Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Последният лист" на О.Хенри като куклен спектакъл за възрастни

Куклен спектакъл за възрастни ще бъде поставен на търговищка сцена след като повече от десет години подобни представления там не са се играли. През март ще е премиерата на постановката „Последният лист“ по едноименния разказ на американския писател О.Хенри. Това ще е и дебютът като режисьор на актрисата от търговищкия куклен театър Диляна Димитрова. Репетициите започват на 7 февруари. Последните куклени спектакли за възрастни, които са се играли на търговищка сцена, са били по Чудомир и за Троянската война. Сега след десетгодишно прекъсване Диляна Димитрова избира да представи на публиката нейния режисьорски прочит на разказа на О.Хенри „Последния лист“. Това е неин дипломен спектакъл по време на обучението й в магистърската специалност „Режисура в куклено-театралните практики“. Диляна Димитрова е позната на търговищката публика от ролите си на сцената на кукления театър в града. Тя е 29-годишна, родена в Белослав. Завършва специалността "Актьорско майсторство" в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград с художествени ръководители проф. Венцеслав Кисьов и доцент Недялко Делчев. От шест години работи като актриса в кукления театър в  Търговище, а през 2020 година е приета в НАТФИЗ в магистърската специалност "Режисура в куклено-театралните практики" с ръководител проф. Славчо Маленов и ас. Димитър Димитров. Публиката вече очаква с интерес режисьорския прочит на Диляна Димитрова по един от най-известните разкази на О.Хенри. Людмила Борисова разговаря с нея.

Сценографията по дpaмaтypгичнaтa aдaптaция нa Дилянa Димитpoвa е на Xpиcтинa Cтoилoвa, Диян Димитpoв е композиторът, а рoлитe в „Πocлeдният лиcт“ ca пoвepeни нa aĸтьopитe Bиoлeтĸa Бopиcoвa – Eти, Mapтинa Haцĸoвa – Дoĸoвa, Xpиcтo Дoĸoв и Димитъp Kapaивaнoв, ĸoитo ca чacт oт тpyпaтa нa Дъpжaвния ĸyĸлeн тeaтъp в Tъpгoвищe.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Брак по спешност в Търговище

Рядко изпълняваният в последните години жанр на музикалната комедия ще бъде първата премиера за новия творчески сезон на Драматичния театър в Търговище. Авторската постановка „Брак по спешност“ на режисьорката Надя Асенова с много хумор се обръща към най-актуалните проблеми в обществото, извадени на показ от телевизионните формати. Спектакълът..

публикувано на 21.10.24 в 15:46

Изложба на Неджми Мурат

Първа самостоятелна изложба в Русе след дълго отсъствие от града подреди в Художествена галерия на ул. „Борисова“ 39 световноизвестният Неджми Мурат.  Експозицията, която ще може да бъде разгледана до края на месеца, включва 34 скулптури от три материала и 18 рисунки с въглен. Материалите, използвани в скулптурите, са три вида. Те включват бронз,..

публикувано на 18.10.24 в 09:24

Палитри на 16 художници

Акварел, живопис и графика показват 16 художници от Турция и България. Всяко платно в експозицията „Палитра“ в Художествената галерия „Никола Маринов“ те тегли отблизо да надникнеш и потъваш в състояния, цветове и форми, създадени от проф. Исмет Чавушоглу, доц. Метин Куш, доц. Айсун Джанчат, доц. Нури Сезер, преподавателите д-р Мустафа Гюнай, д-р Ердем..

публикувано на 17.10.24 в 15:37

Каменната принцеса от скалите

Приказни картини показва днес шуменският художник Чавдар Драгиев. В 25 платна авторът разказва за красивата каменна принцеса Кюлевча Българска, която живее в скалите под Мадарското плато. „Тя е била там от незапомнени времена и ще остане дълго след като нас ни няма. Наблюдава ни мълчаливо. От мащаба на вековното време преценява и отсъжда..

публикувано на 17.10.24 в 08:48

Добрият човек от Шумен

Важна за шуменци история ще бъде показана тази вечер на сцената на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен. Най-новото заглавие се нарича „Добрият човек от Шумен“, което е съвместна продукция с център „Тепсис“ в германския град Баутцен и театър „Реплика“. В „Добрият човек от Шумен“ се създава удивителна любовна история между българин..

публикувано на 16.10.24 в 08:47

Стефани Лечева призова за разум и търпение

Зам.-министърът на културата Илко Ганев представи днес новия директор на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград Стефани Лечева. Актрисата пое поста като временно изпълняваща длъжността, след като предишният ръководител Левон Манукян беше уволнен и в момента е с повдигнато обвинение за източване на средства от Министерството на..

публикувано на 15.10.24 в 15:20

Луксът в миналото

Музеят на градското всекидневие в Русе, известен като Къщата на Калиопа, представя новата си изложба, отредена на лукса. В нея са показани предмети, които илюстрират представата на българското общество за лукс в края на XIX и началото на XX век. Повечето от изделията са направени от най-различни сплави, които се наричат немско сребро или днес..

публикувано на 15.10.24 в 14:50