Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богата програма през май

Найден Косев - заместник-кмет на Шумен
Снимка: Радио Шумен

Майските културни празници в Шумен ще бъдат отбелязани с многообразна програма, подготвена под егидата на община Шумен. Акцентите са свързани с 9 май - Денят на Европа, 11 май - празникът на града и 24 май. Това съобщи Найден Косев - заместник-кмет на Шумен по култура и образование.

В Деня на Шумен във всички училища ще се проведат уроци по родолюбие. В 9 часа ще се издигнат знамената пред сградата на общината, а в 9.30 ч. започна тържествената сесия. От 17.30 ч. ще бъдат открити Друмевите театрални празници, а в 21,30 ч. ще има тържествената заря.

В рамките на културните празници с инициативи се включват библиотеката, музеят, художествената галерия, читалищата, частни културни институти. Ще има и занаятчийско изложение под наслов „Българско е“.

Програмата на празниците е публикувана на сайта на община Шумен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владислав Христов с нови отличия

Отличия в два от най-престижните международни хайку конкурси получи роденият в Шумен поет Владислав Христов. В 35-тото издание на ежегодния конкурс „Oi Ocha Shinhaiku” в Токио журито, съставено от най-големите съвременни японски майстори на хайку, присъди на Христов специалната награда за високо качество.  Поетът се нареди сред най-добрите автори и..

публикувано на 25.10.24 в 13:07

На опера в Деня на операта

Веселата и изпълнена с чувство за хумор опера „Дон Паскуале“ ще звучи нейното концертно изпълнение в Шумен в деня, когато светът чества това изтънчено изкуство. Музиката и либретото на Гаетано Доницети пренасят публиката във времето малко преди средата на XIX в. Независимо от факта, че е прекарал тежко заболяване в този момент, композиторът пише..

публикувано на 25.10.24 в 08:46

Тони Райчев с изложба

Самостоятелна изложба на доайена на шуменските художници Тони Райчев ще бъде открита на втория етаж на Градската галерия "Елена Карамихайлова" в Шумен днес (24.10). Тя се организира с подкрепата на Общинския фонд "Култура" на община Шумен. Това е втората му самостоятелна експозиция през годината, като първата беше през пролетта. Тони Райчев..

публикувано на 24.10.24 в 11:17

Чужденците за нас

Сборник, създаден с много обич към България, ще бъде представен тази вечер в русенския музей от 18:00 часа. В него са публикувани историите на британските пътешественици, минали по нашите земи от края на XVI в. до 1939 г. Авторът на изданието Найджъл Мидълмис е издирил свидетелствата в най-големите библиотеки във Великобритания като..

публикувано на 23.10.24 в 08:45

„Варварските цигулки“ в Силистра

Силистра ще е част от европейското турне на етно триото Violons Barbares или („Варварските цигулки“). Концертът е тази вечер в салона на Драматичния театър „Сава Доброплодни“. Публиката ще чуе изпълнения от четвъртия албум на групата, посветен на древни митологични и фолклорни чудовища и страшилища от всички краища на света. Основател на Violons..

публикувано на 22.10.24 в 11:56

Брак по спешност в Търговище

Рядко изпълняваният в последните години жанр на музикалната комедия ще бъде първата премиера за новия творчески сезон на Драматичния театър в Търговище. Авторската постановка „Брак по спешност“ на режисьорката Надя Асенова с много хумор се обръща към най-актуалните проблеми в обществото, извадени на показ от телевизионните формати. Спектакълът..

публикувано на 21.10.24 в 15:46

Изложба на Неджми Мурат

Първа самостоятелна изложба в Русе след дълго отсъствие от града подреди в Художествена галерия на ул. „Борисова“ 39 световноизвестният Неджми Мурат.  Експозицията, която ще може да бъде разгледана до края на месеца, включва 34 скулптури от три материала и 18 рисунки с въглен. Материалите, използвани в скулптурите, са три вида. Те включват бронз,..

публикувано на 18.10.24 в 09:24