Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТЕЛК-ът ще важи до ново решение

Снимка: Георги Цветков

Без спиране на добавките за хората с ТЕЛК в периода на преосвидетелстване предвижда законопроектът, който беше подготвен от екипа на омбудсмана Диана Ковачева и внесен в края на миналата година от депутати от ГЕРБ-СДС. Промените бяха одобрени от парламентарната социална комисия. За Радио Шумен народният представител от ГЕРБ-СДС и бивш социален министър Деница Сачева каза, че ще положат всички усилия до края на януари законопроектът да бъде приет на второ четене в пленарната зала, а от началото на февруари промените да влязат в сила.

"С този законопроект се постарахме с този законопроект по-скоро през социалната система да намалим последиците от тази лоша организация и това лошо управление, като забавянето на преосвидетелстването на хората с увреждания да не спира възможностите те да упражняват своите права в периода, в който нямат валидни експертни решения. Нещо повече. Ако се случи така, че в хода на преосвидетелстването хората получат по-малък процент ТЕЛК, те да не трябва да връщат парите, които са получили в този период", посочи тя. 

Документите за преосвидетелстване трябва да бъдат подадени най-късно месец преди края на валидността на ТЕЛК, предвижда още проектозаконът. Деница Сачева уточни, че с проекта се търси решение и по отношение на забавянето на работата на оргaните на медицинската експертиза. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Индустриален парк - Шумен

Милиони за индустриални паркове

Средства за развитието и изграждането на 11 индустриални зони и парка в страната ще бъдат осигурени по Плана за възстановява и устойчивост. Това съобщават от Министерството на иновациите и растежа.  От подадените 20 проекта са одобрени 11, като два от тях са за Шумен (Индустриален парк и Индустриална зона "Мадара") и по един за Търговище и Русе...

публикувано на 12.06.24 в 09:50

54 000 десетокласници на изпит

Над 54 000 десетокласници се очаква да се явят на днешното национално външно оценяване по математика, което започна в 8:00 часа. Изпитите ще се състоят в 1017 училища, ангажирани са близо 14 хиляди квестори, съобщават от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.  Тестът от националното външно оценяване по математика в десети..

публикувано на 12.06.24 в 08:10

Планово без ток

Поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в: Област Разград От 08:30 ч. до 17:00 ч. , в района на: гр. Разград, ф-ма „Обитех“,„ЗОЕКС България“ ЕООД, Тягова подстанция БДЖ- Г. Оряховица, „Птицекланица“ захранвана от извод “Старт“ и помпени станции на..

публикувано на 12.06.24 в 07:52

Жеги и гръмотевици в сряда

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевична активност е обявен за 10 области на страната, сред които са Търговище и Шумен, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.  Очаква се на места в тези области да има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури, има условия и за градушки.За други 12 области е обявен жълт..

публикувано на 12.06.24 в 07:14

Исторически ниска активност на вота

Към 20:00 часа на 9 юни за Народно събрание са гласували 34,41% от имащите право на глас, а за Европейски парламент - 33,79%, според публикуваните данни на Централната избирателна комисия.  За Народно събрание са гласували 2 268 644 души, което е с близо 415 000 по-малко в сравнение с предишните парламентарни избори през април 2023 г. За..

публикувано на 11.06.24 в 16:50
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова подаде оставка

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подава оставка, съобщи тя на брифинг след излизането на окончателните резултати от изборите "2 в 1." Причината, представянето на партията на последните избори - БСП получи 7 на сто от вота на избирателите.  Националният съвет на партията трябва да реши дали ще я приеме, а конгресът на БСП е органът, който избира нов..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Глобяват за непочистени плакати

Глоба от 1000 до 5000 лева ще получат политическите партии, коалициите и инициативните комитети, в случай че не премахват агитационните материали за проведените в неделя избори за народни представители и Европейски парламент.  Санкцията е съгласно правилата в изборния кодекс, а срокът за премахването на материалите е до 16 юни, съобщават от..

публикувано на 11.06.24 в 10:03