Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарете компютри на ученици в нужда

Снимка: Росица Стайкова

Част от възпитаниците на 15 училища в Шуменска област остават извън системата на дистанционното обучение, защото нямат компютри и лаптопи, а така нямат достъп до дигиталните класни стаи. Това съобщи за Радио Шумен координаторът на ромската организация „Амалипе“ за Шуменска област Силвия Станчева. Неправителствената организация поде кампанията „Стара техника за ново начало“ с надеждата фирми и граждани да дарят дигитални устройства за децата. Центърът за междуетнически диалог и толерантност призовава всички, които могат да дарят стари, но работещи компютри, лаптопи и таблети, да се свържат с представителите на „Амалипе“ по места и да подкрепят децата в неравностойно положение. В Шуменска област нужда от такива устройства имат ученици от Градище, Мадара, Каспичан, Никола Козлево, Върбица и Мировци.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

100 знамена за Шумен

Приключи инициативата „Сто знамена за Шумен“ на КНСБ и на Сдружението „Солидарно общество“. Предстои среща с общинското ръководство на Шумен за предаването на повече от 200 трибагреника. Идеята е на 21-годишния Калоян Павлов след като забелязва, че на много от знаковите места на Шумен няма знамена. С реализацията се заемат Синдикалната..

публикувано на 13.05.24 в 15:02

Заслужена награда

Почетен плакет за принос и безспорни заслуги към Шумен и местната общност получи днес мажоритарният собственик на „Алкомет“ АД Фикрет Индже. Наградата беше връчена от областния управител проф. Добромир Добрев.  В поздравителен адрес до Фикрет Индже  се изтъква неговата съпричастност и подкрепа към стотиците проекти и инициативи в..

публикувано на 13.05.24 в 13:22

Задържани при сделка с наркотици

Трима души са задържани непосредствено след извършена сделка с наркотични вещества. Това съобщават от шуменската полиция.  Около 18 часа в петък при специализирана полицейска операция за противодействие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, свързани с наркотични вещества на паркинг на ул.“ Искър“ в Шумен е извършена..

публикувано на 13.05.24 в 11:33

На добър час!

Училищата в Шумен днес изпращат своите абитуриенти. Събитието събира родители и близки на зрелостниците в дворовете на учебните заведения. В последния учебен ден за абитуриентите най-важно е да бъдат със своите съученици и да споделят мечтите си.  Чуйте репортажа на Жулиета Герова: 1074 е общият брой на завършващите ученици в 12 клас през..

публикувано на 13.05.24 в 11:14

Медали и грамоти за най- добрите

Наградиха победителите в 26-тия Математически турнир на името на известния шуменец академик Кирил Попов, съобщиха от пресцентъра на община Шумен. Официалното събитие се проведе в зала „Проф. Венета Вичева“ на общината. Организатор на състезанието е шуменската секция на Съюза на математиците в България. Председател на журито е доц. Ивайло Кортезов, а..

публикувано на 12.05.24 в 12:38

Животът в бродериите на Таня

Изложбата "Каменни бродерии от Нова Каховка върху текстил" може да се разгледа до 18 май в Художествената галерия „Елена Карамихйлова“ в Шумен.  12-те текстилни стенни пана, върху които има ръчно бродирани копия на архитектурни орнаменти от къщи в град Нова Каховка, Херсонска област са дело на Тетяна Болгарова . Авторът на оригиналните "каменни..

публикувано на 10.05.24 в 16:58

Демонтираха помпа-замърсител

Сигнал за изтичане на черна субстанция и миризма във водите на р. Пакоша е постъпил на зеления телефон в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Шумен. Реката се влива в язовир „Фисека“, Община Търговище. Експерти от инспекцията, Регионалната лаборатория в Шумен и Басейнова дирекция „Черноморски район“ са извършили проверки в..

публикувано на 10.05.24 в 16:01