Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подвижни урни в Североизтока

Снимка: БГНЕС, архив

Две подвижни избирателни секции за хора с увреждания ще има в Шуменско за предстоящите местните избори на 27 октомври. Решението за назначаването им е взето на заседание на Общинската избирателна комисия снощи. Това заяви за Радио Шумен говорителят на комисията Дилян Нанев. По думите му, до 12 октомври общо са подадени 25 заявления за гласуване с подвижна избирателна секция.

Тъй като на територията на общината вече са назначени подвижни секционни избирателни комисии, избирателите с трайни увреждания, които не са подали заявление, могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, ако заявят това до 21 октомври, напомни Дилян Нанев.

Говорителят на Общинската избирателна комисия в Шумен добави, че започват обученията на членовете на секционните избирателни комисии. Те ще се проведат на 16, 21 и 23 октомври в зала "Проф. Венета Вичева" на община Шумен.

Две подвижни избирателни секции за провеждането на местните избори на 27 октомври са образувани на територията на Община Силистра. Това заяви председателят на Общинската избирателна комисия в Силистра Теодора Тодорова. Тя добави, че до момента над 50 са подадените заявления за гласуване с подвижна урна.

Две секции за гласуване с подвижна избирателна кутия са назначени и на територията на община Русе за местните избори.

В община Разград до 12 октомври не е събран минимумът от 10 заявления за гласуване с подвижна избирателна секция. Поради тази причина на територията на общината няма да бъде сформирана такава, заяви за Радио Шумен председателят на ОИК – Разград Ралица Костова-Цветанова.

В общините, където са сформирани подвижни секции, до 21 октомври могат да се подават заявления за дописване в списъците за гласуване с подвижна избирателна кутия. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планово без ток на 2 юли

И днес има много адреси, които ще са без ток заради профилактика на електросъоръженията или заради ремонтни дейности. Това съобщават от електроразпределителното дружество. В Разградска област от 08:30 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в Лозница и селата Балкански, Дряновец и Раковски. В интервала от 08:30 ч. до 17:00..

публикувано на 02.07.24 в 08:53

Слънце, дъжд и гръмотевици

Между 16° и 24° бяха температурите в 6:00 ч. тази сутрин в региона. В Шумен са измерени 16°. Атмосферното налягане е 983 хПа – по-ниско от средното за юли, ще се понижав, а относителната влажност на въздуха е 80%. Днес денят ще започне с предимно слънчево време, но постепенно облачността ще се увеличи. След обяд и привечер, главно във..

публикувано на 02.07.24 в 07:18

Росен Желязков е кандидат-премиер

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група - ГЕРБ-СДС - Росен Желязков.Кандидатурата му бе представена от лидера на партията Бойко Борисов, а пред държавния глава Росен Желязков обяви структурата и състава на кабинета, в..

публикувано на 01.07.24 в 09:26

НАП напомня на абитуриентите

Учениците, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигуровки. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение, напомнят от НАП. За месеците от завършване на средното до започване на висшето си образование или работа на..

публикувано на 01.07.24 в 08:32

Ваучерите стават електронни

Ваучерите за храна от днес са изцяло електронни. Някои търговци обаче все още имат проблеми с електронната система. Възможно е в началото да се отказва и плащането на битови сметки с подобни ваучери. Срокът на валидност на хартиените остава до датата на валидност, отбелязана на тях.

публикувано на 01.07.24 в 08:28
Патриарх Даниил

Първа света литургия

Новоизбраният български патриарх Даниил ще оглави от 9:00 ч. първата си света литургия като предстоятел на Българската православна църква в храм-паметника "Свети Александър Невски" и ще произнесе Патриаршеско слово към клира и миряните. В службата ще участват представители на поместните православни църкви, архиереи и свещенството.

публикувано на 01.07.24 в 08:17

Увеличават пенсиите от днес

От днес - 1 юли, пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се увеличават с 11 процента.   Минималната пенсия за стаж и възраст вече е 580,57 лева, а социалната за старост - 307,07 лева.  По данни на Националния осигурителен институт, броят на възрастните с пенсии и добавки под линията на бедност от 526 лева, намалява от 524 хиляди към..

публикувано на 01.07.24 в 08:12