Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Измами по Вайбър

Снимка: Радио Шумен

Консултации с полицейски служители в РУ- Шумен са потърсили двама жители от града след обяви за продажби в интернет платформа. След публикуване на обявите чрез Вайбър с тях са се свързали непознати, които са проявили интерес към артикулите, които продават. Казали им, че искат да купят техните стоки. Предлагат да си организират сами доставката и обясняват, че плащането ще стане чрез линк, който продавачът трябва да активира, а парите ще бъдат получени на банковата карта.

Комуникацията по никакъв начин не предполагала измамна схема до момента, в който трябвало да бъде пратен линк и да се активира. "Купувачите“ настоявали „сделката“ да става само и единствено чрез Вайбър. Станало ясно, че „купувачите“ имитират акаунт в платформата за продажби. Генерира се фалшива връзка, т.нар. линк, където продавачите са помолени да посочат данни на картата си и CVV / CVC кода под предлог, че ще платят за търгувания продукт. Платформата обаче изобщо нямала система, чрез която купувачите могат да плащат продукт онлайн.

От полицията призовават гражданите да бъдат изключително внимателни, да не предоставят своите данни, да не дават номер на  картата си и да не следват линкове на връзки, които им се предоставят чрез различни мобилни приложения, за да не станaт жертва на фишинг атака, а престъпниците да получат техните пароли, банкови данни или друга поверителна информация. 


По публикацията работи: Велмира Стефанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хеликоптерна площадка - до Нова година

До края на годината ще бъде готова хеликоптерната площадка на МБАЛ - Шумен, това каза д-р Димитър Костов, директор на лечебното заведение. По думите му, това изключително много ще улесни работата на екипите в случаи като днешния – транспортиране на пациенти в тежко състояние по въздуха.  Специализирана фирма е направила аеронавигационно заснемане на..

публикувано на 04.06.24 в 14:42

Кметът отчете 200 дни

„От 1 юли ще влезе в сила новата структура на шуменската общинска администрация. Тогава ще обявя името на шестия заместник-кмет по европейските проекти и на новия заместник-кмет по образование и култура“. Това каза кметът проф. Христо Христов на пресконференция по повод 200 дни от началото на мандата на неговия екип.  „Имаме дефицит на кадри..

публикувано на 04.06.24 в 14:25

Първа спешна помощ по въздуха от Шумен

Първата спасителна мисия с медицинския хеликоптер вече е факт. Сигналът за нуждата от помощ е подаден за пациентка в тежко състояние от Шумен, която е транспортирана до столицата за 1 час и 15 минути. Хеликоптерът е кацнал на площадката на болница „Св. Екатерина“. Пациентката вече е в столичната Военномедицинска академия. В добро състояние е..

публикувано на 04.06.24 в 12:33

Горя лятна кухня

Лятна кухня горя в село Цани Гинчево посред нощ, съобщават от шуменската полиция. Сигналът е получен в ранните часове на 4 юни. Съобщено било за пожар в покрив на лятна кухня. Към адреса бил пратен екип на пожарната в Каолиново. Екипът установил да гори постройка между две къщи.  Пламъците са погасени с помощта на 6 тона вода. Унищожени са около 80..

публикувано на 04.06.24 в 11:20

Изгоря оранжерия в Мараш

Оранжерия в землището на село Мараш е изгоряла при пожар рано тази сутрин, съобщават от шуменската полиция. Сигналът е получен в 05:30 часа на 4 юни. Към мястото на произшествието е насочен противопожарен екип.  Огнеборците установили, че гори селскостопанско оборудване и земеделска продукция. Пламъците тръгнали след късо съединение.  Пожарът..

публикувано на 04.06.24 в 11:09

Скандал за паркиране

73-годишен мъж е задържан, след като обидил и изблъскал жена при скандал за паркомясто.Това съобщават от шуменската полиция. Скандалът станал вчера по обяд на ул. “Вичо Папазов“ в Шумен. Причина за него се оказало място за паркиране.  Мъжът отправил обидни думи към жената и настоявал да си премести автомобила. Тя отказала под претекст, че живее в..

публикувано на 04.06.24 в 11:03

Кола се обърна в канавка

Лек автомобил "Фолксваген Поло" е катастрофирал вчера преди пътен възел Белокопитово. Това съобщават от шуменската полиция. На място са пратени екипи на пожарната и пътна полиция в Шумен. Заварили преобърнат в канавката лек автомобил. Пътниците и водачът били извън колата, с леки наранявания.  Спасителният екип обезопасил автомобила и пътното платно...

публикувано на 04.06.24 в 10:42