Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вода за три години в язовира

Язовир "Тича"
Снимка: Боян Ганчев, Фейсбук

164 460 000 кубически метра вода има в язовир " Тича" към 9 февруари в резултат на обилния приток на вода през последните дни, съобщават от пресцентъра на ВиК - Шумен.

Кота "водно ниво" е 177 метра, което е с девет метра под нивото на преливника. Месечният разход на вода за Шумен, Велики Преслав и Търговище  е около 2,5 млн. куб. м като около 1,9 милиона се ползват от Шумен, а около 600 хиляди - от Търговище. Това е по-малко от разрешените по график от МОСВ  3,220 млн. куб. м  месечно.

"Количеството вода в "Тича" към момента предполага безпроблемно водоснабдяване до края на годината, а и след това. Язовирът е многогодишен изравнител, което означава, че се пълни и изпразва за повече от една година. В случая, ако от този момент нататък в язовира не влезе нито капка вода повече и ако я използваме само за питейно-битови нужди, тя може да ни стигне за три години. Разбира се, това е условно, тъй като язовирът се използва и за напояване, и производство на електроенергия, а и очакваме в него да постъпят нови количества до лятото", отбелязва Жанета Панайотова - управител на ВиК - Шумен, цитирана от пресцентъра на дружеството.

Тъй като водоемът е повърхностен водоизточник, обилният приток на вода повишава мътността. Този показател се проверява два пъти дневно, нормализирането му се очаква с намаляване на валежите, допълва Панайотова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Признание за гл. инспектор Райнов

С почетен знак на МВР за постигнати резултати и доказан професионализъм е награден началникът на РУ - Нови пазар главен инспектор Веселин Райнов. Отличието беше връчено пред състава на полицейското управление и на участъка на полицията в Каспичан от директора на Областната дирекция на МВР - Шумен ст. комисар Георги Гендов. "Това е оценка за нашия..

публикувано на 08.07.24 в 14:45
Шуменски университет

Свободни места в 37 специалности

В 37 специалности на Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“ има свободни места, стана ясно след излизането на първото класиране. Всички приети студенти по първо желание, могат да се запишат окончателно от днес - 8 юли, до 13 юли включително.  В същия срок класираните по второ, трето и следващо желание трябва да подадат заяв­ление и да..

публикувано на 08.07.24 в 13:47

Младежи преоткриват Европа

Информационно събитие, което ще представи различни възможности за пътуване, обучение и личностно развитие чрез програмите "Еразъм+" и "Европейски корпус за солидарност", организира фондация "Подобри" в Шумен, съобщава БТА.  То ще се проведе днес в Общински младежки дом Шумен, който е партньор и домакин на инициативата, каза Петър Бодуров -..

публикувано на 08.07.24 в 12:31

Достойно представяне на Шумен

Отборът на Профилираната природоматематическа гимназия "Нанчо Попович" в Шумен се представи достойно на Световното ученическо първенство по баскетбол в Макао - Китай, като зае 13-о място в крайното класиране. Надпреварата се състоя в периода от 24 юни до 2 юли 2024 г. В нея участваха ученици от 37 държави. България беше представена с два отбора -..

публикувано на 08.07.24 в 11:52

Моторист загина при тежка катастрофа

Тежко пътнотранспортно произшествие е станало в Ришкия проход. Има загинал човек. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът за катастрофата бил приет в дежурната част на Областната дирекция на МВР в Шумен. Съобщено било за пътен инцидент между водач на тежкотоварен автомобил с украинска регистрация, който се движил в посока към Шумен и водач на..

публикувано на 08.07.24 в 11:07

Гасиха пламнало стърнище

Пожар в стърнище в землището на село Белокопитово е ликвидиран на 6 юли, съобщават от шуменската полиция. Шест екипа на РСПБЗН- Шумен са се включили в погасяване на огъня, който бил на площ от около 50 000 кв. метра.  Пламъците, които по всяка вероятност са тръгнали след искра от ел. далекопровод за високо напрежение, са погасени с помощта на 11 тона..

публикувано на 08.07.24 в 10:58

Юмрук в лицето

Неизвестен нанесъл удар с юмрук в лицето на 30-годишен мъж от Шумен, съобщават от полицията.  Сигналът за хулиганството бил приет малко преди 05:30 часа на 7 юли. Съобщено било, че на пл. “България“ в града неизвестен ударил шуменеца.  След преглед в шуменската болница станало ясно, че има фрактура на носна костица. Образувано е досъдебно..

публикувано на 08.07.24 в 10:12