Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Артефакти под вода

Снимка: Радио Шумен

Фондохранилищата, където се съхраняват артефактите в Националния историко-археологически резерват "Плиска", са наводнени след пороя, който се изля снощи. Това съобщи за Радио Шумен главният уредник Христина Стоянова.

Водата е била над метър и е засегнала долните стелажи с находки. Стихията е тръгнала от нивите в съседство, скъсала е дигите и е заляла складовете на археологическата база. Започнало е разчистването, след като пожарникарите са изпомпвали водата тази нощ.

В момента на пода във фондохранилищата има една педя с тиня.

В складовете се съхраняват около 5000 хиляди артефакта от камък, метал и дърво, които са събирани по време на цялото проучване на първата ни столица. Христина Стоянова припомни за наводнението през месец май 2010 г., след което са взети мерки – направени са диги, а пътят е повдигнат. Заради голямото количество вода в последните дни тези ограждания не са издържали и затова стихията е заляла хранилищата на резервата, каза още неговият главен уредник.

Предстои артефактите от археологическата база на националния резерват "Плиска" да бъдат изнесени и огледани, обясни Христина Стоянова. Според нея начинът, по който са се съхранявали находките в кутии и пликове, вероятно ги е спасил от увреждане. По думите ѝ сега трябва да се направи нова консервация и паспортизация на артефактите.

Ще се търсят начини находките да не бъдат на същото място, което означава нови фондохранилища, които няма да са в приземния етаж.

По публикацията работи: Ивелина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Децата с призив към шофьорите

В Деня на безопасността на движение по пътищата - 29 юни, Областната дирекция на МВР-  Шумен призовава: Пазете своето бъдеще! Усилията на областната дирекция и тази година са насочени към подрастващите за формиране на култура за спазване на правилата за движение.  Съвместно със  СУ“ Панайот Волов“  по повод 29 юни- Ден на безопасността по..

публикувано на 29.06.24 в 09:11
Светите равноапостоли Петър и Павел

Празнуваме Петровден

На 29 юни православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос. Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията. След Възкресението Христос се явил най-напред пред Петър, за да възстанови неговото..

публикувано на 29.06.24 в 08:21
Снимката е илюстративна

Днес е Денят на река Дунав

29 юни е Денят на Дунав - на тази дата  преди 30 години е подписана Конвенцията за опазване на реката , която е втората по големина в Европа. Началото на празничния за река Дунав ден в Русе ще започне с регата от каяци, организирана от Туристическо дружество "Приста". Лодките ще се спуснат по течението от месността Стълпище при..

публикувано на 29.06.24 в 08:17

Без ток на 29 юни

Търговище На  29.06.2024 от 16:30 ч. до 17:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия по искане на ECO, са възможни смущения на електрозахранването в района на Търговище, ВЕЛ "Парка" - абонати, захранени от: ТП "Първи долап", МТП "Стройкомерс", ТП "Сервиз", МТП "Лукойл", БКТП..

публикувано на 29.06.24 в 07:25
Лято на морския бряг

Слънчева събота

Днес ще е предимно слънчево със слаб, по Черноморието умерен североизточен вятър, следобед подсилен от бриза.  Максималните температури ще са между 30° и 35°, по крайбрежието от 25° до 30°, за Шумен около 32°.  Вълнение на морето е 3 бала. Температурата на морската вода е от 24° до 26°. Прогнозата е на дежурния синоптик Симона Георгиева от..

публикувано на 29.06.24 в 07:12

Военни окосиха поляна

Военнослужещи от военно формирование 34200 (бившата дивизия) окосиха и почистиха тревните площи на местността „Поляната”, зад КАТ – Шумен. Дейностите вече приключиха, каза Радио Шумен началникът на Шуменския гарнизон полковник Добромир Добрев, който е и командир на военното формирование. „След окосяването мястото е обработено и срещу..

публикувано на 28.06.24 в 14:58

Даниела Русева става заместник-кмет

Бившият председател на Общинския съвет и няколко мандата общински съветник Даниела Русева става заместник-кмет на община Шумен по европейски политики, екология и туризъм. Това съобщи самата тя в емоционален пост във Фейсбук преди минути. "След 21 години в местната законодателна власт вчера след сесията на Общинския съвет подадох оставката си като..

публикувано на 28.06.24 в 13:53