Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създават виртуална вселена

Снимка: Facebook Inc

Фейсбуксъздава продуктов екип, който да работи върху „метаверс“ (metaverse), дигитален свят, в който хората могат да се движат между различни устройства и да общуват във виртуална среда, заяви изпълнителният директор Марк Зукърбърг.

.Вицепрезидентът за разширена и виртуална реалност на Фейсбук (Facebook Inc.) Андрю Босуърт също посочи, че компанията ще установи производствен екип за създаването на "метаверс", концепция, която ще предложи дигитални светове, които повече хора да могат да обитават наведнъж.

"Днес дъщерните дружества на компанията Portal и Oculus могат да ви телепортират в стая с друг човек, независимо от физическото разстояние, или към нови виртуални светове и преживявания“, написа Босуърт.

"Но за да постигнем пълната си визия за "Метаверс", ние също така трябва да изградим съединителната тъкан между тези пространства - за да можете да премахнете физическите ограничения и да се движите между тях със същата лекота, както при преместване от една стая в дома си в следващата", допълни той.

По-рано този месец беше съобщено, че Facebook ще представи услугата си за игри в облак на устройствата на Apple Inc. чрез уеб приложение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Риск от фалити

Основните заплатите на лекари, сестри и санитари у нас да останат непроменени още година, предлагат от Министерството на здравеопазването. Причината – работодатели и синдикати все още нямат съгласие и не успяват да сключат нов колективен трудов договор.  В последния такъв беше записано, че началната основна заплата на лекар без специалност трябва да..

публикувано на 28.05.24 в 08:59

Втори изпит за четвърти клас

Изпитът по математика от националното външно оценяване за четвърти клас е днес. Той включва 25 тестови задачи. Началото е в 10 ч., като продължителността е 60 минути, с повече време разполагат учениците със специални образователни потребности.  Право да се явят имат около 55 000 ученици в цялата страна, сред тях над 1200 от Шуменска област и над 750..

публикувано на 28.05.24 в 07:49

Почит към Ботев и героите

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал“ в Шумен ще бъде отбелязан 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Това съобщават от общината. В 12.00 часа на 2 юни ще прозвучат сирените в Шумен в знак на почит към борците за национална свобода...

публикувано на 27.05.24 в 14:48

Инспекцията по труда предупреждава

Инспекцията по труда предупреждава за неправомерно използване на името ѝ в мейли с искане за предоставяне на лични данни във връзка с въвеждането на електронната трудова книжка, предупреждават от институцията.  От Главната инспекция по труда обръщат внимание, че никога не изпращат съобщения по електронен път, които приканват гражданите да..

публикувано на 27.05.24 в 10:32

Планово без ток в понеделник

Профилактика и ремонт на съоръженията за доставка на електроенергия ще са причина за спиране на тока в Североизточна България и днес, на 27 май, съобщават от електроразпределителното дружество. В Разградска област от 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в различни части на Разград и на с. Дряновец; от 08:30 ч. до 16:30..

публикувано на 27.05.24 в 07:49

Първи изпит за IV клас

Националното външно оценяване на четвъртокласниците по български език и литература е днес, на 27 май. Тестът включва общо 21-на задачи, разпределени в 3 части. В първата има диктовка и 10 задачи с избираем отговор, тестови задачи и задача, която изисква свободен отговор. Втората част на теста е текст за четене с разбиране и до 10 задачи към него...

публикувано на 27.05.24 в 07:02

Времето в понеделник

Между 7 и 14 градуса са температурите в Североизточна България в 6:00 ч. тази сутрин: в Търговище термометърът отбеляза 7 градуса, в Шумен – 8, в Разград – 11, в Силистра – 12, в Русе – 14 градуса. В Шумен атмосферното налягане е 993 хектопаскала – по-високо от средното за месеца, слабо ще се понижи; относителната влажност на въздуха е 85%...

публикувано на 27.05.24 в 06:30