Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Лорер: Ръст на българската икономика

„Взели сме мерки за доставка на енергийни носители и се опитваме да ограничим енергийната зависимост на България от Русия. Това каза при посещението си в Шумен Даниел Лорер, министър на иновациите. Той откри нови технологични мощности в едно от големите местни предприятия и коментира цените на енергоносителите и нивото на инфлацията в България.

"Износът на България отново се увеличава. Индустриалното производство на България отново е рекордно в последните месеци. Така че, българската икономика доколко е била зависима от руски контрагенти или клиенти, явно е успяла да се пренастрои и в момента всички икономически показатели са много добри и за това състояние на нещата". Така министър Лорер коментира влиянието на военния конфликт в Украйна върху националното стопанство.

„Ще продължаваме подкрепата си за българската икономика, защото растежът и значи повишение на  доходите ни“ – каза в Шумен министър Даниел Лорер. По думите му, за първото тримесечие на тази година, макар и в ситуацията на война в Европа и сериозен ръст на инфлация, българската икономика бележи ръст от 4, 5 процента, което е добро постижение.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Шуменски села без вода

Двете шуменски села Вехтово и Друмево ще са без вода за поведе от денонощие заради авария. Това съобщават от ВиК – Шумен. Подаването ще бъде спряно тази вечер и се очаква да бъде възстановено в късните часове на съботния ден.

публикувано на 01.07.22 в 16:37

Дърва за огрев навреме

От 82 до 93 лв. за пространствен кубик е цената на дървата за огрев, които жителите на Североизточна България могат да си заявят в горските стопанства по местоживеене. В шуменските села Климент, Велино, Ветрище и Салманово записването за дърва за огрев продължава, макар и на места населението да е недоволно от забавянето и високата цена. Като..

публикувано на 01.07.22 в 13:47

Спасиха птици и зайци от огъня

Огнеборци от Велики Преслав спасиха вчера при пожар в стопански постройки на ул. "Раковски" в града 120 птици и зайци, както и две сгради, съобщават от шуменската полиция. Сигналът за пожара е получен в 19:41 часа вчера. Към мястото на произшествието е тръгнал екип на РСПБЗН-Велики Преслав. Установено било, че пламъците тръгнали след късо..

публикувано на 01.07.22 в 11:04

Хлапета обраха възрастен мъж

Две момчета на 12 и 13 години от Шумен са обрали възрастен мъж в болницата, съобщават от шуменската полиция. Сигнал за кражба на 200 лева е приет в ранните следобедни часове на 29 юни. 76-годишен мъж от Шумен съобщил, че докато седи на пейка в района на шуменската болница, две момчета са откраднали парите от джоба на ризата му.  При незабавно..

публикувано на 01.07.22 в 10:11

Обсъждат бюджет 2021

Общественото обсъждане на касовото изпълнение на бюджета на Община Шумен към 31 декември 2021 г. ще се състои на 8 юли, петък, от 16.00 часа в зала 363 на общината. От общинската администрация канят граждани и заинтересовани лица да се включат в дискусията. Всички материали за касовото изпълнение на бюджета са качени на официалния уеб сайт..

публикувано на 01.07.22 в 08:57

Мият шуменските улици

За първи път от 7-8   години шуменската улица "Бели Лом" беше основно почистена и измита. "Обработихме повече от 200 метра", каза за Радио Шумен директорът на Общинското предприятие "Чистота" Евгений Цанков. Миенето на улиците в целия град ще продължи в средата на юли след поставянето на всички нови контейнери за смет в южната част на..

публикувано на 30.06.22 в 16:12

Изкуство и вино в Плиска

Древна история, съвременна култура и класни вина ще съчетае пилотното издание на празника „Любородие –изкуство и вино“, който организира Сдружение "Клуб Плиска" в първопрестолния град. Инициаторите поставят началото на събитие, което ще се прерасне във фестивал, за да популяризира региона и да засили контактите с други първи столици от Европа,..

публикувано на 30.06.22 в 14:24