Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържества на Паметника

Шумен, паметник "Създатели на българската държава"
Снимка: Антон Денчев

Община Шумен посреща автори на проекта и участници в изграждането на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ на 26 ноември, петък, когато тържествено ще бъдат отбелязани 40 години от откриването на паметника, съобщават от пресцентъра на институцията.

Сред гостите ще бъдат скулпторът проф. Иван Славов, един от най-младите участници в екипа на акад. Крум Дамянов, художникът Найден Панайотов, инж. Михаил Михайлов, най-младият инженер на строежа. В Шумен ще пристигнат също художникът Иво Генчовски и неговият син Кирил, почти връстник на паметника. Вестта за раждането на момчето идва, когато бащата е на скелето и реди мозайката. Паметното събитие е запечатано с едно синьо камъче в брадата на свети Кирил. Тук ще бъдат и двамата каменоделци – Въто Цолов, изваял каменните образи на хановете в скулпторната композиция, и Красимир Суролейски, изработил челюстта и една от лапите на лъва. Още 10 от участниците в строителството на паметника също ще се включат в честването.

Поради здравословни причини ръководителят на екипа акад. Крум Дамянов не може да пътува до Шумен. Сред поканените е и арх. Анета Каменова – Булант, която е ангажирана с проектирането на подхода от града и връзката на паметника с околната среда. Арх. Булант живее в Австрия и също не може да присъства на честването поради усилване на пандемията в момента. В специално писмо до кмета и организаторите тя посочва, че е емоционално свързана както с историческия момент на създаването на българската държава, така и с изграждането на мемориалния комплекс. В писмото описва удивлението на нейните австрийски колеги при представянето на монумента по време на изложбата „Българска архитектура“ във Виена през 2007-ма година, както и определянето на архитектурно-пространственото решение около него като изключително новаторско в реномираното италианско списание Абирате.

В ранния следобед на 26 ноември, петък, гостите на тържеството ще бъдат посрещнати най-напред от кмета на Шумен Любомир Христов в сградата на общината. От 16.00 часа в Информационния център на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ те ще присъстват на представянето на филма „Мост между епохи“, посветен на 40-годишнината от откриването на паметника. Влизането в залата ще става само срещу представяне на документ за преболедуване, ваксинация, наличие на антитела или отрицателен тест за COVID-19, валиден за деня на събитието. В 17.00 часа на импровизираната сцена под мозайката триптих на паметника, ще започне празничната програма.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Военни окосиха поляна

Военнослужещи от военно формирование 34200 (бившата дивизия) окосиха и почистиха тревните площи на местността „Поляната”, зад КАТ – Шумен. Дейностите вече приключиха, каза Радио Шумен началникът на Шуменския гарнизон полковник Добромир Добрев, който е и командир на военното формирование. „След окосяването мястото е обработено и срещу..

публикувано на 28.06.24 в 14:58

Даниела Русева става заместник-кмет

Бившият председател на Общинския съвет и няколко мандата общински съветник Даниела Русева става заместник-кмет на община Шумен по европейски политики, екология и туризъм. Това съобщи самата тя в емоционален пост във Фейсбук преди минути. "След 21 години в местната законодателна власт вчера след сесията на Общинския съвет подадох оставката си като..

публикувано на 28.06.24 в 13:53

Аплодисменти в последния работен ден

С аплодисменти и насълзени очи служители на Областната дирекция на МВР- Шумен изпратиха в заслужена почивка след 34 години стаж в системата на МВР гл. инсп. Данаил Димитров. Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов за безукорно поведение и постигнати трайни резултати в служебната работа и продължителна служба в МВР Димитров е..

публикувано на 28.06.24 в 13:32
Архив

Спортни битки на платото

203 спортисти са се записали до този момент за участие в състезанието "Шуменско плато 2024“ – колоездене, бягане и дуатлон, което ще се проведе на 30 юни.  Бегачите ще се състезават в две дистанции – 10 и 20 километра, а колоездачите ще мерят сили в дистанции от 32 и 50 километра. Дуатлонистите ще колоездят по 32 километровото трасе, след..

публикувано на 28.06.24 в 13:05

Временно спират е-услугите

Поради профилактика на сървърите на Общинската администрация в Шумен в почивните дни - 29 и 30 юни, гражданите няма да имат достъп до всички външни електронни услуги, съобщават от общината.  Недостъпни ще бъдат системите за сигурно електронно връчване, годишен технически преглед, плащания чрез посредници и виртуален ПОС терминал.  Общинската..

публикувано на 28.06.24 в 12:34

Бисерка Йовчева влиза в съвета

Бисерка Йовчева влиза в Общинския съвет на мястото на Даниела Русева от Местната коалиция ДБГ (БНД, ССД, Ние идваме). Това реши на заседание Общинската избирателна комисия, която уважи заявлението на Русева да напусне съвета. Очакванията са в понеделник тя да бъде представена като заместник-кмет на Шумен по европейски политики, екология и туризъм...

публикувано на 28.06.24 в 12:00

Друмево десети ден без вода

Шуменското село Друмево отново е без вода, въпреки уверенията на ВиК Шумен, че авариите там ще бъдат отстранени още снощи.  „Главният водоем на селото е абсолютно празен.“ Това каза за Радио Шумен кметът на селото Октай Мехмед. Екип на водното дружество отново е на място. „Ще търсим нова авария, защото водата изтича..

публикувано на 28.06.24 в 10:15