Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат Нинова за шеф на НС?

Пленарната зала на Народното събрание през тази година е арена на ожесточени политически сблъсъци.
Снимка: БГНЕС

Председателят на парламента да се сменя всяка година на ротационен принцип. За това са се договорили четирите формации, преговарящи за съставяне на правителство – „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

Идеята е при пълен мандат всяка от четирите формации да има председател на парламента.

Ротацията ще започне с председателя на БСП в оставка Корнелия Нинова.

За намеренията на преговарящите се разбра от писмо, подписано от главния секретар на ДСБ - една от партиите в „Демократична България“, и изпратено до членовете на Изпълнителния съвет. Те имат срок до днес на обяд, за да кажат дали подкрепят влизането със собствени министри в управлението.

В писмото е представена и новата структура на Министерски съвет.

Ще има само един вицепремиер, на чието подчинение минават Агенцията по горите, която сега е към земеделското министерство и Дирекция „Национална служба за защита на природата“ от МОСВ.

Създава се постът министър на електронното управление, който ще отговаря и за ГРАО, Български пощи и Агенцията по вписвания.

Държавното предприятие за управление на язовирите преминава от икономическото ведомство към земеделското, а Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще е към Министерство на транспорта, а не към МРРБ.

От писмото става ясно още, че всяка от преговарящите формации има „договорени пакет от заместник-министри, областни и заместник-областни управители и набор от други ръководни държавни постове“. И че амбицията е коалиционното споразумение да бъде оповестено до 3 декември, когато е първото заседание на новото Народно събрание.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планово без ток

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в: Разград От 08:30 ч. до 16:30 ч. , в района на: гр. Цар Калоян, с. Дряновец Русе От 09:00 ч. до 17:00 ч. , в района на: с. Сандрово Търговище От 09:30 ч. до 17:00 ч. , в..

публикувано на 08.07.24 в 08:31

Трети тур за първокласници

Електронната система за прием в първи клас в Шумен ще бъде отворена за кандидатстване за трето класиране. Системата ще е активна от 10:00 часа днес, а родителите ще могат да подават документи за прием на децата си до 23 ч. и 59 мин. на 9 юли. Резултатите от класирането ще бъдат публикувани до 17.00 ч. в сряда. Записвания ще могат да се правят от 9.00..

публикувано на 08.07.24 в 08:22

Изплащат новите пенсии от днес

Изплащането на осъвременените пенсии започва от днес. То ще продължи до 22 юли за хората, които получават пенсиите си чрез пощенските станции. Преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени днес.  Пенсионерите ще получат новия размер на пенсиите си  след осъвременяването с 11%  от 1 юли. От..

публикувано на 08.07.24 в 08:19

Времето в понеделник

Днес времето ще е слънчево и горещо!  Ще духа слаб североизточен вятър, следобед от източна четвърт, а по Черноморието ще се подсили от бриз. Максимални температури между 32° и 37°,  по Черноморието от 28° до 31°,  за Варна около 31, за Шумен - около 34°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 25°-26°...

публикувано на 08.07.24 в 07:47

Горещо и през новата седмица!

Температурите ще продължат бавно да се повишават и през следващата седмица. В понеделник ще е слънчево, сутринта – почти тихо. По-късно ще духа слаб вятър от изток-североизток. Преобладаващите минимални температури ще са между 17 и 22 градуса, максималните – от 34 до 39 градуса. Във вторник вятърът временно ще се ориентира от..

публикувано на 07.07.24 в 14:23

Честваме българските светци

Втората неделя след Петдесетница Българската православна църква отбелязва деня на всички български светии. Те били християни, обитавали сегашната българска земя още преди идването на славяните и прабългарите, обясни за Радио Шумен отец Николай от храма "Свети пророк Илия" в шуменския квартал Дивдядово. "Историята на българската святост е различна от..

публикувано на 07.07.24 в 10:55

Жега и в неделя

Между 14 и 21 градуса са температурите тази сутрин в Североизточна България. Най-хладно е в Търговище, където термометърът показва 14 градуса, в Шумен – 15, в Разград – 19, в Силистра – 20, в Русе – 21 градуса. В Шумен атмосферното налягане е 991 хектопаскала – по-високо от средното за юли – и бавно ще се понижава. Относителната влажност на..

публикувано на 07.07.24 в 07:48