Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История с малка сова

Снимка: Радио Шумен

Една априлска пролетна разходка неочаквано се превърна в акция за спасяване на бебе сова. Три пилета бяха паднали в близост до стената на  манастира „Св. Пантелеймон“ край Велики Преслав. Най- вероятно от покрива от 14 метра височина, предположи отец Константин, който стопанисва обителта. 

За две от пилетата вече беше късно, но третият пухкав мъник стоеше сгушен в сянката на голямата сграда и вероятно не го очакваше по-различна съдба. Преценихме, че не можем да го оставим на земята толкова беззащитен. Нямахме съмнение, че трябва да потърсим съдействие от екониспекцията в Шумен, тъй като става дума за защитен вид. Подадохме сигнала през тел.112 и не след дълго с нас се свърза служител от екоинспекция.

Докато на място пристигне техен екип периодично получавахме обаждания, с уверение, че нещата се стиковат. Дойдоха трима служители с огромен кашон, докато ние  бяхме сложили птицата в по-малка картонена кутия. След известно консултиране стана ясно, че е малката сова е от вида горска улулица и е все още бебе. Птичето беше без видими наранявания. След преценка, че няма подходящо дърво, в близост до мястото, на което го намерихме, за да го оставят и е твърде малко, за да оцелее в природата, бе съставен констативен протокол за насочване към Спасителния център в Стара Загора.

Докато чакахме екоинспекторите присъствието на малката сова  привлече вниманието на гостите на манастира. Направиха снимки, интересуваха се как сме я намерили, правиха догадки от какъв вид е и защо е паднала от гнездото.

Смути ме нещо в отношението на хората, които дойдоха да вземат птичето. По-скоро като махване с ръка - "Какво толкова интересно има, намерили сте едно птиче, колко по- страшни неща се случват сега с хората". И с известен укор в очите, че сме вдигнали много шум за нищо. Още повече във времето им отредено за почивка. Изпитах съмнение, че всъщност сме постъпили правилно. Но разни хора, разни идеали. Както се казва нямахме сърце да подминем малката совичка.

И това, което се опитваме да направим, като споделим тази история, е да измерим нашето отношение към животните. Те имат силата да ни показват истинските неща уж малки,но, за които все не ни остава време и не искаме да ни ангажират, особено през почивните дни. От екоинспекцията ни увериха, че бебето сова е изпратено в Спасителния център. Искрено се надявам, че екоекспертите са си свършили читаво работата и от малката пухкава топчица ще стане чудесна горска улулица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ретро игри за децата

Във Велики Преслав детският празник за 1 юни ще започне в следобедните часове и ще продължи и в утрешния ден.  Библиотеката към читалище „Развитие” в града е подготвила за малките ретро игри от недалечното минало, с които са пораснали техните баби и дядовци.  Библиотекарите са подредили за малчуганите и ретро изложба, чрез който ще им разкажат как са..

публикувано на 01.06.24 в 11:55

Подаръци за децата на Шумен

Подаръци на най-малките шуменци раздават доброволци от фондация "Лазар Ивилинов Тодоров". Те са подготвили стотици малки играчки и балони.  Шатрата на фондацията e разположена на входа на Градската градина в Шумен. Кампанията е посветена на Международния ден на детето. Досега фондацията, създадена през 2023 г. в памет на трагично загиналия в..

публикувано на 01.06.24 в 10:05

Живот без цигарен дим

Световния ден за борба с тютюнопушенето за поредна година беше отбелязан в Шумен. Кампанията тази година е насочена повече към младите хора, които са най-уязвими към врения навик. Всяка година на 31 май Световната здравна организация отбелязва деня без тютюнопушене. Мотото на за 2024 година е „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата..

публикувано на 31.05.24 в 14:49

Прощъпулник за 10 специални деца

Празник-прощъпулник беше организиран днес в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания „Ранно детство“ в Шумен. С помощта на специалистите през миналата година 10 деца са направили своите първи стъпки. В Центъра в момента има 70 деца, които са със забавяне в двигателното, говорното или психичното развитие. С помощта на..

публикувано на 31.05.24 в 13:15

Издирват 65-годишен мъж

Областната дирекция на МВР- Шумен издирва по молба на близките му Неждет Реджеб Али на 65 години от Нови пазар. Това съобщиха от полицията.  По информация на дъщеря му, е в неизвестност от ранните сутрешни часове днес, когато напуснал жилище в района на автогарата в Шумен. Мъжът е с черно долнище и бели маратонки на черни ивици, не..

публикувано на 31.05.24 в 11:25

Д-р Арнаудов остава шеф на КОЦ

„Аз съм безпристрастен, няма нито един лекар, който да защитавам в Комплексния онкологичен център“, каза кметът на община Шумен проф. Христо Христов по време на продължаващото втори ден майско заседание на Общинския съвет. Отправени бяха няколко призива към кмета той да оттегли докладната записка с вече гласуваните точки за освобождаване на..

публикувано на 31.05.24 в 10:51

Пиян без книжка на мотопед

Задържаха пиян водач без книжка на нерегистриран мотопед, съобщават от шуменската полиция. Около 20:30 часа на 30 май екип на пътна полиция спрял за проверка в село Ясенково водач на мотопед. Установено било, че 28-годишният местен жител е неправоспособен, управлява нерегистрирано превозно средство и след употреба на алкохол. Дрегерът отчел 1,71..

публикувано на 31.05.24 в 10:29