Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Показват доклада за фаталното кръгово

Снимка: ЕЦТП

Докладът за безопасността на фаталното кръгово кръстовище на бул. „Симеон Велики“ ще бъде официално представен пред шуменци на 19 януари от 12:30 часа в пресклуба на БТА. Това каза за Радио Шумен Диана Русинова от Европейски център по транспортни политики. По думите й, причината да бъде вдигната на крак местната власт е множеството сигнали от жители на града към неправителствената организация. По повод новите знаци указващи допустимата скорост в участъка, които бяха поставени през декември, Русинова коментира, че пътните експерти ще направят проверка при пристигането си в града. " Нищо няма да бъде скрито от шуменци", коментира още Русинова.

Деница Колева разговаря по темата с Диана Русинова.

На срещата идния четвъртък Русинова е поканила и кмета на Община Шумен Любомир Христов, а той я кани на заседание на Комисията по безопасност на движението. И двамата обаче са отхвърлили поканите.

"Г-жа Русинова има пълното право да дава пресконференции по каквито въпроси желае да говори. Ако обаче наистина е загрижена и държи проблемите по безопасността на движението да се разглеждат от експерти и да се вземат адекватни решения, то мястото не е улицата, не е под светлините на камерите и светкавиците на фотоапаратите.

Мястото е на заседанието на Общинската комисия по безопасност на движението. На същата дата – 19 януари, но от 10.00 часа в зала 304 на Община Шумен (т.е. две часа и половина по-рано) тя има възможност да се включи в заседанието на комисията, да се срещне с експертите по пътна безопасност, да представи своите наблюдения и предложения и да обсъди заедно с тях възможните решения. В дневния ред на заседанието ще бъдат разгледани и други въпроси.

От името на кмета и от името на всички членове на комисията е изпратена специална покана към г-жа Русинова да присъства на това заседание", обявиха за Радио Шумен от пресцентъра на Общината.

През октомври миналата година пътни експерти от Европейския център по транспортни политики след обследване излязоха с експертно мнение, че кръговото кръстовище не отговаря на нормативната уредба и трябва да бъде премахнато. На мястото на тежката катастрофа от 28 септември, когато загина 22-годишната Светомира, според специалисти трябва да бъде изградено кръстовище със светофари.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шумен срещу насилието над животни

Шуменци протестираха днес срещу насилието над животни. Събитието се състоя пред съдебната палата в града и е част от националния протест, който се проведе в страната. Като защитници на животните се противопоставяме на зачестилите прояви на малтретиране и бруталност, каза за Радио Шумен председателят на Дружеството за защита на животните Марияна..

публикувано на 19.05.24 в 15:43

Награди за здравни специалисти

Регионалната колегия – Шумен към Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи връчи ежегодните награди на отличили се специалисти. Тържеството беше посветено на 5 май – Международен ден на акушерките, и на 12 май –  Световен ден на медицинските сестри.  Председателят на шуменската колегия Веска Райчева връчи на отличените сребърна..

публикувано на 18.05.24 в 16:24

Пълнят системата

Отстранена е ВиК аварията, която възникна в късния следобед на 17 май в Шумен, съобщиха за Радио Шумен от ВиК – Шумен. В момента системата се пълни с вода. Очакванията на дежурните екипи са към 18 ч. водата да потече от чешмите в централната част на града. В по-високите зони и в района около болницата се очаква подаване да има около 19 ч. Най-късно вода..

публикувано на 18.05.24 в 15:29

Атракции в музея

Археологическият музей във Велики Преслав е подготвил интересни занимания за малки и големи, с които да отбележи Европейската нощ на музеите. Предстои впечатляващо съчетание от събития, казват организаторите. От 17 ч. започва работа ателие "Преславска рисувана керамика от IX – X век". В заниманията  могат да се включат всички, които обичат историята..

публикувано на 18.05.24 в 13:51

Изложби в Ганушевата къща

Четири експозиции ще бъдат представени в залата на Ганушевата къща в Шумен днес. Инициативата е част от традиционната Нощ на музеите, която се провежда във втората половина на май.  Експозициите ще бъдат отворени за посетители от 16.00 ч. до 23.00 ч. Посетителите ще могат да разгледат ръчно изработени кукли от текстилни материали, дело на..

обновено на 18.05.24 в 12:35
ВиК - Шумен

Вода в Шумен – не преди обед

Най-рано след 12 ч. на обед се очаква да бъде пусната водата в Шумен. Това съобщи за Радио Шумен дежурният във ВиК дружеството.  „Възстановяването на подаването ще стане бавно“, каза още дежурният, който не уточни дали по обед се надява да потече водата от чешмите, или тогава да започне пълненето на системата. Екип на ВиК оператора работи по..

публикувано на 18.05.24 в 07:55

Времето в събота

Между 10° и 13° са измерените в 6 ч. тази сутрин температури в Североизточна България. В Шумен е 11°, атмосферното налягане е 993 хектопаскала, влажността на въздуха е 95%.  В Разград и Търговище термометрите показват 10°, 12° е температурата в Силистра, 13° е в Русе. Днес ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността, по-значителни..

публикувано на 18.05.24 в 07:50