Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътни строители излизат на протести

Снимка: Радио Шумен

Представители на пътностроителните фирми излизат на национален протест с искане за изплащане на дължимите от държавата суми за извършена от тях дейност. В София протестните действия ще започнат в 9 ч. на пл. "Народно събрание".

Посочени са и над 20 точки за протест по републиканската пътна мрежа, където се очакват блокади от 11 ч.

Над 1 милиард лева задължения има държавата към пътностроителни и пътноподдържащи фирми за вече извършени ремонти по републиканската пътна мрежа, казаха от Българската браншова камара "Пътища".

На протеста днес се очаква да присъстват представители на над 86 фирми, заети в сектора, като не се предвижда на площада пред сградата на Народното събрание да паркират тежкотоварни камиони.

"Бизнесът го е грижа повече за пътищата, отколкото управляващите, защото бизнесът, теглейки кредити, използвайки своя финансов ресурс, е извършил ремонти, крайно необходими, а в крайна сметка държавата или по-скоро ръководителите на държавата използват какви ли не процедурни похвати. Сега щели да дават договорите на Антикорупционната комисия, това сериозно ли е?", обясни още инж. Георги Златев, член на Контролния съвет на ББК "Пътища".

От браншовата камара казаха, че състоянието на пътната мрежа не е добро. След края на зимния сезон по пътната настилка са се появили много дупки, включително по автомагистралите.

Повредените ограничителни системи от пътнотранспортни произшествия не се ремонтират, а сега със затоплянето на времето тревите и храстите не се поддържат, а това е риск от възникване на пътнотранспортни произшествия.

"Всичко това не се възлага от страна на държавата, респективно не се изпълнява и от пътноподдържащите фирми, които без изрично възраждане нямат право да извършват каквито и да е дейности по пътищата", каза още инж. Златев.

Служителите на шуменската пътностроителна фирма "Автомагистрали - Черно море" ще блокират възлови кръстовища.

Протестите на дружеството от Шумен започват от 11 ч, когато ще бъдат блокирани Айтоският проход при село Врецово, Ришкият проход при село Риш, както и кръговото кръстовище при Дунав мост край Русе.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Насилник наби жена си с прът

58-годишен мъж от село Конево бил задържан след сигнал за домашно насилие спрямо съпругата му. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът бил приет на 31 май следобед. Съобщено било, че 58-годишен жител на преславското село нанесъл побой с метален прът по ръцете и краката и в областта на гръдния кош на 46-годишната си съпруга. Полицейски служители..

публикувано на 03.06.24 в 11:30

Велосипедист загина на пътя

Мъж загина при падане от велосипед в Смядово, съобщават от шуменската полиция. Пътният инцидент е станал малко преди 18:00 часа на 1 юни на ул. „Любен Каравелов“. Водач на велосипед с прикачен към него двигател се движил по улицата, паднал на неравност и се ударил. 62-годишният местен жител починал на място.  Извършен е оглед, образувано е досъдебно..

публикувано на 03.06.24 в 11:23

Старт на приема

Електронната система за прием на първокласници за новата учебна година в Шумен отворя днес в 10 часа и 1 минута. Чрез платформата родителите могат да регистрират, редактират или отказват документи.  Кандидатстването за първо класиране ще продължи до 23.59 часа на 7 юни, а резултатите от него ще бъдат обявени на 13 юни. Записванията на приетите деца..

публикувано на 03.06.24 в 08:18

Наградите в конкурса "Индустрията в моя регион"

152 деца и ученици от много училища, арт школи и Центрове за подкрепа на личностното развитие участваха тази година в конкурса на тема „Индустрията в моя регион“. Те се включиха с 41 есета, 2 стихотворения, 119 рисунки и един проект. Участниците в конкурса се състезаваха в три възрастови групи – от 1-ви до 4-ти клас, от 5-ти до 8-ми клас и от 9-ти..

публикувано на 01.06.24 в 16:31

Ретро игри за децата

Във Велики Преслав детският празник за 1 юни ще започне в следобедните часове и ще продължи и в утрешния ден.  Библиотеката към читалище „Развитие” в града е подготвила за малките ретро игри от недалечното минало, с които са пораснали техните баби и дядовци.  Библиотекарите са подредили за малчуганите и ретро изложба, чрез който ще им разкажат как са..

публикувано на 01.06.24 в 11:55

Подаръци за децата на Шумен

Подаръци на най-малките шуменци раздават доброволци от фондация "Лазар Ивилинов Тодоров". Те са подготвили стотици малки играчки и балони.  Шатрата на фондацията e разположена на входа на Градската градина в Шумен. Кампанията е посветена на Международния ден на детето. Досега фондацията, създадена през 2023 г. в памет на трагично загиналия в..

публикувано на 01.06.24 в 10:05

Живот без цигарен дим

Световния ден за борба с тютюнопушенето за поредна година беше отбелязан в Шумен. Кампанията тази година е насочена повече към младите хора, които са най-уязвими към врения навик. Всяка година на 31 май Световната здравна организация отбелязва деня без тютюнопушене. Мотото на за 2024 година е „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата..

публикувано на 31.05.24 в 14:49