Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ иска хартиените бюлетини

Снимка: Ани Петрова

ГЕРБ внесоха промени в Изборния кодекс, с които връщат хартиените бюлетини, това стана ясно от думите на лидера на парламентарната група Десислава Атанасова. Бившите управляващи предлагат всеки избирател да може да решава как да упражни правото си на вот - машинно или чрез хартиена бюлетина. Десислава Атанасова ще настоява поправките да бъдат разгледани още тази седмица, заедно с тези на коалиционните партньори от БСП, които предвиждат същото.

Днес ГЕРБ - СДС внесе в деловодството на Народното събрание Проект на решение за гласуване на вот на недоверие  на Министерски съвет на Република България с министър-председател Кирил Петков. Вотът е за "провала на правителството във финансово-икономическата политика". Под документа са се подписали всичките 59 народни представители от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Според процедурните правила разискванията по проекторешението за гласуване на вот на недоверие започват не по рано от 3 дни, но не по късно от 7 дни от постъпването на предложение. Гласуването трябва да се проведе не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.

За да бъде приет вота на недоверие, той трябва да бъде подкрепен от поне 121 народни представители. В момента в опозицията са ГЕРБ - 59,  ДПС - 34, ИТН - 20 и Възраждане - 13 или общо -126 народни представители. Не е ясно дали всички те биха подкрепили падането на правителството.


По публикацията работи: Деница Колева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обявяват резлутатите от евровота

Централната избирателна комисия трябва да обяви окончателните резултати от гласуването в евроизборите и разпределението на мандатите. Комисията даде срок до 14:00 ч. кандидатите за членове на Европейския парламент, които са и кандидати за народни представители, да заявят, ако не желаят да бъдат обявени за избрани за евродепутати. От общо..

публикувано на 12.06.24 в 11:08
Индустриален парк - Шумен

Милиони за индустриални паркове

Средства за развитието и изграждането на 11 индустриални зони и парка в страната ще бъдат осигурени по Плана за възстановява и устойчивост. Това съобщават от Министерството на иновациите и растежа.  От подадените 20 проекта са одобрени 11, като два от тях са за Шумен (Индустриален парк и Индустриална зона "Мадара") и по един за Търговище и Русе...

публикувано на 12.06.24 в 09:50

54 000 десетокласници на изпит

Над 54 000 десетокласници се очаква да се явят на днешното национално външно оценяване по математика, което започна в 8:00 часа. Изпитите ще се състоят в 1017 училища, ангажирани са близо 14 хиляди квестори, съобщават от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.  Тестът от националното външно оценяване по математика в десети..

публикувано на 12.06.24 в 08:10

Планово без ток

Поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в: Област Разград От 08:30 ч. до 17:00 ч. , в района на: гр. Разград, ф-ма „Обитех“,„ЗОЕКС България“ ЕООД, Тягова подстанция БДЖ- Г. Оряховица, „Птицекланица“ захранвана от извод “Старт“ и помпени станции на..

публикувано на 12.06.24 в 07:52

Жеги и гръмотевици в сряда

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевична активност е обявен за 10 области на страната, сред които са Търговище и Шумен, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.  Очаква се на места в тези области да има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури, има условия и за градушки.За други 12 области е обявен жълт..

публикувано на 12.06.24 в 07:14

Исторически ниска активност на вота

Към 20:00 часа на 9 юни за Народно събрание са гласували 34,41% от имащите право на глас, а за Европейски парламент - 33,79%, според публикуваните данни на Централната избирателна комисия.  За Народно събрание са гласували 2 268 644 души, което е с близо 415 000 по-малко в сравнение с предишните парламентарни избори през април 2023 г. За..

публикувано на 11.06.24 в 16:50
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова подаде оставка

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подава оставка, съобщи тя на брифинг след излизането на окончателните резултати от изборите "2 в 1." Причината, представянето на партията на последните избори - БСП получи 7 на сто от вота на избирателите.  Националният съвет на партията трябва да реши дали ще я приеме, а конгресът на БСП е органът, който избира нов..

публикувано на 11.06.24 в 14:31