Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 ноември – Световен ден на недоносените деца

Снимка: БГНЕС

Ден на отворените врати организира Неонатологичното отделение в шуменската болница на 17 ноември – Световния ден на недоносените деца. От 11 часа утре вратите са отворени за семействата на преждевременно родени бебета, за които са полагани грижи в отделението. В момента от 9 новородени в интензивния сектор, 6 са недоносени, каза началникът на отделението по неонатология в Шумен д-р Лиляна Куздова.

„Някои от тях са с тегло под 1500 грама. За щастие, децата са стабилизирани, с добри жизнени показатели и дишат самостоятелно. През първите девет месеца от тази година в отделението са родени 623 деца, от които недоносени са 79“ – уточни д-р Куздова.

Тя допълни, че в шуменската неонатология предстои откриването на семейна стая.

„Семейната стая ще бъде десетата в страната. В нея родителите на недоносени деца ще могат да прекарват по няколко часа със своите бебета. Изключително важен е контактът на семейството с новороденото дете. Доказано е че така се стабилизира общото състояние на детето, подобряват се жизнените показатели, затова е много важно да има място, къдато да се осъществи този контакт" – коментира д-р Лиляна Куздова.

Семейната стая в Шумен се изгражда със съдействието на Фондация “Нашите недоносени деца“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шумен срещу насилието над животни

Шуменци протестираха днес срещу насилието над животни. Събитието се състоя пред съдебната палата в града и е част от националния протест, който се проведе в страната. Като защитници на животните се противопоставяме на зачестилите прояви на малтретиране и бруталност, каза за Радио Шумен председателят на Дружеството за защита на животните Марияна..

публикувано на 19.05.24 в 15:43

Времето през следващата седмица

В понеделник облачността ще е променлива, но само отделни места е възможно да превали. В сутрешните часовете ще има условия за ниска слоеста облачност или мъгла. Вятърът ще се усили до умерен от изток и югоизток. Минимални температури между 8° и 13°, а максимлани от 19° до 24°, по крайбрежието 15°-20°. Във вторник ще е предимно..

публикувано на 19.05.24 в 14:38
Снимката е илюстративна

Трудова злополука в гората

Четирсет и двегодишен мъж от исперихското село Йонково пострада при трудова злополука в гориста местност „Чуката“ в землището на село Дряновец, съобщават от полицията в Разград. Инцидентът е станал около 10:20 часа на 18 май при извършване на санитарна сеч. При издърпване на дървени трупи с трактор, клон от дърво е минал през десния крак на..

публикувано на 19.05.24 в 11:51

Бдение със свещи

Вечерни бдения със свещи във формата на панделка организират тази вечер Регионаните здравни инспекции в Шумен и в Търговище. По този начин ще бъде отбелязан Meждyнapoдният дeн зa cъпpичacтнocт cъc зaceгнaтитe oт XИB/CΠИH. Мотото тази година е „Помним! Приемаме! Подкрепяме!“. Целта на кампанията е да почете паметта на жертвите на ХИВ/СПИН и да насочи..

публикувано на 19.05.24 в 11:44

Протести срещу насилието над животни

Протести срещу насилието над животни ще се проведат пред съдебните палати в Шумен и в Русе днес, 19 май, от 14:00 ч. Събитията са част от националния протест, който ще се проведе в множество градове в страната. Защитници на животните се противопоставят на зачестилите прояви на малтретиране и бруталност. “Насилието над животните е най-страшната..

публикувано на 19.05.24 в 10:53

Облечи усмивка

Тази година   200 абитуриенти и техни учители се включиха в кампанията "Облечи усмивка и брой до 12", съобщават в социалните мрежи от БЧК-Търговище. Всички те направиха дарение и за деня на изпращането си от училище ще облекат тениска, изрисувана от дете с увреждане. Със събраните средства ще бъдат купени материали, необходими за работа..

публикувано на 19.05.24 в 08:58

В очакване ремонта на Дунав мост

Изработен е технически проект за ремонт на българската част на Дунав мост при Русе, припомнят от областната администрация в дунавския град. Планираните дейности по възстановяване на съоръжението ще струват  44 877 228,68 лв. с ДДС  и включват цялостна подмяна на асфалтовата настилка, на панелите, хидроизолация, нови ограничителни системи,..

публикувано на 19.05.24 в 08:38