Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартирай бизнес с пари от Европа!

Тодор Митов (вляво), Поля Петкова, Гена Събева и адвокат Биляна Тончева (вдясно).
Снимка: Радио Шумен

Как неопитните предприемачи могат да започнат свой бизнес с финансовата подкрепа на Европейския съюз? Това научиха десетина млади шуменци по време на презентация в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ днес. Те се запознаха с механизма за кандидатстване по програмата „Еразъм за млади предприемачи“ и получиха съвети от успели родни бизнесмени.

„Европейската програма, която може да сбъдне бизнес мечтите на неопитните шуменци, се нарича „Еразъм за млади предприемачи“, но тя по-скоро е насочена към начинаещите предприемачи, без значение от възрастта им“. Това обясни Тодор Митов от посредническа организация по програмата.

„Идеята е да се свържат неопитни предприемачи от България с опитни предприемачи в чужбина. Така те ще могат да се срещнат и да си сътрудничат от един до шест месеца. През този период младият предприемач получава знания как да стартира бизнес, как да избегне капаните по пътя“, каза Митов.

Младите предприемачи получават финансова подкрепа за престоя си в чужбина. Сумите са между 700 и 1 100 евро на месец – в зависимост от стандарта на живот в отделните държави.

Българите са скептични и често се чудят защо чуждестранни бизнесмени искат да споделят опит и да помагат на конкуренти. Чужденците не гледат по този начин на възможността да бъдат ментори, твърди Митов. „Те са с ясното съзнание, че не трябва да държат това, което са научили, за себе си, а искат да го споделят. С тази си дейност те виждат по-скоро изграждането на един доверен партньор, с когото после могат да си сътрудничат. Най-лесният и видим пример е една туристическа агенция“, разясни Тодор Митов.

Такава агенция има Поля Петкова. Тя разказа вдъхновяващата история на успеха ѝ, но призна, че ако днес е трябвало да действа, вероятно е щяла да се откаже. Затова призова младите хора да пробват да развият свой бизнес възможно най-скоро, без да се страхуват от неуспеха.

„След седем години, след хиляди обучения, пътувания и контакти, сега се съмнявам. Нямам обяснение защо. Въпреки, че знам с пъти повече. Хората пътуват изключително много и си казваш „Оле, дали ще знам какво да отговоря на човека, който влезе току-що?!“. Въпреки, че сега знам много повече“, разказа Поля Петкова

Туристическата ѝ агенция е бутикова. Тя бързо е осъзнала, че не можеш да предлагаш всичко за всеки. Конкурентите ѝ се състезават в полето на по-ниските цени. Поля е решила да се отличи с индивидуален подход и гъвкав план, диктуван от клиента.

"Обръщам се назад, ако чуя от млад човек извинения „Няма работа или нямам възможности“, каза Гена Събева, дама с няколко успешни бизнеса зад гърба си. „Има толкова много възможности. България е чудесно място за стартиране на бизнес. Доказателство за това е, че аз съм се справила. Има възможности за намиране на ментор. Бизнесът ни е вече на 30 години. Освен това франчайзът е един формат, който може да бъде избран от хората без идея и продукт. Така в рамките на един – два месеца можеш вече да си на пазара и то с нещо работещо“, уточни Събева.

Светлана Цветкова и Роска Чолакова са две млади дами от Шумен, които имат свои идеи за бизнес начинания. Затова попиваха всяка дума от мотивиращите истории на успелите професионалисти.

„Тези събития вдъхновяват изключително много. Личните истории, които споделят лекторите, показват, че ти също можеш. Можеш да изпълниш мечтите си, стига да направиш първата крачка. Разширява се познанието ни за възможности и контакти“, споделиха те.

А възможности наистина има, каза адвокат Биляна Тончева.

„Младите хора се притесняват, защото смятат, че бизнесът не е за тях. Напротив, сега е моментът всички да кандидатстват. Има и кредити, има и безвъзмездни помощи. Дошъл е моментът всеки, който иска да стартира бизнес – да го направи“, насърчи младежите адвокат Тончева.

Частно училище по забавна математика, земеделски фирми, IT компании, галерия. Това са само част от бизнес начинанията, стартирали през последните три години с обучения в чужбина по програмата  „Еразъм за млади предприемачи“.

Няма никакви ограничения пред бизнес идеите, а това прави програмата толкова интересна и полезна за хората, обобщи Тодор Митов.

Чуйте целия репортаж на Стоян Стоянов.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Златен век" за Деян Евтимов

Грамота и Почетен знак „Златен век” – печат на Цар Симеон - сребърен, получи Деян Евтимов, директор на Художествената галерия "Елена Карамихайлова" в Шумен.  Наградата беше връчена от министъра на културата Найден Тодоров по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на..

публикувано на 27.05.24 в 13:58

Гимназии събират ученици

Панорама на средното образование представя в Шумен възможностите за обучение за предстоящата учебна година.  Областният управител проф. Добромир Добрев откри събитието и подчерта значението му за по-добрата информираност на кандидат-гимназистите и техните родители, на които предстои да вземат решение къде да продължат обучението си.  В..

публикувано на 27.05.24 в 12:33

Два сигнала за домашно насилие

Два сигнала за домашно насилие са постъпили в полицейските управления на Каолиново и Велики Преслав.  В нощта на събота срещу неделя 44-годишна жена се обадила на полицията, тъй като съпругът ѝ от Тодор Икономово отправил закани към нея. Задържан е за срок до 24 часа в РУ - Каолиново.  В неделния ден е получен сигнал, че 23-годишен мъж от Смядово..

публикувано на 27.05.24 в 12:01

Мъж сипе заплахи към полицаи

35-годишен мъж е задържан заради арогантно поведение към полицейски служители. Това съобщават от шуменската полиция. На 25 май около 23:20 часа в Областната дирекция на МВР в Шумен е получен сигнал за пътен инцидент в село Благово. По време на работа по произшествието 35-годишен мъж е отправил обиди и заплахи към полицейските служители, като с..

публикувано на 27.05.24 в 11:51

Пиян удари паркирана кола

Задържаха пиян водач, предизвикал пътен инцидент в Шумен. Това съобщават от полицията. Сигналът е получен на 24 май около 23:30 часа. На място на ул. "Лозевско шосе" е изпратен екип на сектор „Пътна полиция“. Изяснено било, че товарен автомобил „Рено“, управляван от 50-годишен мъж, се е ударил в паркиран лек автомобил „Киа“. С техническо средство са..

публикувано на 27.05.24 в 11:40

България чете на немски

Регионалният финал на състезанието по четене на немски език "България чете" ще се проведе на 31 май от 9:30 часа в Профилираната езикова гимназия „Никола Вапцаров“ в Шумен. Състезанието "България чете" е престижно събитие, което насърчава любовта към изучаването на немски език сред учениците в България.  Участниците – ученици от осми клас на..

публикувано на 27.05.24 в 09:28
Проф. Христо Христов - кмет на Шумен

Приемен ден на кмета

Приемният ден на кметския екип на община Шумен е днес (27 май). Кметът проф. Христо Христов ще приема граждани от 14:00 часа в зала 203 на общинската администрация.  Заместник-кметовете, секретарят на общината и главният архитект ще приемат граждани от 10:00 часа до 13:00 часа.  Приемният ден на председателя на Общинския съвет Ася Аспарухова е..

публикувано на 27.05.24 в 08:49