Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русе на протест за чист въздух

Снимка: greenpeace.org

В деня на второто Велико народно въстание в София русенци ще протестират срещу мръсния въздух в града. Те са решили да затворят Дунав мост като реакция срещу бездействието на държавната власт. 

Положението в Русе е нетърпимо вече 34 години. Не става дума за политика или инфраструктура, а за въздуха, който дишаха преди 220 000, а сега 155 000 човека. Този отровен въздух е една от причините за жестокото обезлюдяване на града. 

Само за последните няколко дни на кмета Пенчо Милков втори път му се налага да втвърди тона, като настоя за мобилна станция, която да измерва кой точно замърсява. 

"Има ясното уверение от бившия екоминистър Нено Димов, осъзнавайки важността за нашия град, да имаме мобилна станция за въздуха. Настоящият министър изрично ни отказа - писмено", заяви Милков.

Мотиви за отказа си министърът на екологията Емил Димитров не е посочил. Той не е посещавал Русе, макар градът да е символ на екологичен проблем.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни прегледи в "Медика"

Скрининговата кампания за сърдечно-съдови заболявания на лечебни заведения „Медика“ продължава и през юни. Инициативата цели ранна диагностика и предотвратяване на усложненията заради неглижиране на здравословните проблеми.   Две са датите, на които ще се извършват безплатните профилактични прегледи при кардиолог и съдов хирург – на 8 юни..

публикувано на 04.06.24 в 11:49

Лято в музея

„Лято в музея” е част от образователната програма на Регионалния исторически музей в Русе. От днес започва записването за инициативата, в която могат да се включат деца от първи до пети клас. С помощта на музеен педагог децата научават любопитни факти за историята на града, за емблематични места и личности, разкриват тайните на археологията...

публикувано на 04.06.24 в 09:51

Косят избуяла трева

В Русе и през тази седмица продължава косенето на тревни площи и прилежащи части на улици и булеварди, съобщават от общината.  Дейностите се изпълняват от служителите на общинското предприятие „Паркстрой“. Косене на тревни площи ще се извършва в районите на улица „Александровска“, булевардите „Трети март“ и „България“, както и в централната градска..

публикувано на 04.06.24 в 09:31

"Ориент Експрес" преминава

Влакът "Ориент Експрес", който пътува от Париж до Истанбул, се очаква да пристигне днес на централната жп гара в Русе. Това ще стане около 12.45   часа и след това ще отпътува към Варна. По време на престоя си композицията ще премине граничен контрол и технически преглед.  Историческият влак пътува от 1883 година по линията Париж - Истанбул...

публикувано на 04.06.24 в 08:37
Професионална гимназия по селско стопанство „Ангел Кънчев“ в Русе

Билкова градина в училище

Паркът на русенската Професионална гимназия по селско стопанство „Ангел Кънчев“ в Русе ще се превърне в модерна учебна екосистема. Това става възможно след спечелен проект по Националната кампания „Чиста околна среда – 2024 г.“ Парковата площ предстои да се обогати с български овошки и лози и многогодишни плодни храсти.  Новосъздадената билкова..

публикувано на 03.06.24 в 08:57

Изгубени под водата

Изложбата “Изгубени под водата”, която разказва забравени истории на потопени български села поради интензивния строеж на язовири в периода 1950 - 1986, ще гостува на Екомузей с аквариум към Регионалния исторически музей - Русе. Инициативата на сестрите Ралица Каменова и Стела Бизева започва през 2020 година като инстаграм страница, а днес излиза в..

публикувано на 03.06.24 в 08:52

Ограничения за тротинетки

Ограничения за движението на тротинетки, скутери и други електрически возила в пешеходните зони в Русе въвеждат от местната администрация. Това става с решение на Общинския съвет.  Според приетите изменения и допълнения на Наредбата за ползване на превозни средства, електрическите возила няма да могат да минават на скорост през площади, паркове,..

публикувано на 31.05.24 в 11:36