Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит Курбан Байрам!

Томбул джамия
Снимка: Радио Шумен

Мюсюлманите в България празнуват Курбан Байрам. Това един от най-големите мюсюлмански празници, който се свързва със силата на вярата и се ознаменува с жертвоприношението на животно като израз на благодарност към Всевишния. Символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението.

Наричат Курбан Байрам празник на милосърдието и прошката. Основната му цел е да сближи общността на хората, изповядващи исляма.

Празникът продължава 4 дни като акцентът е поставен на първия ден, когато мъжете се събират на празнична молитва – байрам намаз и се коли курбанът.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събират строителни отпадъци

В Шумен контейнери за строителни отпадъци от домашни ремонти са поставени в двора на бившето военно поделение „Дивизията“. Те може да се използват всеки ден, включително събота и неделя, от 8:00 до 19:00 часа. Съдовете са предназначени за ползване единствено от физически лица и служат за събиране на инертни строителни отпадъци в обем до 2 куб...

публикувано на 02.07.24 в 09:13

Грижа в дома

190 възрастни и хора с увреждания ползват здравните и социални услуги по проект „Грижа в дома“ на община Търговище. Услугите са безплатни и се предоставят по Програма „Развитие на човешките ресурси“.  Към момента потребителите са от 18 различни населени места в общината и получават почасови медицински грижи, рехабилитация, психологическа подкрепа и..

публикувано на 02.07.24 в 09:07

Приключения в Абритус

Регионалният исторически музей в Разград започна образователната програма "Приключения в Абритус". Инициативата се организира за трета поредна година и е насочена към учениците от първи до пети клас.  Заниманията ще се провеждат в продължение на три седмици -  от 1 до 5 юли, от 8 до 12 юли и от 15 до 19 юли. Те ще се водят под ръководството на..

публикувано на 02.07.24 в 08:58

Планово без ток на 2 юли

И днес има много адреси, които ще са без ток заради профилактика на електросъоръженията или заради ремонтни дейности. Това съобщават от електроразпределителното дружество. В Разградска област от 08:30 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в Лозница и селата Балкански, Дряновец и Раковски. В интервала от 08:30 ч. до 17:00..

публикувано на 02.07.24 в 08:53

Над 2 милиона обезщетения

Над 2 180 000 лева са изплатени от септември миналата година насам като обезщетения на собственици, чиито имоти са отчуждени за изграждането на автомагистралата между Русе и Велико Търново. Това каза областният управител на Русенска област Драгомир Драганов при срещата си с кмета на община Ценово Петър Петров. Близо 83% от парите са изплатени на..

публикувано на 02.07.24 в 08:52

Ученици в областната управа

Десетокласничките Светослава, Стефани, Джейда и Димана от Професионалната гимназия по икономика „Робер Шуман“ започнаха производствена практика в Областната администрация в Разград. Момичетата учат в паралелка със специалност „Митническа и данъчна администрация“. Те представиха пред областния управител Владимир Димитров заданията,..

публикувано на 02.07.24 в 08:37

Артзанаяти в библиотеката

Започна лятната работилница „АртЗанаяТи” в читалищната библиотека „Иван Радов” в Нови пазар. Тази година ателиетата са за деца на възраст между 9 и 14 години. Всяко едно ателие ще бъде по 5 работни дни.  Първото е „Линия на времето - Историята в картини”, където учениците ще изработват картини от българската история с различни техники.  Във второто..

публикувано на 02.07.24 в 08:33