Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кучета от Шумен пристигат в Германия за Коледа

7
Снимка: Общ. приют „Тонка Петрова“

За Германия отпътуваха 25 кучета от Общинския приют „Тонка Петрова“ в Шумен. Новите им стопани са ги харесали чрез обяви в интернет. 

„Едно от четириногите е породисто, но има постоянен тик, получен след тежко боледуване. Останалите животни са безпородни и са на всякаква възраст, но за германските осиновители това не е важно. Подготовката за транспортирането е трудоемък процес. Трябва да подготвим кучетата, документацията, паспортите, да осъществим контакти с Областна агенция безопасност на храните. Когато обаче видиш снимки на осиновените кучета, спящи на дивани, бягащи по поляни или по плажа, получаваш едно вътрешно удовлетворение от работата и щастие, че животното е имало късмет“, обясни Златина Пенева, ръководител на приюта.

Следващите осиновени от германци кучета ще отпътуват към новите си стопани през януари. Нито едно животно не е било осиновено на място в приюта през ноември. Три четириноги обаче са намерили нов стопанин в началото на декември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вода в горещините

Кампания за раздаване на безплатна минерална вода в най-горещите часове на деня организира община Шумен. Пунктовете са два – срещу сградата на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ и срещу сградата на областната администрация на площад „Кристал“. Акцията ще продължи и утре. Безплатна минерална вода раздават днес и в Кубрат. Кампанията е на..

публикувано на 20.06.24 в 13:18

Да пазим децата на пътя

В ход е традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя“. Това съобщават от полицията в Шумен.  Инициативата ще продължи до края на август. До края на юни и през следващите два месеца ще бъдат проведени специализирани полицейски операции. Те ще са насочени към контрол при неправилно движение на пешеходци,..

публикувано на 20.06.24 в 12:45

В Студеница избират кмет

Шуменската полиция ще осигури охраната на изборната секция в село Студеница, където на 23 юни ще се проведат избори за кмет на населеното място.  В селото ще бъдат ситуирани мобилни групи, които ще извършват обходи от петък до края на изборите. Охраната на изборните книжа и машината за гласуване ще бъде поета от полицейски служители на областната..

публикувано на 20.06.24 в 12:25

Всеки десети в Шуменско е беден

11% от жителите в Шуменска област са с доходи под линията на бедност, която за региона е близо 556 лева. Това показват данните на статистиката за 2023 г.  За една година прагът на бедност в Шуменско се е повишил със 111 лева, а относителният дял на бедните хора е намалял с 2%.  В тежки материални лишения живее всеки десети жител на областта...

публикувано на 20.06.24 в 11:21

Пожар изпепели кола

Автомобил е унищожен при пожар вчера, съобщават от шуменската полиция. Сигналът за пожар в лек автомобил "Шкода" на разклона за кв. "Макак" е приет около 13:00 часа вчера. На място бил пратен екип на РСПБЗН - Шумен.  Огнеборците заварили автомобила, обхванат в пламъци. Предполагаема причина за възникване на пожара е техническа неизправност в..

публикувано на 20.06.24 в 11:14

Кокаин в джоба

19-годишна шуменка е задържана за притежание на наркотични вещества. Това съобщават от шуменската полиция.  Проверката била извършена от криминалисти на РУ- Шумен в сутрешните часове вчера. Иззето е пликче с около грам бяло кристалообразно вещество, което по нейни думи е кокаин или кристали. Предстои да бъде изследвано лабораторно.  19-годишната е..

публикувано на 20.06.24 в 11:08

Промяна в движението

Промяна в движението по главния път Русе – Шумен – Варна ще има този следобед заради провеждането на Държавния личен и отборен шампионат по колоездене на шосе. Това съобщават от Областната дирекция на МВР – Шумен.  Fт 14:30 ч. превозни средства няма да се пропускат от разклона за Мадара до кръстовището с пътя към Каспичан. Обходът е по..

публикувано на 20.06.24 в 10:57