Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов модел на преговори

Снимка: личен архив
В събота приключиха преговорите между екипите на 4 партии, които обсъждаха различни политики с цел изграждане на управленска коалиция. Те се излъчваха онлайн. Общо по 18 теми дискутираха представители на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократични България".

„В началото на преговорите между "Продължаваме промяната", БСП, „Има такъв народ“ и "Демократична България" имаше критика към този модел на публично излъчване на разговорите. Смяташе се, че може да доведе до популизъм, до една говорилня“, коментира за Радио Шумен политологът Светлин Тачев.

Той подчерта, че „този модел обаче позволи на всяка партия да огласи и коментира нещата, които намира за важни“. „Оттук насетне трябва да се изготви пълен план как ще се действа за съставяне на правителство, но преговорите са едно добро начало. На тях всички са равнопоставени. "Продължаваме промяната" не се налага. Формацията не иска да се налага“, добави Светлин Тачев.

Той анализира и първите стъпки, които ще се предприемат в новото Народно събрание, чието първо заседание е на 3 декември.

Още може да чуете от разговора със Светлин Тачев.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започват Друмевите празници

Най-престижният фестивал за българска драматургия открива своето 33-то издание се открива днес, 11 май от 18:00 часа. В конкурса участват 15 спектакъла, 6 са в съпътстващата програма, ще има 2 изложби и два видеозаписа на представления.  Селекционерът Елена Ангелова е трябвало да избира между 42 заглавия, създадени през миналата и началото на..

публикувано на 11.05.24 в 09:30

Песента "Оттука започва България" е дар на шуменци

Днес е Денят на Шумен. На града между двете български столици Плиска и Велики Преслав, мястото, откъдето започва българската държава. Датата 11 май официално е обявена за Ден на Шумен през 2000 година .  Затова Радио Шумен реши да ви върне във времето, когато е взето историческото решение за празника, а за химн на Шумен е одобрена песента..

публикувано на 11.05.24 в 08:05

Почитатели на ЦЕРН в Дулово

Мини мастър клас на ЦЕРН организира дуловското Средно училище “Васил   Левски”. Той ще се проведе в актовата зала на учебното заведение на 15 май от 14 часа. Лектори ще бъдат ученици, които преминаха Международен мастър клас на ЦЕРН във Варна. Това са Светлозар Драгнев, Ипек Ердинч и Атакан Ибрям. В Мини мастър класа може да участват ученици от..

публикувано на 10.05.24 в 15:20

Корнелис от Панайот Волов

Корнелис Ян Тито, вече 10-та година избира България пред родната си Нидерландия.  И неговата история около идването му в нашата страна е свързана с българка, в случая шуменка, с която се женят още докато са в „ниската земя“.  Преди да се пенсионира 75-годишният Кор, както го наричат всички, е работил като монтьор във фабрика, а след това и в..

публикувано на 10.05.24 в 14:47

Върнаха блясъка на Момина чешма

С водосвет, отслужен от отец Славчо Проданов, ще бъде открита днес от 16:00 часа възстановената Момина чешма край Търговище. За местните мястото (преди времето и хората да оставят своя отпечатък) е сред най-популярните край Търговище. Чешмата е била реставрирана два пъти, а сега ротарианците връщат блясъка на това любимо място. За..

публикувано на 10.05.24 в 14:38

Състезание по писане

Шестото състезание по краснопис и правопис в Шумен ще се проведе днес, на 10 май, във Второ основно училище „Д-р Петър Берон“. В него ще участват 11 отбора от 7 шуменски училища и от 4 учебни заведения в Смядово, Нови пазар, Каолиново и Венец. Задачите по краснопис и правопис ще решават общо 88 първокласници.  Официалното откриване на..

публикувано на 10.05.24 в 12:37

Щафета на свободата 2024

Стотици ученици се включиха в традиционната лекоатлетическа щафета в Шумен, посветена на Деня на Европа. За да се проведе надпреварата, бе затворен за автомобили бул. „Славянски“. Чуйте емоциите от състезанието и най-бързите ученици в репортажа на Стоян Стоянов. Малките атлети стартираха щафетата от пешеходната пътека на Руски паметник. Трасето..

публикувано на 09.05.24 в 14:14