Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мигранти в търсене на по-добър живот

Районен прокурор Любомир Георгиев
Снимка: Радио Шумен

Четири групи мигранти, нелегално преминали българската граница, бяха заловени в Шуменска област през последните десетина дни. Те бяха осъдени по бързото производство и транспортирани до бежански центрове.

Какви са тези, хора, дали търсят по-добър живот, колко са платили на трафикантите, за нов канал за трафик на хора ли става дума? Тези и други въпроси зададе Здравка Русева на ръководителя на Районна прокуратура - Шумен Любомир Георгиев.

Пред Прокуратурата мигрантите са заявили, че идват от Афганистан и са ползвали услугите на каналджии от Турция. У нас са били поети от български граждани, които са ги транспортирали до покрайнините на Шумен с обяснението, че това е столицата София. За трафика им от Афганистан до България са платили по 3500 евро.




Днес стана ясно, че осъдителни присъди получиха 26 чужди граждани, преминали без разрешение границата на Република България. Това информира Районна прокуратура в Шумен. Мигрантите бяха задържани край село Хан Крум и край град Шумен на 15 и 16 ноември, като по-голяма част от тях са непълнолетни, а само трима са навършили 18 години. Двама от пълнолетните мъже са осъдени на по една година „лишаване от свобода“, а един на осем месеца „лишаване от свобода“, като изтърпяването на наказанието за всички тях е отложено с 3 години изпитателен срок. 23-мата непълнолетни са осъдени на по шест месеца „лишаване от свобода“, като изтърпяването на наказанието е отложено с 2 години изпитателен срок и към него е добавено обществено порицание.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мило и драго за просвета

Защо преди Освобождението, а и по време на изграждането на новата държавност, много българи са давали мило и драго за просветата? Завещавали са богатството на училища или на наследниците си да поощряват ученолюбието.  Русе е градът, в който в края на 19 век и началото на 20 век заможни търговци и учители са давали пари за обучение на талантливи или..

публикувано на 04.06.24 в 09:23

Празник на професиите

Празничен беше днешният ден за учениците и учителите от Професионалната гимназия „Христо Ботев“ в Шумен.  Днес те представиха пред шуменската общественост специалностите и професиите, които изучават възпитаниците на учебното заведение. В специално изградени шатри учениците показваха пред евентуални бъдещи съученици това, което   са научили до момента...

публикувано на 03.06.24 в 15:39

Стъпала чакат ремонт

Общо събрание на собствениците на помещенията в Старата поликлиника в Шумен трябва да реши как ще се ремонтират стъпалата пред зданието. Част от помещенията там са общинска собственост, а други - частни. Това каза за Радио Шумен заместник-кметът по строителство и екология Николай Симеонов.  Сградата е стара, а стълбището е направено от каменни плочи..

публикувано на 03.06.24 в 15:01

Горещо лято в Тутракан

Тутракан се готви за „най-горещите“ събития от културния календар през това лято.   Предстои още една "гореща" среща на изкуствата в града и това ще стане по традиция в последната седмица на юли. Но почти месец преди това, отново по традиция, Тутракан ще посрещне първото юлско утро на брега на Дунав.  Подробности и покана да впишете тези две..

публикувано на 03.06.24 в 08:45

На мегдана на другата България

В рубриката „Далечната България“ ще отидем „На мегдана на другата България“ – пътуващ събор, на който се събират, надиграват и надпяват български фолклорни групи от различни европейски страни. Първият събор се провежда през 2015 година в Лион, Франция, като идеята е той да се провежда всяка година на различно място от различна група под..

публикувано на 31.05.24 в 14:05

Библиотеката очаква нощни гости

Шуменската Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” кани тази вечер настоящи и бъдещи читатели да станат нейни гости след 18:30 часа. Добре дошли сте чак до полунощ. Шумен ще бъде вторият град след столицата, където ще бъде представена аудиовизуална инсталация „Квантова симфония”. Библиотекарите са подредили и две изложби с уникати от своя..

публикувано на 31.05.24 в 08:53

Приключения в науката

Панаир на науките, технологиите и изкуствата ще се проведе на 1 юни в Градската градина на Шумен. Той е част от програмата на община Шумен за деня на детето, а идеята е на хората от образователния център „Матлетика“ в града.  За любознателните деца врати ще отворят различни работилници, всяка от които ще представи интересната страна на отделна наука...

публикувано на 31.05.24 в 08:36