Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 лева стигна шаранът за Никулден

7
Снимка: Радио Шумен

В деня на Свети Николай празнуват 200 хиляди българи, които носят името на светеца. На хиляди други той е покровител – на рибарите и производителите, които днес ще осигурят риба за трапезата ни, на моряци, търговци и банкери. Не на последно място - и на дарителите.

През целия ден ще е оживено на рибните пазари и борси, защото в първия от декемврийските празници традицията повелява на трапезата да има риба. Шаранът се смята за жертвена риба и в този ден е добре  да е прясно уловен и задължително с люспи.

В година на инфлация и криза килограмът на живия шаран, доставен директно от язовирите, е 10 лв. Живият сом стигна 15 лв за килограм, пъстървата – 13 лв., скумрията е 8 лв., толстолобът - 6 лв. килограма. Въпреки високите цени, масово шуменци предпочитат шаран за никулденската си трапеза.

С пожелания и надежди за здраве и берекет шуменци посрещат Никулден и тази година. Чуйте още от настроението на деня, нагласите на клиенти, производители и търговци в репортаж на Христина Димитрова.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Княз Фердинанд Сакскобургготски

Фердинанд се върна у дома

76 години след смъртта му българският цар Фердинанд I ще бъде погребан в неговата втора родина. Тленните му останки ще бъдат положени в семейната крипта на построения от него дворец „Врана“. Често определят Фердинанд като противоречива личност в историята ни, но едно е категорично за него - той е обичал страната ни до последния си дъх през..

публикувано на 29.05.24 в 15:29

Светулките играят оперета

Един вълшебен свят ще покажат на своите родители на 30 май децата от шуменската Детска градина „Светулка“. В този ден на сцената на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен ще бъде премиерата на оперетния спектакъл „Приказка за Аграба“. Либретото е на учителката от детската градина Галина Дочева. Използвана е музиката на Алън Менкен от..

публикувано на 29.05.24 в 08:12

Злато от Италия за "Луди млади"

Танцов състав "Луди млади" при СУ "Сава Доброплодни" в Шумен спечели първо място на Международния фестивал за фолклорни и модерни танци, който се проведе от 24 до 27 май в Йезоло - Италия.  Шуменските танцьори завоюваха купата в категория под 18 години. Днес Шумен посрещна своите медалисти. Великолепните танцьори от състава "Луди млади" можете да..

публикувано на 28.05.24 в 14:25

Живот - призвание

Има хора, които превръщат професията си в призвание. Такъв е дългогодишният кмет на община Исперих Адил Решидов. Той и дългогодишната преподавателка по български език и литература Мара Алкушева са новите почетни граждани на Исперих.  До момента Адил Решидов е най-дълго управлявалият кмет в община Исперих. Той има изключителен принос за развитието и..

публикувано на 28.05.24 в 08:10

Янелки от Куба е щастлива у нас

Кубинка на 37 години е сред малцината жители на  поповското село Долец. Янелки Енрикес е от големия пристанищен град Сиенфуегос на далечната и темпераментна Куба. У нас я довежда любовта. Става поповска снаха.  Днес живее със съпруга си и 4-годишната си дъщеря в Долец, където обожава двора, градината и животните, но най-вече спокойствието. Янелки..

публикувано на 27.05.24 в 20:57

Бивш военен вае икони

Димитър Димитров е родом от поповското село Дриново, а след няколко дни ще отпразнува 78-ата си година. В Шумен идва съвсем млад, за да учи. Завършва Строителния техникум „Милан Борисов“. 23 години е служил в българската армия. Религията не е част от живота му, докато не преживява раздяла, която изцяло го променя. Започва да ходи на..

публикувано на 27.05.24 в 13:06

Внимание, измама!

Темата за виртуалните и телефонни измами отново е актуална. Сред асортимента от анонимни схеми за измама най-новата е изградена на принципа на доверието и раздава пари на жертвите си. Според Габриела Руменова, която е основател на платформата „Ние, потребителите“ и дългогодишен PR на Комисията за защита на потребителите, основните телефонни..

публикувано на 27.05.24 в 08:42