Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат поскъпване на тока

Снимка: БГНЕС

Всички енергийни дружества са поискали увеличение на цените си. Това каза един от членовете на енергийния регулатор Александър Йорданов. Той обаче уточни, че техните заявления са направени преди компаниите да получат компенсации за по-големите си разходи, което ще се отрази на крайните цени на електро- и топлоенергията.

Александър Йорданов бе изслушан в парламентарната енергийна комисия и отговори на въпросите на опозицията дали е вярно, че предприятията в сектора са поискали токът и парното да поскъпнат между 100 и 150 процента от юли.

Той потвърди, че има искания за увеличение, а не за намаление на цени.

„Всякакви коментари по повод на ценовите заявления преди ние да сме отчели резултата от компенсациите, които дружествата са получили, по-скоро биха изкривили представата на обществото по отношение на това какви ще бъдат цените", заяви Йорданов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-малко увеличение на пенсиите?

Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с 10%, а не с 11%, както е заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година. Причината е в официално отчетената инфлация, която е по-ниска от прогнозните разчети. Предложението е в проект на решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, научи..

публикувано на 10.05.24 в 12:21
Учител на годината

Учител на годината

Националния конкурс „Учител на годината“ провежда за двайсет и седма поредна година Синдикатът на българските учители.  В заключителния етап на тазгодишното издание на конкурса са номинирани 70 учители и директори. От тях ще бъдат излъчени победителите в 10 направления - предучилищно възпитание и подготовка, начално, хуманитарно,..

публикувано на 10.05.24 в 10:09

Новите Симеонови войни

И тази година в археологически музей „Велики Преслав“ ще положат клетва осмокласниците от ПТГ „Симеон Велики” в Търговище, за да встъпят в редовете на Симеонов ото войнство. Церемонията ще се проведе от 10:00 ч. Този ритуал се провежда за двайсет и девета поредна година и има за цел да продължи приемствеността на училищната традиция. Началото ѝ беше..

публикувано на 10.05.24 в 09:41
Снимката е илюстративна

Планово без ток

Планови прекъсвания на тока на Североизточна България в Петък, 10.05.2024 г.: Разград От от 09:00 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на строителни ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Беловец, следните улици: "Никола Петков", "Иван Вазов", "Димчо Дебелянов",..

публикувано на 10.05.24 в 07:19

Спират продажбата на развалени сокове

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи наличие на микотоксина патулин в сокове, произведени от оператора „Сантулита“ ЕООД, ЕИК 203555016. Потребителите, които вече са закупили смути „Ананас, алое и мента“, стъклена бутилка в разфасовка от 250 мл., с партида L16424 и срок на годност 14.12.2024 г., търговска марка „frudada®”..

публикувано на 10.05.24 в 06:17

Времето в петък остава облачно

Днес ще е облачно, главно над Югоизточна България с валежи от дъжд, които следобед постепенно ще спират.  Над Североизточна България облачността ще се разкъса и ще е променлива.  Ще духа предимно умерен североизточен вятър по крайбрежието с временни по-силни пориви.  Максимални температури между 15° и 20°, за Шумен около 17°.  Вълнение на морето 3-4..

публикувано на 10.05.24 в 06:13

Активни за укрепване на европейските ценности

В Деня на Европа ученици, студенти и преподаватели участваха в кръгла маса на тема „Нашата Европа“, която се проведе по инициатива на областния управител проф. Добромир Добрев. В дискусията се включиха председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова и доц. Стефан Минков-преподавател в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Свои тези по..

публикувано на 09.05.24 в 14:02