Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Спасовден

Снимка: pravoslavieto.com

Православната църква чества Възнесение Господне, познат като Спасовден. Празникът се отбелязва винаги в четвъртък, 40 дни след Великден.

Според българските народни вярвания, на 40-ия ден от Великден идват и самодиви. Те берат и се кичат с росен. С него могат да се лекуват болните.

Според поверието, на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък.

Денят е и празник на хлебари и сладкари.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Актуализират пенсиите с 11%

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов предлага на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) пенсиите, отпуснати до края на миналата година, да бъдат актуализирани с 11% от 1-ви юли. Пред БНР Иванов припомни, че по Швейцарското правило осъвременяването се изчислява на 10% заради по-ниската от..

публикувано на 13.05.24 в 14:28

Полицията засилва контрола

Специализирана полицейска операция за осигуряване безопасността на движение по пътищата стартира днес. Засиленият контрол, в който ще се включат всички служители с полицейски правомощия, е разпореден от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.  По време на акцията ще бъдат разположени допълнителни екипи в районите с концентрация на..

публикувано на 13.05.24 в 12:00

Валежите спират

Днес до обяд валежите постепенно ще спрат и облачността ще се разкъса и намалее, но в следобедните часове на отделни места не е изключено отново да превали и прегърми.  Ще духа до умерен северен вятър.  Максималните температури между 13° и 18°, за Шумен около 16°. Атмосфернота налягане в Шумен е 994 хПа – много по-високо от средното за..

публикувано на 13.05.24 в 06:07

Планово без ток на 13 май

Разград В периода  13.05.2024 - 17.05.2024 от 09:00 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Беловец, улици: "Никола Петков", "Иван Вазов", "Димчо Дебелянов", "Бузлуджа", "Никола Вапцаров", част от "Тракия", част от "Антон Страшимиров", част от " Ю. Гагарин", част от "Добруджа". Временни смущения в..

публикувано на 13.05.24 в 05:40

Седмична прогноза

В понеделник около и след обяд валежите ще отслабнат и до края на деня постепенно ще спрат. Вятърът от североизток ще отслабне и ще бъде променлив по посока. Температурите слабо ще се понижат – минималните 6°-11°, а максималните предимно между 13° и 18°. До края на периода облачността ще остане променлива. До обяд често ще намалява и до слънчево..

публикувано на 12.05.24 в 15:48

Томина неделя е

Светлата седмица завършва с втората пасха в неделя. Нарича се и Томина неделя. Спомня се явяването на Възкръсналия Христос на Своите ученици – най- напред в отсъствието, а след това и в присъствието на апостол Тома, спомня се и неговото първоначално неверие, след което и неговото уверяване в Христовото Възкресение. Томина неделя е известна още и..

публикувано на 12.05.24 в 08:13

Времето в неделя

Днес ще има променлива облачност, по- значителна следобед, когато ще се развива купеста и купесто- дъждовна, и ще паднат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици.  Възможни са и градушки.  През нощта валежите ще продължат и ще обхванат по- голямата част от района.  Ще духа слаб до умерен вятър.  Максималните температури ще са между 16 и21..

публикувано на 12.05.24 в 07:18