Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големите творци извън рамките на времето

Снимка: архив

В предаването «Без рамки» този четвъртък ще ви срещнем с Ася Кулева – дългогодишен ръководител на театралната трупа към русенската математическа гимназия „Баба Тонка“. Тези дни излезе от печат уникална й книга „Какво би станало ако…“ на университетско издателство „Св. Климент Охридски“. Това е първата по рода си разработка в България върху драма -педагогиката като универсален интерактивен метод на преподаване и усвояване на знания, който използват театърът, литературата, изкуството и психологията. Ася Кулева е известен писател и изследовател на на Гьоте, Булгаков, Емилиян Станев и Валентин Распутин, както и автор на романа "Марципаненият чехъл", който бе номиниран за наградата "Елиас Канети" и влезе в Топ 10 на класацията „Книгата, която ме вдъхновява”.

Ще си припомним за родения в Шумен преди за 130 години Андрей Стоянов – виден пианист, композитор и педагог, племенник на Добри Войников и син на един от създателите на българската пианистична школа Анастас Стоянов.

120 години след рождението й ще си припомним гласа на Веса Паспалеева, чиито стиховете се знаят наизуст от няколко поколения деца, преди още да могат да четат.

40 години след кончината на един от любимците на българската публика, Григор Вачков, ще излъчим негови изпълнения и размисли, както и думи на Радичков за него.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В понеделник вечер с Радио Шумен и ,,Денят на совите"

  За какво е начало днешният празник? Това е една от темите в предаването ,,Денят на совите“ на Гергьовден. В късната рубрика ще ви срещнем с отец Георги от Айдемир, който ще разкаже интересната история на църквата в селото. Екипът тази вечер: водещ - Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Славчо Славчев. Ще бъде интересно! Може..

публикувано на 06.05.24 в 19:47

Великден с Радио Шумен

На празника на празниците, в деня на най-голямото чудо, озарило за пореден път света, бъдете със сутрешния екип на Радио Шумен - Славчо Славчев и Цветелина Георгиева. Предаването е "Оттука започва денят" и ще бъдем заедно до 10 часа. Отец Николай ще ви каже Христос Воскресе и още за смисъла на празника  в редовните ни Приказки за вярата.  Ще..

публикувано на 05.05.24 в 06:45

И в петък вечер с Радио Шумен

  Може ли наистина едно географско място да ни „зареди“ или всичко е плод на нашата вяра? Това е една от темите в предаването ,,Денят на совите“ в петък вечер по Радио Шумен. В късната рубрика ще ви срещнем с Милена Герова от великпреславското село Драгоево. За трета поредна година, заедно с приятели тя направи благотворителна кампания..

публикувано на 30.04.24 в 17:40

Следобед с "Днес" на 29 април

Какви са общинските приоритети в работата с кметовете на малките населени места в Община Шумен? Каква перспектива за младите хора дават Немските езикови дипломи? Защо наградата на Асоциация „Българска книга“, която получи СОУ „Сава Доброплодни“ – гр. Шумен е толкова значима както за учителите, така и за учениците от училището. Кои са основните..

публикувано на 29.04.24 в 12:17

Започнете седмицата с Радио Шумен

Започнете новата седмица със сутрешния екип на Радио Шумен - Диана Лазарова и Цветелина Георгиева.  Ще научите как се закрива училище в населено място, където 200 години е имало обучение на деца. Става дума за поповското село Садина, което ще бъде поредното, останало без школо. В Русе търсят желаещи да станат приемни семейства. Новите..

публикувано на 29.04.24 в 05:30

Как са украсени вашите градове и села?

Как са украсени вашите градове и села, украсихте ли домовете си, как се подготвяте за светлите празници. Това ще бъдат въпросите в първата част на „Денят на совите“ в навечерието на Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден.  В късната рубрика очаквайте разговор с Михаил Вешим за новата му книга „Стари хипари и нови разкази“. По този повод..

публикувано на 26.04.24 в 19:20

С ,,Денят на совите" в четвъртък

   Кои са вашите уроци за успех? Това е една от темите в предаването ,,Денят на совите“. В късната рубрика ще ви срещнем с пианиста и учител Боян Балев, който тази вечер изнесе самостоятелен концерт в родния си град Омуртаг. Екипът тази вечер: водещ - Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Андриан Христов. Може да ни слушате и..

публикувано на 25.04.24 в 19:31