Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четящи деца с дарение за бебета

Инфузионна помпа за хранене получи Неонатологичното отделение в МБАЛ – Шумен. Тя се използва за хранене на най-малките недоносени новородени, както и на бебета с вродени аномалии на храносмилателната система. Уредът дава възможност храненето да се провежда чрез поставяне на специални хранителни смеси направо в стомахчето на децата, на определени порции.

Дарението е на стойност 1560 лева и е осигурено благодарение на деца, които участват в проекта „Дарявай, докато четеш”. За каузата кредити са дарили 29 деца от Шумен, Белене, Варна, Пирдоп, София, Долна Оряховица, Асеновград, Златица, Челопеч, Стара Загора, Хасково, Сливен и Бургас. Това е девета реализирана кауза по проекта, който стартира на 11 май 2016 година. До момента на сайта www.chetidari.bg са представени още шест активни каузи, които предстои да бъдат реализирани: „Основи книга”, „Стани част от голямото семейство – училище за кучета водачи”, „Да разберем по-бързо, да стигнем по-далеко, да знаем повече”, „Подари ми детство с мобилни уреди за обучение на открито”, „Четенето е удоволствие – да четем и да играем”, и „Книга прочети и на училищната библиотека помогни”.

Всеки ученик, регистрирал се на сайта www.chetidari.bg, трябва да попълни успешно поне един тест по прочетена от него книга от съответната възрастова група. За това той получава кредити, които може да предостави към някоя от активните каузи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на възрастните хора

С музика и настроение шуменци отбелязаха Международния ден на възрастните хора. Празнично посрещане бяха подготвили пенсионерите от клуб №16 „Вкусът на живота“. С пожелания за здраве и дълголетие им гостува заместник-кметът по социална политика и здравеопазване Светослава Хайнова изненада присъстващите. Специално за Деня на възрастните хора..

публикувано на 01.10.24 в 16:17

Старт на Детското полицейско управление

Превантивната програма „Детско полицейско управление“ стартира днес в област Шумен. Начало на проекта беше даден в СУ „Трайко Симеонов“. Директорът на училището Галина Сакарова и началникът на РУ - Шумен гл. инсп. Илиян Николов подписаха споразумение и декларация за съвместни дейности, след което доброволците от Детското полицейско управление положиха..

публикувано на 01.10.24 в 15:42

Безплатни медицински прегледи

4 скринингови кампании за населението на област Шумен започват от днес - 1 октомври, съобщиха от РЗИ. Изпълнението на прегледите се финансира от Министерство на здравеопазването.  За профилактичен преглед могат да се запишат и хора, които не са здравноосигурени. Прегледите са насочени към основните хронични болести и ще бъдат извършвани от..

публикувано на 01.10.24 в 14:45

Промени в движението около ДКЦ-1

Нова постоянна организация на движение е въведена в района на паркинга на ДКЦ-1 (новата поликлиника) на ул. „Цар Освободител“, съобщават от община Шумен. Местостоянката на таксиметровите автомобили в района на ДКЦ-1 се премести срещу пресечката за улица "Беласица", за да се освободи входа пред бариерата за паркиране.  Това е решение на Комисията по..

публикувано на 01.10.24 в 12:15

Спасиха лешояд в беда

Акция за спасяване на млад египетски лешояд край Мадарския конник приключи успешно. Това съобщават от Българското дружество за защита на птиците. През изминалите дни екипа на дружеството е получил сигнал, че животното е забелязано от туристи в района на скалния релеф край Мадара. Птицата е стояла на земята и е допуска хора близо до себе си,..

публикувано на 01.10.24 в 12:02

Част от Шумен без вода

Високите части на Шумен са без вода, съобщиха за Радио Шумен от ВиК Шумен. Спирането е заради авария на 20-киловолтов електропровод "Илчов баир", което води до спиране на помпите на 3 и 5 подем и в помпената станция "Мургаш".  Аварията е причинена от паднало дърво, което вече е отстранено.  Започва възстановяване на подаването на вода към всички..

публикувано на 01.10.24 в 11:31
Архив 2023 г.

Крос „Златна есен“

Традиционният лекоатлетически крос „Златна есен“ за ученици от 3 до 12 клас ще се проведе на 3 октомври (четвъртък) в Градската градина. След официалното откриване в 9:30 часа предстои съобщаване на стартовете по възраст и ще се постави началото на спортната надпревара. Състезанието се организира от ЦПЛР-УСШ „Хан Крум“, със съдействието на община..

публикувано на 01.10.24 в 09:12