Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парите за скаутите отново на съд

Административен съд - Шумен
Снимка: Радио Шумен

Нищожно ли е решението на Общинския съвет в Шумен, който през януари гласува Скаутски клуб „Мадарски конник“ да бъде финансиран с 30 000 лв.? На този въпрос ще отговори Административният съд в Шумен. Делото е по сигнал на общинския кмет Любомир Христов, който не е съгласен с решението на общинските съветници.

Докладната записка, предлагаща общинско финансиране на част от дейностите на клуба през 2020 г., бе изготвена от общинския съветник Добромир Драев. Той е бивш ръководител на шуменските скаути, оглавявал е и националната организация. Докладната му засяга бюджета на Община Шумен, но през януари тя бе разгледана като „самостоятелно решение“. „На практика Общинският съвет е решил, че може да приема публични разходи просто ей така“, обяви пред Административния съд в Шумен адвокат Валентина Велева. Тя защитава позицията на кмета Любомир Христов.

„Това не е решение, което е част от бюджета на Община Шумен. Всички разходи, които прави Общината, могат да бъдат само част от общинския бюджет. През една точка е приет и бюджетът на Община Шумен. Ако общинските съветници бяха решили да направят такъв разход, то по съответната процедура трябваше да го въведат в бюджета. Там има специално перо за младежки дейности, но те се финансират по определен ред. Няма как. Всички знаете, че разходи, които не са част от бюджета, не могат да бъдат правени“, добави адвокат Велева.

„Решението на Общинския съвет е изрядно и е направено от орган, който има право да променя бюджета на Община Шумен. Не са допуснати нарушения, а решението е взето с мнозинство“, настоя адвокат Сашка Борисова, защитаваща интереса на Общинския съвет в Шумен.

"Финансирането на скаутския клуб трябва да бъде изпълнено, защото решението, взето от общинските съветници в началото на годината, е влязло в сила“, обяви пред съда адвокат Йоана Станчева, защитаваща клуб „Мадарски конник“.

Юристът Валентина Велева не се съгласи с аргументите на колегите си. „Те през цялото време се позоваваха на Закона за местното самоуправление и местната администрация, който регламентира компетенциите на Общинския съвет да приема и изменя бюджета. Точно това е тезата на кмета на Община Шумен. Да, разбира се, че вие изменяте и променяте бюджета, но този разход не е в бюджета, господа общински съветници. Става въпрос за липса на компетенции“, обясни адвокат Велева.

„Делото е абсурдно“, каза пред сградата на Административния съд в Шумен общинският съветник Венцислав Венков. „Кметът съди своя Общински съвет за решение, което е част от общата война, която води кметът Любомир Христов срещу Добромир Драев. Лошото е, че това се случва на гърба на децата. Сигурно има неясноти или непълноти в отчетите на скаутите, но с добро желание двете страни биха стигнали до общо решение. Вместо да спорим за 18, 20 или 30 000 лв., смятам че може да се финансира този национален скаутски клуб, в който има и чуждестранни участници. Тези хора влизат в града, харчат пари тук, това е част от нашата стратегия за туризма. Вместо това, ние се съдим“, обясни Венков.

„Не разбирам нито от политика, нито от съдебни дела. Ние сме тук да защитим децата. В клуба членуват 70 деца. Издържаме се единствено от минималния членски внос, който плащат родителите. Смятам, че всяка Община трябва да се грижи за своите граждани и най-вече за децата“, каза Женя Младенова, председател на Скаутски клуб „Мадарски конник“.

Шуменските скаути са без общинско финансиране вече втора година. През 2019 г. Общинският съвет гласува 14 000 лв. за дейности на организацията, които не бяха преведени заради липса на отчетност, свързваща всяка фактура с конкретна дейност. Ще отидат ли по сметките на Скаутски клуб „Мадарски конник“ гласуваните през януари 30 000 лв. от Общинския съвет в Шумен, това ще реши съдия Росица Цветкова в законоустановения срок.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шумен търси компенсации

Финансови претенции към фирмите, ремонтирали ул. „Университетска“, предявява община Шумен, тъй като улицата е още в гаранционен срок, но се нуждае отново от ремонт на канализацията.  „Водим усилени действия, за да докажем некачествено изпълнение. Затова се заснема действителното състояние на канализацията, за да можем до 6 юни, когато е крайният..

публикувано на 23.05.24 в 15:45

Туристически поход в Шумен

Поход до скалния манастир над село Хан Крум организира Дирекцията на ПП „Шуменско плато“ на 26 май - неделя. Той  ще започне от 10:00 часа, а сборният пункт е Летният информационен център на ДПП „Шуменско плато“, който се намира на паркинга до паметник „Създатели на българската държава“.  Преходът е с продължителност около 3 часа с почивките, като..

публикувано на 23.05.24 в 14:50

Малки футболисти в надпревара

Учениците от II ОУ „Д-р Петър Берон“ спечелиха първия турнир по футбол за Купата на кмета на община Шумен проф. Христо Христов.  Във финала във възрастовата група 5 – 7 клас младите спортисти победиха възпитаниците на Средното училище „Сава Доброплодни“. На трето място се наредиха учениците от СУ „Йоан Екзарх Български“.  Най-добър реализатор..

публикувано на 23.05.24 в 14:26

Водната каскада "плаче" за ремонт

Водната каскада в Шумен е любимо място за отдих и разходка на шуменци, но в момента е в окаяно състояние. Става дума за пространството между парка до общината и сградата на ВиК Шумен или началото на стъпалата към паметник "Създатели на българската държава". Преди малко повече от 2 месеца чухме възмутените ви въпроси и забележки за състоянието на..

публикувано на 23.05.24 в 14:14
КОЦ - Шумен

Инвестиции за милиони

Общинското лечебно заведение Комплексен онкологичен център отчита прираст от дейност с 16% за миналата година. Приходите се увеличили от 14 на 16 млн. лв. Това стана ясно от отчета на дружеството пред комисията за икономическа политика.  В подобрение на дейността за миналата година са били вложени 2 млн. лв. Фондът за работна заплата е увеличен с..

публикувано на 23.05.24 в 14:02
Младежки дом - Шумен

Финансови корекции по три проекта

Финансови корекции по три проекта на община Шумен са наложени към момента. Така кметът проф. Христо Христов отговори на питане на общинския съветник Павел Павлов. Санкциите са за нередности при провеждането на обществените поръчки. Корекцията от близо 6 590 000 лв. за строителството на пречиствателната станция за отпадни води е отменена от..

публикувано на 23.05.24 в 13:51

Иззеха незаконни боеприпаси

Незаконни боеприпаси са иззети от дома на 58-годишен мъж от село Ясенково. Това съобщават от шуменската полиция. Проверката била извършена след получен сигнал, че мъжът държи боеприпаси без разрешително.  В сутрешните часове вчера служители на РУ - Шумен са намерили и иззели 22 ловни патрона. Образувано е бързо производство.

публикувано на 23.05.24 в 11:17