Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво мислят децата за грипа?

Снимка: Радио Шумен

От днес (петък) в Шуменска област е обявена грипна ваканция за учениците.  Със заповед на министъра на образованието проф. Сашо Пенов дните до 18 януари са определени за неучебни за всички 63 училища във областта. 

Винаги има какво да научим от най-малките. Освен, че искрено споделят как се чувстват, когато са с висока температура, хрема и кашлица, те дават и полезни съвети как да не се разболяваме от настинка и грип.

Жулиета Герова се срещна със шестгодишните Тони, Лена, Петко, Божидара, Симона, Теодор и Иван. Чуйте какво казаха те!





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вяра Багрянова и Габриела Славковска

Трудно е да си отличник

Отличник на випуска се става с много труд и усилия, това разказа Вяра Багрянова. Тя е първенецът на Профилирана природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“. Вяра успява да задмине останалите отличници в училището с извънкласни дейности. Тя участва в клуба по реч и дебати на английски език. Била е лидер на отбора и треньор. Вяра е убедена, че в..

публикувано на 24.05.24 в 12:21

Учителко, целувам ти ръка

С решение на Общинския съвет с престижното звание „Почетен гражданин на гр. Исперих" бяха удостоени бившият кмет на община Исперих Адил Решидов и дългогодишната учителка по български език и литература Мара Алкушева.  Повече от 55 години г-жа Алкушева практикува професията си, за която говори с вълнение и любов, защото за нея учителството е живот...

публикувано на 23.05.24 в 16:04

С обич към буквите

24 май е един от най-светлите български национални празници. На този ден, в който честваме българската просвета и култура и славянската писменост, почитаме и делото на светите братя Кирил и Методий. Учим децата си от много малки да знаят, че писмеността е една от най-значимите ценности за всеки един народ. Да можеш да четеш и пишеш, да се развиваш и..

публикувано на 24.05.24 в 09:00

Кампания за църквата в Златна нива

Културно-историческата ценност на село Златна нива - православния храм "Света Параскева", се нуждае от ремонт. Кметът на селото Ивайло Пенев обяви дарителска акция за набиране на средства за храма. Каспичанското село Златна нива се намира на 4 км северазападно от първопрестолния град Плиска. То е сред живите села с над 500 жители, но местните..

публикувано на 22.05.24 в 15:39

За грамотността

Платформата за Български езикови ресурси онлайн БЕРОН беше представена преди дни в Българската академия на науките. В дигитализираната версия на Официалния правописен речник на българския език думите са озвучени с правилното им произношение.  Добавена е богата информация за граматичните особености на думите, за дублетите и омонимите в книжовния език...

публикувано на 24.05.24 в 10:00

Ало, такси!

Таксиметрови шофьори искат увеличение на местата, където да спират, за да изчакват клиенти. Въпреки че на много места в града има обозначени със знаци пиаци, там изчакват повече автомобили, отколкото са разрешени. Друг проблем е, че на обозначените за таксита места спират и частни автомобили. Полицията няма право да ги санкционира, а водачите на..

публикувано на 22.05.24 в 08:19

Отличени за четене

Библиотеката към читалище „Пробуда“ в град Лозница награди най-ревностните си читатели. 14 са книголюбците, от четвъртокласник до пенсионери, които не могат без книгите. Сред тях е и Йонка Ганчева, заклет почитател на българската класика и световната историческа литература. Въпреки петте чифта очила и диоптрите, още посяга към томчета с по..

публикувано на 22.05.24 в 08:11