Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят преброители и контрольори

Снимка: Община Шумен

Националният статистически институт започва допълнително набиране на преброители и контрольори за Преброяване 2021 от 25 май до 10 юни 2021 година, съобщават от ТСБ “Североизток”, отдел “Статистически изследвания-Шумен”.

Преброяването на населението и жилищния фонд в Република България ще се проведе в периода 7 септември – 3 октомври 2021 година, като ще премине на два етапа:

  • Първи етап – чрез попълване на електронна преброителна карта по интернет от 7 септември 2021 г. до 17 септември 2021 година.
  • Втори етап – чрез посещение на преброител на домакинствата – от 18 септември 2021 г. до 3 октомври 2021 година.

В периода 18 септември – 3 октомври 2021 г. преброителите ще имат право да посещават домакинствата в техния преброителен участък от 8.00 ч. сутрин до 20.00 ч. вечер, включително събота и неделя.

При Преброяване 2021 населените места на територията на страната ще бъдат разделени на преброителни участъци, като всеки ще съдържа приблизително 100 – 120 жилища и 250 – 300 лица. Всеки преброител ще може да преброи по един, два или повече участъка в зависимост от преброените онлайн лица.

Най-подходящи за преброители са комуникативни хора, които имат поне средно образование, занятие в икономическата и финансовата сфера, с технически познания и практикуващи социални дейности, държавни служители, както и студенти.

Заплащането е по вече определен ценоразпис. За преброено лице ще се заплаща 2.50 лв., за преброено жилище – 1.00 лв., а за преброена сграда – 0.70 лева. От преброените онлайн домакинства преброителят ще трябва да получи специален код, генериран от информационната система, като за това ще получи 0.80 лева.

Преброителите ще се легитимират със служебна карта, издадена от Националния статистически институт, като преди това ще преминат специално обучение и ще подпишат декларация за опазване на статистическата тайна на получената информация.

Заявлението за кандидатстване за преброител или контрольор е по образец и се подава в общината, в която предпочитате да бъдете наети. Документите за кандидатстване ще могат да се изтеглят от сайта на Преброяване 2021 и в сайтовете на общините.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шуменски депутат вън от ПГ на ДПС

Шуменският депутат от ДПС Айсел Руфад бе изключена от парламентарната група на ДПС. Това съобщава вестник "24 часа" на сайта си. Тя е един от новоизбраните заместник-председатели на партията след националната конференция през февруари. Вчера Руфад е била свалена от поста си на областен председател на движението в Шумен. Посочената причина..

публикувано на 27.06.24 в 14:15

Вардят високите заплати на общинските шефове

Общинските съветници в Шумен не пожелаха да бъде проверена дейността в лечебните заведения с общинско участие и одитор да отговори на въпроса защо директорите им получават в пъти по-високи заплати от кмета. За предложението на ГЕРБ първоначално гласуваха 18 души и то щеше да мине, но общинска съветничка от ДПС, която работи в Онкологичния център обяви,..

публикувано на 27.06.24 в 13:30

Почистват пътищата от храсти

Част от общините в Шуменско и различни институции отчетоха извършените от тях дейности за намаляване на пътния травматизъм в областта и намаляване на произшествията със загинали и ранени през последните 6 месеца.  На заседанието на Областната комисия по безопасност на движението днес присъстваха представители на повечето общини в областта. Липсваха..

публикувано на 27.06.24 в 13:08

Зелена улица за ученическия стадион

С 38 гласа "за" единодушно бе прието предложението ученическият стадион „Цоньо Василев“ в Шумен да бъде отдаден за 20-годишно ползване на Българския футболен съюз (БФС). Това решиха днес общинските съветници по време на юнската им сесия. Прехвърлянето ще позволи на БФС да кандидатства за финансиране по програма на УЕФА. Така ще бъде поставена..

публикувано на 27.06.24 в 12:23

Не си дадоха заплатите

Едва четирима общински съветници в Шумен са съгласни да работят за символично заплащане. Това стана ясно след гласуване на предложението на независимия съветник Павел Павлов зап лащането за участие в сесия на съвета да е 1 лев, а за участие в комисия да се плаща по 1 стотинка. За предложението се обявиха Албена Неделчева от ГЕРБ, Христофор Крумов от..

публикувано на 27.06.24 в 11:40

Спасиха 300 дка пшеница

300 декара пшеница бяха спасени вчера при пожар в житен блок в село Пет могили. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът за инцидента е приет малко след 16:00 часа. Насочени са екипи на РСПЗБН - Нови пазар и РСПБЗН - Каолиново. Огнеборците заварили да гори житен блок с обща площ 500 декара, 200 от тях били обхванато в пламъци. С помощта на..

публикувано на 27.06.24 в 10:55

Камион горя на пътя

Товарен автомобил горя вчера на кръговото кръстовище за кв. "Макак". Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът за произшествието е получен по обяд. Към мястото бил насочен противопожарен екип на РСПБЗН- Шумен. Огнеборците заварили да гори дясна гума на ремарке. Пламъците били погасени с помощта на 1000 л вода.  Причина за възникване на пожара..

публикувано на 27.06.24 в 10:47