Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати в пълни защитни костюми

Снимка: БНР

Депутати се появиха в пленарната зала в пълна карантинна екипировка със защитни костюми. Това накара народният представител Валери Жаблянов да излезе на парламентарната трибуна и да поиска двамата депутати да бъдат отстранени от заседанието с мотива, че допълнително нагнетявали и стресирали обстановката. Това съобщава БНР.

"В тези дни, в които цяла България е вперила поглед в това избраниците на народа какъв пример даваме. Във всички новини, докато пътувах към НС, се говореше, че единствените места, в които не се спазват Законът, процедурите и заповедта на ген. Мутафчийски да сме на два метра един от друг и да не се скупчваме, това са ромският квартал "Столипиново" и българският парламент“, каза от трибуната единият от екипираните - депутатът Веселин Марешки. "Затова предлагаме и българските депутатит да вземат вмерки, за да са безопасни за себе си, за своите близки и за българския народ. Не трябва да допускаме българския парламент да стане проводник на заразата. Българите в момента не работят, не получават заплата, затова призовавам всички депутати да са безопасни, за да дадем пример на хората", допълни той.

"Не смятам, че когато българските народни представители си изпълняват задълженията, са нарушители", репликира пък Жаблянов.

„В парламента се правят всички санитарни мероприятия, всички народни представители са с маски, трибуната на всеки час се хигиенизира. Правим каквото можем, но не можем да спрем работата на българския парламент“, репликира председателят на парламента Цвета Караянчева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горещо и през новата седмица!

Температурите ще продължат бавно да се повишават и през следващата седмица. В понеделник ще е слънчево, сутринта – почти тихо. По-късно ще духа слаб вятър от изток-североизток. Преобладаващите минимални температури ще са между 17 и 22 градуса, максималните – от 34 до 39 градуса. Във вторник вятърът временно ще се ориентира от..

публикувано на 07.07.24 в 14:23

Честваме българските светци

Втората неделя след Петдесетница Българската православна църква отбелязва деня на всички български светии. Те били християни, обитавали сегашната българска земя още преди идването на славяните и прабългарите, обясни за Радио Шумен отец Николай от храма "Свети пророк Илия" в шуменския квартал Дивдядово. "Историята на българската святост е различна от..

публикувано на 07.07.24 в 10:55

Жега и в неделя

Между 14 и 21 градуса са температурите тази сутрин в Североизточна България. Най-хладно е в Търговище, където термометърът показва 14 градуса, в Шумен – 15, в Разград – 19, в Силистра – 20, в Русе – 21 градуса. В Шумен атмосферното налягане е 991 хектопаскала – по-високо от средното за юли – и бавно ще се понижава. Относителната влажност на..

публикувано на 07.07.24 в 07:48

ДПС в Североизтока е за единство

За единство и заедност се обявяват в декларации, приети на заседания снощи, Областните съвети на ДПС в Североизтока. Документите са публикувани на страниците на партийните организации във Фейсбук. Областният съвет на ДПС в Шумен застава зад единството на партията и подкрепя почетния председател Ахмед Доган и лидера на движението Делян..

публикувано на 05.07.24 в 13:59

Шестима напуснаха ПГ на "Величие"

Шестима депутати от "Величие" са подали заявление за напускане на парламентарната група. Това са Красимира Катинчарова, Юлиана Матеева, Павлин Петров, Ирена Негинова, Лариса Савова и Росица Калинова. Така на практика парламентарната група се разпада и престава да съществува, тъй като изискването, за да бъде формирана група, е да има минимум 10 народни..

публикувано на 05.07.24 в 11:10

145 години МВР

МВР отбелязва 145 години от създаването си днес. Тържествената церемония ще започне в 9:00 часа пред Паметника на Незнайния воин с водосвет на знамената и полагане на венци. При храм-паметникa "Александър Невски" ще бъде подредена специализирана техника, която служители ползват в ежедневната си работа. В 10:30 часа пред Паметника..

публикувано на 05.07.24 в 09:11

Търсят нов механизъм

Здравната каса и фармацевтите търсят нов механизъм, по който да се плащат на аптеките изпълнените рецепти за безплатните лекарства. Днес разговорите продължават.  Ако не се изработи нова формула, това създава опасност Здравната каса да изпадне в невъзможност изобщо да плаща на аптеките. Още вчера от там предупредиха, че разходите са скочили..

публикувано на 05.07.24 в 09:04