Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди монети от античността

4
Снимка: Исторически музей - Попово

1500 антични монети е последната колективна находка на археолозите, които проучват късноантичната крепост Ковачевското кале през това лято.

Целта на разкопките е изследването на помещенията от късноримските бани. Монетите се датирани по-късно от построяването на балнеума от края на 4 в. до средата на 5 в., съобщи ръководителят на проучванията доц. Олег Александров.

Те са открити на подовото ниво на съществуващи по-късни постройки, които са пострадали при силен пожар по време на хунските нашествия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Есен и песен

XI-ият Международен фестивал на популярната песен „Есенни шуменски вечери“ ще се състои от 27 до 29 септември (петък, събота и неделя) 2024 г.  Фестивалът има конкурсен характер и е в две направления – конкурс за изпълнители и конкурс за авторска песен. Павлинка Марева от читалище „Добри Войников -1856“ поясни, че има 42 заявки за участие на..

публикувано на 24.09.24 в 14:09

Хор „Родни звуци“ в Краков

Хор „Родни звуци“ към НЧ „Добри Войников – 1856“ ще участва в 15-ия Международен фестивал на хоровете и оркестрите в Краков - Полша, който ще се проведе от 25 до 29 септември. В рамките на фестивала шуменските хористи с диригент проф. д-р Николай Андриянов ще имат два  концерта. Първият е с духовна музика и ще се състои в храма „Светите Петър и..

публикувано на 24.09.24 в 13:49

Деца на джаза

Второто издание на фестивала „Деца на джаза“ ще се проведе в Шумен от 27 до 29 септември.  „Идеята е фестивалът да бъде платформа за развитие на млади таланти“, каза програмният директор на Джаз ФМ Радио Светослав Николов. В програмата са включени над 20 събития с над 60 участници. Повече от 20 млади таланти от Шумен и страната ще се представят..

публикувано на 24.09.24 в 13:42

Разкажи за твоята Върбица

"Разкажи ни за твоята Върбица" - тази покана отправи читалище "Пробуда 1871" във Върбица към всички, които са живели, живеят и са свързани с населеното място. Инициативата е предизвикателство към тези, които се вълнуват и са съпричастни към 50-годишния юбилей, който градът празнува през 2024 г. Тя е интересен начин да оставите своята следа в история на..

публикувано на 24.09.24 в 11:19

Духът на търговищкия театър

За четвърта поредна година Драматичният театър в Търговище следва обща линия, на която са подчинени всички премиера през творчески сезон. Така е и в навечерието на новия, когато директорът на културния институт Владимир Петков обяви, че темата, над която ще се работи в следващите месеци е „Духът“. На тази водеща нишка е посветено и първото..

публикувано на 24.09.24 в 11:00

Опитвам се да се сбогувам с лятото

В първите дни на есента е трудно човек да се сбогува с лятото. Спомените и хората, свързани с тях в топлите дни, всичко докоснало ни и случило се - небе, море, горещ пясък, пътувания. И всичко онова, което ни е направило щастливи.  По този повод се роди нова песен на изпълнителите Мими Иванова и Теди Генев. Те направиха дуетната песен..

публикувано на 24.09.24 в 08:36
Мисионис

Щедър сезон на Мисионис

Двустранно изрисуван епископски бронзов кръст с образа на Спасителя е сред новите находки от късноантичния и средновековен град Мисионис край Търговище, заяви проф. Николай Овчаров, научен консултант на разкопките, цитиран от БТА. По думите му върху едната страна на масивния кръст е изобразен Христос с плътна дреха, обхващаща цялото му тяло, а не гол..

публикувано на 23.09.24 в 15:49