Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шумен се поклони пред будителите

13
Снимка: Радио Шумен

С тържествени ритуали днес Шумен почете паметта на народните будители.

Съюзът на учените - клон Шумен, пред Ректората на Шуменския университет връчи удостоверенията на шестима новоприети членове преподаватели във висшето училище. Това са доц. д-р Чавдар Сотиров, доц. д-р Виолета Кюркчийска, доц. д-р Росица Михайлова, доц. д-р Снежана Добрева, д-р Ирина Стоянова и д-р Събин Иванов.

Общоградският празник в Шумен се проведе пред паметника на Нанчо Попович. На тържеството слово произнесе доц. Константин Константинов от Шуменския университет. Виктория Жекова - главен библиотекар при Народното читалище „Добри Войников-1856“, получи почетна грамота на Университета по библиотекознание и информационни технологии за активната си дългогодишна дейност и всеотдайна работа за съхраняване на традициите ни.

Стотици деца, ученици, представители на политически парти и културни институции поднесоха венци и цветя в памет на народните будители.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арестуваха маестро Манукян

Арестуван е известният диригент и директор на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград Левон Манукян. Освен него по досъдебното производство, наблюдавано от Окръжната прокуратура в Пловдив и свързано с разследване на длъжностно присвояване и пране на пари, са задържани още трима души. Това съобщава Радио Пловдив. Според държавното..

публикувано на 30.09.24 в 16:43

Трети месец село без вода

Вода има, в чешмите няма. Така може да се определи положението в шуменското село Костена река, в което от юли няма капчица вода в 20-те къщи.  Към селото има три водоизточника с общ дебит около 33 л/минута. Това са изчислили местните жители Снежана Стоянова и Анелия Веждарова. В приемния ден на шуменския кмет те настояха да се открие проблемът, за да не..

публикувано на 30.09.24 в 16:25

Първенец в дебати на немски

Ученикът от Средно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер” в Русе Ивелин Иванов спечели финала в младежкото състезание по дебати на немски език „Jugend debattiert Europa” в Берлин, в което участваха младежи от 28 европейски държави. Това съобщават от Българското посолство в Германия. В последния кръг нашият сънародник се наложи в..

публикувано на 30.09.24 в 15:37

Културен чек за зрелостниците

Инициативата „Културен чек“ за учениците от 12-и клас продължава и през тази година в Русе. От 4 октомври всички зрелостници ще могат да посетят по техен избор концерт или спектакъл на един от трите русенски държавни културни института: Държавната опера, ДТ „Сава Огнянов“ и Кукления театър. Културният чек няма да е валиден само за премиерни и..

публикувано на 30.09.24 в 14:22

Подкрепят местни инициативи

Седем проекта са одобрени за финансиране по Общинския фонд за подкрепа на местни инициативи в Търговище. Те са свързани с ремонти на тротоари, градински и паркови пространства, детски съоръжения за игра, купуване и монтиране на парково оборудване и други.  Одобрените проекти са на читалищата в селата Давидово и Буховци, на сдружение на собствениците..

публикувано на 30.09.24 в 14:07

Русенски полицаи с отличия

Трима русенски полицаи бяха наградени от областния управител на Русенска област Драгомир Драганов. Те са младши автоконтрольори в сектор „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР .  Кристина Игнатова, Татяна Чобанова и Красимир Кънев получиха почетни грамоти за отличното представяне в 30-ия Национален конкурс „Пътен полицай на годината“,..

публикувано на 30.09.24 в 13:51

Нов кувьоз за малки герои

Транспортен кувьоз получи днес неонатологичното отделение на шуменската болница. Дарението е закупено чрез кампанията „Капачки за бъдеще“ и ще помогне за транспортирането на бебета в тежко състояние, каза за Радио Шумен основателят на акцията Лазар Радков. " Дарихме транспортен кувьоз, с който лекарите да могат да превозват малки бебенца, които..

публикувано на 30.09.24 в 13:31