Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маримба и вибрафон в концерта на Симфониета Шумен

Първо изпълнение на „ЗОВ“ - Концерт за маримба, пиано, ударни и струнен оркестър от Емелина Горчева-Димова и Мирослав Димов ще поднесе на публиката си на 24 ноември Симфониета Шумен. В програмата под диригентството на Цанислав Петков ще бъдат изпълнени още Концерт за вибрафон и струнен оркестър и други произведения на Атанас Атанасов и Панчо Владигеров. Солисти ще бъдат Борислав Запрянов и Мирослав Димов. Началото на концерта е от 18:35 ч. в зала "Проф. Венета Вичева".

Емелина Горчева-Димова е родена във Велико Търново. Завършва средното си образование в НМУ „Любомир Пипков“ със специалност пиано. През 2009 г. е приета в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, където  изучава композиция. През 2014 г. придобива магистърска степен по специалността, а през 2017 г. ѝ е присъдена образователна и научна степен доктор. Носител е на десет награди по композиция. Автор е на музика към музикално-сценични произведения, филми, симфонични и камерно-инструментални произведения, на солови и хорови песни, миниатюри за пиано, концерти. Нейни творби са изпълнявани у нас, в САЩ, Германия, Франция, Люксембург.

Мирослав Димов е роден на 11 август 1989 г. Изучава пиано и ударни инструменти в НУМСИ "Христина Морфова", Стара Загора. През 2008 г. е приет в НМА “Проф. Панчо Владигеров", в класа по ударни инструменти. През 2013 г.  завършва магистърска степен, като междувременно е поканен за гост-лектор по перкусии в НУМСИ „Хр. Морфова”. От 2014 г. е хоноруван асистент по ударни инструменти и докторант в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. През 2020 г. получава образователна и научна степен „Доктор“. От 2021 г. е назначен като главен асистент по ударни инструменти в катедра „Духови и ударни инструменти“. Мирослав Димов е солист в различни страни в Европа и носител на национални и международни награди.

Борислав Запрянов е роден в София през 2002 г. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“. В момента е студент в НМА „проф. Панчо Владигеров“ в класа по ударни инструменти на гл. ас. д-р Мирослав Димов. Участва в майсторските класове на Ерико Даимо, Венцислав Савчев, Орлин Радински, Емануел Сежурне, Виви Василева Алексей Чижик и др. Лауреат на XIV Национален академичен конкурс „Проф. Савка Шопова-Маркова“ и IX Академичен конкурс за ударни инструменти. 

Цанислав Петков е роден в Русе. Завършил е средното си образование със специалност пиано в НУМСИ „проф. Панчо Владигеров“. Лауреат е на национални и международни конкурси, активен участник в редица майсторски класове на изявени пианисти. През 2015 г. се дипломира в НМА „проф. Панчо Владигеров“ със специалност оперно-симфонично дирижиране. От същата година до настоящия момент е диригент на Камерен оркестър – Хасково и негов художествен ръководител. От 2017 г. е диригент и в Държавна Опера Бургас. Работи съвместно с редица оркестри на територията на България. През 2020 г. се дипломира в АМТИИ „проф. Асен Диамандиев“ със специалност „Артмениджмънт“. 

Още може да чуете от разговора с Емелина Горчева-Димова и Борислав Запрянов.



По публикацията работиха: Антоний Петров, Айше Лятиф


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Свободата е в планините

Новата книга на Кънчо Тодоров „Свободата е в планините“ ще бъде представена на 22 май в шуменската Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров".  Изданието е в памет на шуменския алпинист Вълчо Спасов.   Авторът е приел като личен дълг популяризирането на   делото на Вълчо Спасов. Животът му е част от най-силните години на алпийското дело, не само..

публикувано на 21.05.24 в 20:41

Комедиен фестивал "Тодор Колев"

Комедиен театрален фестивал на името на Тодор Колев ще се състои в Шумен от 25 до 30 юни 2024 г., съобщават от Драматично-куклен театър „Васил Друмев“. Форумът ще се проведе в три направления - професионални спектакли, непрофесионални спектакли и съпътстваща програма. Спектаклите вече са селектирани. Ето какво ще можете да..

публикувано на 21.05.24 в 09:27

Любов и страст на сцената

Пиеса на американския класик Юджийн О’Нийл се превръща в жесток комикс за възрастни в спектакъл на Денислав Янев. Тази вечер е премиерата на спектакъла „Страст под брястовете“ на Драматичния театър в Търговище по едноименната пиеса на американския нобелов лауреат за литература.  Сюжетът се фокусира върху семейството на силно религиозния и деспотичен..

публикувано на 20.05.24 в 15:27

Наградиха победителите в студентския конкурс

Голямата награда в тазгодишния Национален студентски литературен конкурс „Боян Пенев“ беше присъдена на Калоян Иванов от Софиийския университет. Той ще може да издаде своя книга в Университетското издателство "Епископ Константин Преславски" на Шуменския университет. Наградата на публиката грабна Рафаел Бижев от НАТФИЗ. Йоан Василев от Софийския..

публикувано на 19.05.24 в 13:51

Среднощна разходка в музея

При засилен интерес мина поредната Нощ на музеите сред експонати от старта столица Преслав и внедрените в музея нови технологии. Туристи от Севлиево, Шумен и Търговище и гости от чужбина бяха част от нощните посетители на археологическия музей "Велики Преслав". Инициативата провокира и много местни жители. Шест филма за средновековната столица, за..

публикувано на 19.05.24 в 13:38
„Уроците на Блага“

Най-добрият български филм

Филмът на Стефан Командарев „Уроците на Блага“ бе обявен за най-добър български филм на Националните филмови награди „Васил Гендов“, съобщават от Съюза на българските филмови дейци. Наградите бяха връчени снощи на церемония в Народния театър.  Филмът, който основно беше сниман в Шумен, получи и наградата за най-добра главна женска роля. Актрисата..

публикувано на 17.05.24 в 13:20

Българският театър диша и живее

Селектираните спектакли в „Друмевите театрални празници“ в Шумен са били разнообразни като драматургичен материал и жанрово представяне, заяви на заключителната пресконференция днес председателят на журито проф. Пенко Господинов. Според него, по общото мнение на всички участници в журито и тази година не е имало непоставен текст за пиеса, който..

публикувано на 17.05.24 в 11:41