Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данъците - от 10 януари

Данъчната кампания 2020 г. ще започне на 10 януари заради промени в законодателството. Декларациите за доходите на физическите лица и тези за облагане с корпоративни данъци могат да бъдат подадени най-рано на тази дата - както по електронен път, така и на място в офисите на НАП.

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане през 2020  година е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите 30 април, напомнят от приходната администрация. През март 2020 г. ще е достъпна и предварително попълнена декларация за доходите на гражданите, които имат персонален код на НАП или електронен подпис.

Годишното приключване на данъчно осигурителните сметки на фирми и граждани ще бъде извършено от НАП от 1 до 9 януари, като офисите на НАП ще приемат плащания с дебитни и кредитни карти на ПОС терминали до 13,00 ч. на 31.12.2019 г.

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вредители поразяват борове

Вредители причиняват съхненето на черния бор на територията на Природния парк „Шуменско плато“. Това установиха експерти от Лесозащитната станция във Варна и Регионалната дирекция по горите в Шумен след обход на засегнатите площи.  В цялата страна, при изкуствено създадените през миналия век иглолистни горски насаждения от бял и черен бор, се..

публикувано на 12.06.24 в 08:56

Шестима ранени на пътя през май

6250 нарушения са установени през месец май при контрол на пътното движение в област Шумен. 2610 от тях са за превишение на скоростните режими. За неправилно паркиране и спиране са санкционирани 533 водачи. По време на проверките са установени 15 водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол, а други 7 - след употреба на наркотични вещества..

публикувано на 12.06.24 в 08:43

Уроци в гората

Над 400 деца и младежи участваха в уроци, проведени от служители на природен парк "Шуменско плато". Поводът беше кампанията на Изпълнителна агенция по горите, наречена „Горска класна стая“.  Инициативата започна с поход до Хан Крумския скален манастир, в който се включиха 75 души. На терен бяха показани уникални представители на растителния и..

публикувано на 12.06.24 в 08:27

Вода в жегата

Безплатна минерална вода на гражданите в летните жеги ще раздават от утре, 12 юни, служители на дирекция „Социална политика и здравеопазване“ в община Шумен.  Инициативата е заради високите температури, както и предупреждението за прием на повече течности през лятото.  Два ще бъдат пунктовете, на които ще се раздава водата. Първият е пред..

публикувано на 11.06.24 в 14:39

Автомобил удари моторист

Катастрофа между лек автомобил и мотоциклет затруднява движението на кръстовището на бул. "Ришки проход" и ул. "Съединение" в Шумен, съобщи репортер на Радио Шумен. По първоначална информация причината за инцидента е отнето предимство. Мотористът е откаран в шуменската болница за преглед. Там е установено счупване на лявото му рамо. Пострадалият..

публикувано на 11.06.24 в 12:48

Нулев интерес към ваксините

Изключително слаб интерес към поставянето на ваксини срещу коклюш проявяват бременните от Шумен, съобщиха за Радио Шумен от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).  През миналата седмица в кабинета на РЗИ не е влязла нито една бъдеща майка. Ваксината е безплатна и препоръчителна.  Бременните трябва да носят актуален документ, който удостоверява,..

публикувано на 11.06.24 в 11:39

67 хиляди работещи в Шуменско

Броят на работещите хора в област Шумен през първото тримесечие на годината е 66 900 души. От тях 38 600 са мъже, а 28 300 са жени, съобщават от Териториалното статистическо бюро - Североизток.  Област Шумен заема 14-то място сред всички 28 области в страната по брой на заетите.  Най-много са работещите в областите София (столица), Пловдив..

публикувано на 11.06.24 в 11:26