Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усилена подготовка за вота

Снимка: Областна администрация Русе

Безпроблемно протича подготовката за изборите за парламент на 4 април в Русенско, съобщават от областната администрация. Днес бяха раздадени предварителните избирателни списъци, по които общините ще работят. Те ще могат да заличават хора, които нямат право на вот. Ден преди изборите всяка секционна комисия ще получи актуалните избирателни списъци от съответната община в присъствието и на представител на РИК.

Към момента броят на секционните избирателни комисии в областта e 324, като само на територията на община Русе са 210. В Борово са 10, в Бяла 23, във Ветово – 21, в Две могили – 15, Иваново – 18, Сливо поле – 17, а Ценово – 10. Отделно се очертава във всяка от общините да има по една подвижна избирателна секция, а в Русе те са две, като е възможно да станат и три.
Обмислят се и вариантите за други специализирани секции, така че да се осигури правото на вот на поставените под карантина. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

35 000 цветя ще красят вазата

Над 35 000 цветя ще красят един от символите на Русе – вазата в Парка на младежта, съобщиха от общинската администрация. Основата вече е подготвена от специалисти по озеленяването. От ОП „Паркстрой“ предвиждат цветната конструкция да бъде готова за 24 май, но при неблагоприятни метеорологични условия завършването ѝ може да бъде отложено до..

публикувано на 20.05.24 в 14:55

Децата и будителите

Алеята на будителите в Караманово се обогатява с още фигури, съобщиха от общинската администрация в Ценово. Новите попълнения са образите на Алеко Константинов и братята Кирил и Методий.  Децата от ДГ „Радост“ си направиха снимки, като представиха буквите от българската азбука. Те рецитираха стихове и пяха песни, посветени на 24 май. След това в..

публикувано на 20.05.24 в 11:52

В очакване ремонта на Дунав мост

Изработен е технически проект за ремонт на българската част на Дунав мост при Русе, припомнят от областната администрация в дунавския град. Планираните дейности по възстановяване на съоръжението ще струват  44 877 228,68 лв. с ДДС  и включват цялостна подмяна на асфалтовата настилка, на панелите, хидроизолация, нови ограничителни системи,..

публикувано на 19.05.24 в 08:38

Десетки музейни събития до полунощ

Разнообразна програма за Нощта на музеите са подготвили в Русе. Тя стартира в 17 ч. със занимания за най-малките. В Лапидариума зад Историческия музей ще има музейна работилница за работа с мъниста „Герданът на Калиопа“, ателие „Да си изработим мамут от хартия“, както и възможност посетителите да облекат характерното за Римската империя военно..

публикувано на 18.05.24 в 16:48

Забавления в библиотеката

Нощ на библиотеката ще има в Русе днес, тя се организира в рамките на европейската инициатива Нощ на музеите и галериите. Събитията са от 18 ч. до полунощ.  Началото е от 18 ч. на площад „Александър Батенберг“ с дефиле на български носии и с концерт-разходка из фолклорните области над страната.  От 19,30 ч. ще се играе спектакълът „Патиланско..

публикувано на 18.05.24 в 15:18

Кулинарни състезания на площада

Третият и последен ден от XIX издание на Туристическото изложение  „Уикенд туризъм“ в Русе е днес. В програмата са включени две кулинарни състезания – „Като шеф готвачите“ и „Мини Мастър Шеф“. Те ще започнат съответно в 10 ч. и 10,45 ч. На централния площад за най-малките и техните родители от 10,45 ч. до 12,30 ч. ще е организирана игра с чували..

публикувано на 18.05.24 в 09:03

„Бъди грамотен“ в Русе

Русе се включва днес в Националната кампания „Бъди грамотен“. От 11 ч. до 14 ч. в пространството пред сградата на Общината ще бъде създаден специален пункт за правописния маратон. Организаторите от Академика.БГ са подготвили специални тестове в три възрастови групи, с които всеки желаещ може да провери своите знания по български език. Решилите..

публикувано на 18.05.24 в 08:24