Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първокласници по райони

Разград
Снимка: Община Разград

Районирането е основен критерий при приема на първокласници в община Разград.

„При работата по план-приема за новата учебна година в Община Разград категорично се спазват Наредбата за организацията на дейностите в училищното образование и новоприетата на 10 септември Наредба за физическата среда“, заяви Виктория Георгиева, старши експерт в Отдел „Образование и спорт“ в Община Разград. 

Тя коментира план-приема за първокласници за новата учебна година: "За жалост тенденцията в региона е броят на децата да намалява и в община Разград, разбира се. 273 деца ще бъдат приети в първи клас през новата учебна година, 243 от тях са от града, 30 деца са от населени места, в които няма училище и се обучават в града. Кметът Денчо Бояджиев прави предложение за 16 паралелки за първокласници". 

„В районирането на училищата за план-приема са направени промени, но те са по-скоро козметични“, каза още Виктория Георгиева. "След сряда на сайта на общината ще бъдат достъпни всички документи, свързани с приема за новата учебна година", добави тя.

Още можете да чуете от разговора с Виктория Георгиева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радостта на мисис Доун

Магичната природа на Мадара и скалите над селото са накарали англичанката Доун Франклин и нейният съпруг Боб да изберат България за свой дом, в който да останат завинаги.  Детската учителка, чието име на български език се превежда като „зора“, в момента преподава английски език на хора от различни възрасти, включително и на част от мениджърския..

публикувано на 11.06.24 в 10:52

Дълга нощ в "Арена Шумен"

Бави се процесът по предаване на изборните книжа в "Арена Шумен". Там секционните избирателни комисии от областта отчитат резултатите от изборите за Народно събрание и Европейски парламент. Обработени са 54% от протоколите. Чакащите цяла нощ представители на избирателните комисии винят Централната избирателна комисия за сложните протоколи, лошата..

публикувано на 10.06.24 в 08:47
Шуменски университет

Половин век сред книги

Живеем в изключително дигитализирана епоха, в която всички ценни за нас данни се съхраняват в телефона и компютъра. Ако изгубим телефона си или компютърът ни се повреди необратимо, благодарение на Гугъл приложенията можем да възстановим, ако не изцяло, то поне частично важната за нас информация.  Но представяте ли си какво ще се случи, ако..

публикувано на 10.06.24 в 08:31

От Шумен до Финландия

Шуменката Стефанка Стойчева от 16 години живее във Финландия. Има две прекрасни големи деца - Християна и Викторио. Това е небезизвестният Викторио Ангелов, който  преди дни бе номиниран в категория ,,дебют“ в раздаването на големите награди на радиото за българска музика.   За обратите в живота, за нещата, които докосват сърцето, за силата на..

публикувано на 10.06.24 в 08:12

Скука на евровота в Ивански

Тишина, спокойствие и скука се бяха настанали в едно от най-големите шуменски села в неделния изборен следобед. В село Ивански, в което живее компактно ромско население и има може би най-много гастарбайтери на глава от населението, темата за изборите беше потънала в нищото. Пред секциите почти нямаше хора, освен членовете на комисиите и..

публикувано на 09.06.24 в 18:00

Избори по никое време

Какво избраха да правят жителите на Плиска в почивния ден, който е и изборен. Отидоха ли за гъби, както обикновено казваме за хората, които съзнателно се дистанцират от правото си да гласуват, или пък са отишли до избирателните секции и след това са продължили със заниманията си. Неделна мараня, пусти улици, но и пусти избирателни секции. Под..

публикувано на 09.06.24 в 15:10

Внимателно с гъбите

Смърдяща кошничка, керино ухо, висока смръчкула, шишаркови парички –това са имената на гъби, които се срещат в нашите гори. През последните седмици специализираните групи на гъбари и планинари изобилстват от снимки на гъби, които вече са в силата си и се събират масово.  Колкото са снимките, толкова са и въпросите в коментарите тази гъба ядлива ли е...

публикувано на 07.06.24 в 16:30