Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин обяви частична мобилизация

Руският президент Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация, съобщи ТАСС, позовавайки се на телеграм канала Mash.

"В рамките на частичната мобилизация на Русия на наборна военна служба ще подлежат само гражданите от запаса, особено тези с опит", каза Путин.

"Говорим за защита на териториите и Русия. Западът иска да унищожи страната ни. Западът се опитва да превърне украинския народ в пушечно месо", каза Путин в обръщение към нацията.

"Западът се опитва да потисне суверенни, независими центрове на развитие", каза Путин.

Той каза, че целта е "освобождаването на Донбас" и че "нарежда на правителството да даде легален статут на доброволците, воюващи в Донбас".

В телевизионното обръщение, както съобщава Ройтерс, той каза също, че повечето хора в региона не искат да се върнат към това, което той нарече "игото" на Украйна.

Президентът на Русия каза още, че "Западът не иска мир между Украйна и Русия".

Властите на ДНР и ЛНР съобщиха, че референдуми за присъединяване към Русия ще се проведат от 23 до 27 септември. На 20 септември администрациите на Херсонска и Запорожка област обявиха плановете си да проведат референдуми на същите дати.
По публикацията работи: Росица Арабаджиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмична прогноза

В първия ден от новата седмица преди обяд ще преобладава слънчево време, но следобед ще има временни увеличения на облачността и на отделни места, главно в Лудогорието и по поречието на Дунав, ще превали краткотраен дъжд. Възможни са и гръмотевици.  Ще духа слаб до умерен вятър от южна четвърт. Минималните температури ще са между 15° и 20°, а..

публикувано на 02.06.24 в 16:10

Малки катерачи във Велики Преслав

Във Велики Преслав детските занимания, посветени на Деня на детето продължават и днес в градския парк. Там са изградени катерачна стена и въжен парк по инициатива на местното туристическо дружество „Патлейна”.  Десетки деца чакат ред за да пробват уменията си, а за останалите има фейс арт ателие и други забавления. Заниманията ще продължат, докато има..

публикувано на 02.06.24 в 15:32

Изящни танци показаха близо 750 деца

Международният фестивал „Танцуваща река“ се проведе за 17-ти път в зала „Европа“ на Доходното здание в Русе. Във форума се включиха близо 750 деца от 4 до 20-годишна възраст от България и Румъния.  Събитието се организира от Общинския младежки дом, Сдружение „Импулс“ и Община Русе. Фестивалът включва стиловете съвременни танци, джаз танц и..

публикувано на 02.06.24 в 15:12

Мълния прекъсна тролейбусната мрежа

Мълния прекъсна електрозахранването на част от тролейбусната мрежа в Русе. Това е станало късно снощи след гръмотевична буря. Засегната е контактната мрежа на тройлейбусния транспорт в района на кръстовището на бул. „Христо Ботев“ и бул. „Васил Левски“.  Екипи на "Общинския транспорт" и Общинското предприятие „Комунални дейности“ са реагирали..

публикувано на 02.06.24 в 14:11

Шуменци почетоха паметта на Ботев и загиналите за свободата

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад„Кристал“ Шуменотбеляза2 юни – Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.  Денят на Ботев се отбелязва от 1901 г., когато на лобното място на революционера, се събират негови четници и други граждани в знак на..

публикувано на 02.06.24 в 12:44

Мъж падна от четири метра

29-годишен мъж е пострадал при трудова злополука в Исперих, съобщават от полицията. При извършване на ремонтни дейности в строителен обект, мъжът пада от метална конструкция с височина 4 метра.  Откаран е в МБАЛ-Исперих, където е установено, че има счупено ребро, без опасност за живота. Уведомена е Инспекцията по труда. По случая се води проверка.

публикувано на 02.06.24 в 11:51

Сигнал за домашно насилие

28-годишна жена подала сигнал за упражнено домашно насилие спрямо нея около 21:50 часа на 1 юни, съобщават от полицията в Разград.  Жената е съобщила, че в село Голям Поровец 34-годишният мъж, с когото живее на семейни начала, я ударил през лицето и отправил закани за физическа саморазправа и убийство.  На потърпевшата са разяснени правата ѝ по..

публикувано на 02.06.24 в 11:42