Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленчукова градинка от класната стая

4
Снимка: СУ Панайот Волов

Третокласници прибраха реколтата от своята екоцентрична градинка в училище. Децата от шуменското СУ „Панайот Волов“ поеха по пътя на биоземеделието през пролетта, когато посадиха първите семенца на своята бъдеща градинка в класната стая. По-късно тя бе пренесена в двора на училище, а за полската работа помагаха както учители, така и родители.

Градинката на учениците от СУ „Панайот Волов“ израства буквално в кофички на чиновете на децата.

"Бяхме взели пръст от село и поставихме там зеленчуците", "На мен ми беше най-интересно, когато засаждахме градинката, защото обичам да засаждам плодове и зеленчуци", казаха момичетата и момчетата. Класният ръководител Катерина Колева посочи, че отглеждането на биоградина помога за развитие на физическата, интелектуалната и емоционалната интелигентност на децата.

Чуйте репортажа на Деян Герговски. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

На мегдана на другата България

В рубриката „Далечната България“ ще отидем „На мегдана на другата България“ – пътуващ събор, на който се събират, надиграват и надпяват български фолклорни групи от различни европейски страни. Първият събор се провежда през 2015 година в Лион, Франция, като идеята е той да се провежда всяка година на различно място от различна група под..

публикувано на 31.05.24 в 14:05

Библиотеката очаква нощни гости

Шуменската Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” кани тази вечер настоящи и бъдещи читатели да станат нейни гости след 18:30 часа. Добре дошли сте чак до полунощ. Шумен ще бъде вторият град след столицата, където ще бъде представена аудиовизуална инсталация „Квантова симфония”. Библиотекарите са подредили и две изложби с уникати от своя..

публикувано на 31.05.24 в 08:53

Приключения в науката

Панаир на науките, технологиите и изкуствата ще се проведе на 1 юни в Градската градина на Шумен. Той е част от програмата на община Шумен за деня на детето, а идеята е на хората от образователния център „Матлетика“ в града.  За любознателните деца врати ще отворят различни работилници, всяка от които ще представи интересната страна на отделна наука...

публикувано на 31.05.24 в 08:36

Ден без тютюнев дим

Тютюнопушенето е причина за 25% от всички видове рак и убива 8 млн. души всяка година. Въпреки това, на пазара се появяват периодично все по-нови и „по-безвредни продукти“, които да задоволяват вкуса на пушачите. Най-сигурно и най-безопасно е обаче да не се пуши. Какво може да накара хората, пристрастени към тютюнопушенето, да откажат цигарите..

публикувано на 31.05.24 в 08:28

Деца под закрила

Национален детски конкурс за изработване на лого на Националната телефонна линия за деца 116 111 и чат приложението към нея обяви Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). В него може да участва всяко дете на възраст от 11 до 16 години. Децата имат пълна свобода на действие в изработването на логото, включително дигитална графика, рисунка и..

публикувано на 31.05.24 в 08:22
Княз Фердинанд Сакскобургготски

Фердинанд се върна у дома

76 години след смъртта му българският цар Фердинанд I ще бъде погребан в неговата втора родина. Тленните му останки ще бъдат положени в семейната крипта на построения от него дворец „Врана“. Често определят Фердинанд като противоречива личност в историята ни, но едно е категорично за него - той е обичал страната ни до последния си дъх през..

публикувано на 29.05.24 в 15:29

Светулките играят оперета

Един вълшебен свят ще покажат на своите родители на 30 май децата от шуменската Детска градина „Светулка“. В този ден на сцената на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен ще бъде премиерата на оперетния спектакъл „Приказка за Аграба“. Либретото е на учителката от детската градина Галина Дочева. Използвана е музиката на Алън Менкен от..

публикувано на 29.05.24 в 08:12