Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да посрещнеш 102

Снимка: Личен архив

Румънка е единствената жива силистренка, посрещнала преди 80 години българските войски в Силистра след подписването на Крайовската спогодба. Не знаела и думичка български. Женика Опрева навършва днес 102 години. 

Тя е румънка, родена на 19 ноември през 1918 г. в края на Първата световна война в град Галац, когато в цяла Европа вилнее „испанската инфлуенца”. Баща й изчакал десет дни, преди да я регистрира. Така по документи рожденият й ден е на 29 ноември.

Вече като девойка Женика се залюбва с български моряк, родом от Алфатар и се преселва през лятото на 1940 г. в Силистра.

На 1 октомври същата година младата жена посреща Българската армия, освободила града от румънска окупация. Разпознава се на една от архивните снимки от паметната дата.

Отредено й е било да живее в различни времена.

Денят на Женика Опрева всяка сутрин започва по един и същ начин - с глътка мента и чаша кафе. За столетницата от Силистра тайната на дълголетието е да правиш добро, да не се занимаваш  с клюки и да работиш.

Радва се на две дъщери, две внучки и един внук и 4-годишната правнучка Виктория. Днес в Галац живеят двете й сестри – на 91 и 98 години.

Чуйте целия репортаж на Незабравка Кирова-Христова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Вега" на 30 години

„30 години балет "Вега" – живот като на кино“ – това е мотото на двата грандиозни спектакъла, които подарява на публиката и ценителите на модерните танци балет "Вега" –Търговище.  Близо 100 танцьори – настоящи и бивши възпитаници на „Вега“, ще представят съвременна танцова продукция върху филмова музика на сцената на Драматичния театър - днес и..

публикувано на 27.06.24 в 09:07

Каолиновско пред воден режим

Продължава проблемът с безводието в каолиновското село Тъкач. В средата на месеца жители сигнализираха до Радио Шумен, че за поредна година страдат от липсата на вода през летните месеци. Това е причината в селото вече почти да не се отглеждат животни.  След като наш екип беше в Тъкач преди две седмици, водата в чешмите потече, но само за няколко..

публикувано на 26.06.24 в 13:39

Трябва да има и такива хора

За стотици семейства в Делиормана работата на полето е единствената прехрана. А голяма част от възрастните, предимно самотно живеещи, са принудени да работят на надник и да припечелват допълнителни доходи, за да могат да се издържат.  Айше Лятиф разговаря с хора от каолиновското село Тодор Икономово, които копаят тютюн под жаркото слънце.

публикувано на 26.06.24 в 08:20

Глоби за плакатите от утре

Крайният срок за премахване на плакати, листовки и други видове агитационни материали, които рекламират партии и коалиции, участвали в изборите на 9 юни, изтече преди повече от седмица.  Къде в Шумен все още има непремахнати плакати и защо от общинската администрация до този момент не са наложили глоби на нарушителите?  Чуйте репортажа на Ирина..

публикувано на 25.06.24 в 14:23
Община Търговище

Изграждат Индустриален парк

Индустриален парк ще бъде изграден в Търговище. Градът е сред десетте областни центъра в България, които Министерството на иновациите и растежа одобри за финансиране. Проектът е на обща стойност над 34 млн.лв.  Очакванията са в града да бъдат привлечени иновативни производства и те да дадат перспектива на жителите му в следващите 10-20 години, заяви..

публикувано на 25.06.24 в 08:27

За чувашите с любов

Неля Атанасова живее над 35 години в Шумен. Във вените и тече кръвта на Волжките българи, родният и град е в далечен Урал, живяла е и в Одеса, където среща любовта. Преди да чуете историята на поредния герой в рубриката „Новите нашенци“, да припомним, че преки потомци на волжките българи са чувашите, които до смъртта на хан..

публикувано на 24.06.24 в 17:39
Шуменски университет

Университетът запазва таксите

Семестриалните такси за студентите в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ няма да бъдат увеличавани за новата академична година. Това заяви доц. Константин Константинов, зам-ректор по учебната и кандидатстудентската дейност. Така висшето училище остава с едни от най-ниските такси в страната.  Днес започна кандидатстудентската кампания..

публикувано на 24.06.24 в 14:26