Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След два неуспешни мандата

Първан Симеонов
Снимка: Борислава Борисова

Академик Николай Денков и представители на "Продължаваме промяната" върнаха на президента Румен Радев неизпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. Според Конституцията има само още един опит за съставяне на правителство, като този път президентът избира на коя парламентарна група да връчи третия мандат. Ако и с него няма излъчено редовно правителство, следва разпускане на парламента и предсрочни избори.

"Настъпи патова ситуация в българското общество между либералния прогресистки прозападен сектор и балканския консервативен сектор. Тази ситуация води до това никой да не може да направи правителство. Христо Иванов си дава сметка, че при нови избори двата лагера може да завършат отново реми. Според него можем да си спестим предсрочните избори. Ако президентът Румен Радев иска да се опита да се състави редовно правителство, ще даде третия мандат на "Демократична България“, коментира за Радио Шумен политологът Първан Симеонов, преподавател в Софийския университет, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан" и част от екипа на Института по социология " Иван Хаджийски".

Още може да чуете от интервюто с Първан Симеонов.


По публикацията работиха: Антоний Петров, Велмира Стефанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

С коприна и прическа

С рокли от коприна, нови обувки и модна прическа, така се подготвяха дамите за 1 май, когато във всяко населено място е имало манифестация. Подготовката за празника е започвала отдалече, за да може да се покажат най-красиви пред колегите си. Първенците в трудовия процес са добавяли към празничното облекло и лентата с надпис..

публикувано на 01.05.24 в 17:16

Най-горещото начало на годината

Тенденцията за повишаване на температурите не само в България, но и на цялата планета, е трайна и категорична, казва гл. ас. Владимир Власков от Националния институт по Геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките.  Специалистът гостува в русенския музей, за да представи изследванията си, свързани с промените в климата у нас...

публикувано на 01.05.24 в 14:59

Спортът и гръбначните изкривявания

Над 100 водещи световни специалисти в областта на ортопедията и неврохирургията се събраха в Русе на петата конференция, посветена на спиналната хирургия.  Повече за гръбначната хирургия, за важността на двигателната активност и кои са най- подходящите за повечето хора спортове можете да чуете от интервюто с  чл. кор. проф. д-р Стефан Станчев, дм...

публикувано на 30.04.24 в 11:32

Добро на сватбата

Галена и Димитър Морарови от Силистра са семейство от дни. Те започнаха съвместният си живот посвещавайки се на благородна кауза - да помогнат на 36-годишната Ивелина, майка на две малки деца, да се бори с коварно рядко заболяване.  По време на сватбеното си тържество младоженците събраха близо 1000 лв за лечението и, като станаха част от..

публикувано на 30.04.24 в 10:10

Връчиха шпрах дипломите

Дипломи за владеене на немски език получиха 11 ученици от Гимназията за преподаване на чужди езици „Никола Йонков Вапцаров“ в Шумен.  Немските езикови дипломи са отлична перспектива за младите хора, защото им дават възможност за кандидатстване без приемен изпит в европейски университети, в който е застъпен немският език.  В аулата на училището с..

публикувано на 29.04.24 в 15:08

В помощ на специалните деца

Предизвикателствата в приобщаващото образование коментираха днес в Шумен педагози, логопеди, психолози, рехабилитатори и други специалисти. В зала „Арена Шумен“ се проведе кръгла маса на тема „Предизвикателства и перспективи в приобщаващото образование – Заедно за по-добро бъдеще“. По данни на Регионалния център за подкрепа на процеса на..

публикувано на 29.04.24 в 14:53

Семейство Загорняк от Попово

В поповския храм „Св. Успение Богородично“ служи 31-годишният отец Евгений Загорняк. Украинец е, от Одеса. Живее в Бялото градче със съпругата си Ирина и двете си деца. Ирина е от Донецк, счетоводител по професия, в деня на срещата – 25 април - ни черпи за рожденния си ден. 10 месеца контактуват по интернет преди да се срещнат за първи път...

публикувано на 27.04.24 в 14:37