Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Широково - мощната крепост на империята

Снимка: РИМ-Русе

След като преди повече от век чешкият археолог и музеен деец Карел Шкорпил описва крепостта край днешното село Широково, община Две могили, едва преди две години там започнаха първите археологически разкопки на обекта.

Крепостта от късната античност и ранното Средновековие е разположена на естествено защитен скален нос, при сливането на реките Баниски и Черни Лом.

Тя представлява един от най-значимите и представителни паметници от фортификацията по долината на Русенски Лом.

Със субсидия, спечелена от Министерството на културата и подкрепата на община Две могили, проучванията в калето продължиха и миналото лято.

Тази вечер от 18 ч. в РИМ - Русе ще бъдат представени резултатите от археологическите проучвания през 2021 г.

Резултатите въодушевяват специалистите, защото разкриват размерите на внушителна крепост от средата на V в, заяви ръководителят на екипа от археолози Деян Драгоев, уредник в русенския музей.

Според покойния вече археолог Стоян Йорданов, Широковското кале вероятно е и средновековният български град от времето на цар Иван Шишман - Кръстовец, споменат от османския хронист Мехмед Нешри. Тази теория обаче ще бъде потвърдена или може би отхвърлена от бъдещи археологически проучвания там.

Още за проучванията можете да чуете от интервюто на Миглена Стефанова с Деян Драгоев.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба на Неджми Мурат

Първа самостоятелна изложба в Русе след дълго отсъствие от града подреди в Художествена галерия на ул. „Борисова“ 39 световноизвестният Неджми Мурат.  Експозицията, която ще може да бъде разгледана до края на месеца, включва 34 скулптури от три материала и 18 рисунки с въглен. Материалите, използвани в скулптурите, са три вида. Те включват бронз,..

публикувано на 18.10.24 в 09:24

Палитри на 16 художници

Акварел, живопис и графика показват 16 художници от Турция и България. Всяко платно в експозицията „Палитра“ в Художествената галерия „Никола Маринов“ те тегли отблизо да надникнеш и потъваш в състояния, цветове и форми, създадени от проф. Исмет Чавушоглу, доц. Метин Куш, доц. Айсун Джанчат, доц. Нури Сезер, преподавателите д-р Мустафа Гюнай, д-р Ердем..

публикувано на 17.10.24 в 15:37

Каменната принцеса от скалите

Приказни картини показва днес шуменският художник Чавдар Драгиев. В 25 платна авторът разказва за красивата каменна принцеса Кюлевча Българска, която живее в скалите под Мадарското плато. „Тя е била там от незапомнени времена и ще остане дълго след като нас ни няма. Наблюдава ни мълчаливо. От мащаба на вековното време преценява и отсъжда..

публикувано на 17.10.24 в 08:48

Добрият човек от Шумен

Важна за шуменци история ще бъде показана тази вечер на сцената на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен. Най-новото заглавие се нарича „Добрият човек от Шумен“, което е съвместна продукция с център „Тепсис“ в германския град Баутцен и театър „Реплика“. В „Добрият човек от Шумен“ се създава удивителна любовна история между българин..

публикувано на 16.10.24 в 08:47

Стефани Лечева призова за разум и търпение

Зам.-министърът на културата Илко Ганев представи днес новия директор на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград Стефани Лечева. Актрисата пое поста като временно изпълняваща длъжността, след като предишният ръководител Левон Манукян беше уволнен и в момента е с повдигнато обвинение за източване на средства от Министерството на..

публикувано на 15.10.24 в 15:20

Луксът в миналото

Музеят на градското всекидневие в Русе, известен като Къщата на Калиопа, представя новата си изложба, отредена на лукса. В нея са показани предмети, които илюстрират представата на българското общество за лукс в края на XIX и началото на XX век. Повечето от изделията са направени от най-различни сплави, които се наричат немско сребро или днес..

публикувано на 15.10.24 в 14:50

Подаръците за Тодор Живков

Подаръци, получавани в продължение на десетилетия след гостувания на държавни глави у нас и посещения в чужбина на бившия „първи“ Тодор Живков са подредени в изложба, която от днес гостува във Велики Преслав. В Археологическия музей ще може да се видят 80 предмета. Сред тях са писалка от папа Йоан Павел Втори, статуетки на божества от Африка, както..

публикувано на 14.10.24 в 14:40