Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родното контраразузнаване вече не е на служба в Кремъл

Снимка: архив

Отзоваването на 70 руски дипломати от България означава, че родното контраразузнаване вече не е на служба в Кремъл. Демонстрират се здравословни процеси по запазване на българския национален интерес. Това каза за Радио Шумен политологът проф. Евгений Дайнов.

„България дава заявка след доста години прекъсване, че иска да бъде нормална западна страна, с нормално западно поведение, а не някакъв евразийски хибрид“, добави той. Това е възможно, след като управляващите успяха да откъснат страната ни от руската газова зависимост, категоричен е проф. Дайнов.

Изгонването на 70 дипломати е прецедент в историята на България, припомни политологът. „Такава голяма група си е много ясен жест и едва ли опира само до обезвреждане на някакви провинциални агентури“, каза проф. Евгений Дайнов.

„Русия или ще уважи показаната от България сила и няма да реагира прекалено асиметрично, или ще се разяри и ще иска отново да им сервилничим. Руснаците могат да предприемат всякакви драстични действия. Но след като сме се откачили от руския газ, не виждам какво точно могат да ни направят“, обясни той.

„Вземете която искате столица по света и ще видите, че руснаците имат най-много така наречени дипломати, защото това не са дипломати. Това са всякакви саботьори, това е индустриално, политическо и военно разузнаване. Вижте колко са американските дипломати в София, а ние сме част от НАТО, и вижте колко са руските. 140 – 150 са руснаците, 20 души са американците“, даде пример проф. Евгений Дайнов.

Откачането от газовата зависимост е спряло сериозни потоци пари към руската агентура в България, добави той.

„Видимо намаляха Фейсбук постовете, публичното говорене и публичните говорители, които споделяха руските опорки за Украйна. Сега обезглавяването на агентурата в посолството и провинциалната агентура означава, че много хора, които са на служба, остават без напътствия. Извън „Възраждане“, които са рупор на руските интереси у нас, ще настъпи някаква временна тишина. Надявам се, че и в Кремъл ще настъпи някакво временно стъписване по темата за България и нейното място в света“, каза проф. Дайнов.

Чуйте интервюто на Стоян Стоянов с проф. Евгений Дайнов.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмична прогноза

В първия ден от новата седмица преди обяд ще преобладава слънчево време, но следобед ще има временни увеличения на облачността и на отделни места, главно в Лудогорието и по поречието на Дунав, ще превали краткотраен дъжд. Възможни са и гръмотевици.  Ще духа слаб до умерен вятър от южна четвърт. Минималните температури ще са между 15° и 20°, а..

публикувано на 02.06.24 в 16:10

Малки катерачи във Велики Преслав

Във Велики Преслав детските занимания, посветени на Деня на детето продължават и днес в градския парк. Там са изградени катерачна стена и въжен парк по инициатива на местното туристическо дружество „Патлейна”.  Десетки деца чакат ред за да пробват уменията си, а за останалите има фейс арт ателие и други забавления. Заниманията ще продължат, докато има..

публикувано на 02.06.24 в 15:32

Изящни танци показаха близо 750 деца

Международният фестивал „Танцуваща река“ се проведе за 17-ти път в зала „Европа“ на Доходното здание в Русе. Във форума се включиха близо 750 деца от 4 до 20-годишна възраст от България и Румъния.  Събитието се организира от Общинския младежки дом, Сдружение „Импулс“ и Община Русе. Фестивалът включва стиловете съвременни танци, джаз танц и..

публикувано на 02.06.24 в 15:12

Мълния прекъсна тролейбусната мрежа

Мълния прекъсна електрозахранването на част от тролейбусната мрежа в Русе. Това е станало късно снощи след гръмотевична буря. Засегната е контактната мрежа на тройлейбусния транспорт в района на кръстовището на бул. „Христо Ботев“ и бул. „Васил Левски“.  Екипи на "Общинския транспорт" и Общинското предприятие „Комунални дейности“ са реагирали..

публикувано на 02.06.24 в 14:11

Шуменци почетоха паметта на Ботев и загиналите за свободата

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад„Кристал“ Шуменотбеляза2 юни – Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.  Денят на Ботев се отбелязва от 1901 г., когато на лобното място на революционера, се събират негови четници и други граждани в знак на..

публикувано на 02.06.24 в 12:44

Мъж падна от четири метра

29-годишен мъж е пострадал при трудова злополука в Исперих, съобщават от полицията. При извършване на ремонтни дейности в строителен обект, мъжът пада от метална конструкция с височина 4 метра.  Откаран е в МБАЛ-Исперих, където е установено, че има счупено ребро, без опасност за живота. Уведомена е Инспекцията по труда. По случая се води проверка.

публикувано на 02.06.24 в 11:51

Сигнал за домашно насилие

28-годишна жена подала сигнал за упражнено домашно насилие спрямо нея около 21:50 часа на 1 юни, съобщават от полицията в Разград.  Жената е съобщила, че в село Голям Поровец 34-годишният мъж, с когото живее на семейни начала, я ударил през лицето и отправил закани за физическа саморазправа и убийство.  На потърпевшата са разяснени правата ѝ по..

публикувано на 02.06.24 в 11:42