Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждат закрит басейн в Шумен

9
Снимка: Община Шумен

"Една от задачите, които общинската администрация си беше поставила е да модернизира спортните бази в Шумен", заяви днес кметът на общината Любомир Христов при представяне на проекта за закрит плувен басейн. По думите му досега са изградени две нови зали и един тренировачен терен за футбол, направен е ремонт на зала "Плиска".

"Шуменци от години желаеха да имат плувен басейн", каза още Любомир Христов и прогнозира, че новата придобивка ще е готова до средата на следващата година. Комплексът ще се намира на бул. "Ришки проход" в непосредствена близост до настоящия общински открит басейн „Аква свят“. Изграждането му ще струва 9 млн. лв., обясни още кметът.

Сбъдната мечта нарече строителството на нов басейн дългогодишният треньор по плуване м.с. Николай Стоянов.



В триетажната сграда със застроена площ от 3 100 кв. метра ще има два басейна. Първият ще е с размери 33x25 метра с 8 коридора и максимална дълбочина от 2 метра. Той ще се използва за тренировки и състезания по водна топка и спортно плуване.

Вторият басейн е по-малък - 16x12,5 метра и дълбочина от 0,85 до 1,25 метра. В него ще се организира учебна дейност по плуване, както и водна рехабилитация.

За публиката ще има 140 места в подвижни трибуни, обясни архитект Стоян Петков, ръководител на екипа, който е изготвил проекта.



До басейна ще бъдат създадени 47 места за паркиране, а в близост има други 60. Направено е лого, в който е вграден Комплекса "Създатели на българската държава" на Шуменското плато.

На покрива ще има слънчеви панели, които ще помагат за отопляването на водата. Тя ще може да се загрява до температури от 28 градуса на големия и 32 на малкия. Двата басейна ще имат отделни системи за филтрация и автоматизирани системи, които сами ще вземат проби и ще дозират препаратите, коментира инж. Добриян Ситронов.

Изграждането на басейна в Шумен ще бъде със средства на общината, каза кметът Любомир Христов. Ще се търси финансиране и от Министерството на младежта и спорта. Намеренията на администрацията е плувният комплекс да бъде готов до средата на 2024 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Онлайн измами с кученца

Социалните мрежи са атрактивна платформа за незаконна продажба на кучета. Профилите, от които се предлагат четириногите, са често от нелегитимни развъдници, което не гарантира здравния статус на животното.  От фондация „Четири лапи“, които са регистрирали този проблем, предупреждават, че са   възможни измами. Това каза Ивелина Иванова,..

публикувано на 27.09.24 в 13:20

Пътни полицаи за пример

Отлично представяне записаха шуменските автоконтрольори в националното състезание "Пътен полицай на годината 2024", което се проведе преди дни в Панагюрище. Отборът на шуменската полицейска дирекция е втори в генералното класиране при мъжете, при дамите сме на трето място. Призовете донесоха отборът на Николай Николов и Валери Вълчев и тяхната..

публикувано на 27.09.24 в 08:23
Община Шумен

Обличат инспекторите в униформи

Над 5000 са фишовете в община Шумен от началото на годината досега, съставени на собственици на МПС за неправомерно паркиране. Това каза за Радио Шумен Валентин Велев - гл. инспектор “Контрол по чистотата” в общината.  Когато установят нарушение, нашите служители правят снимка на превозното средство с дата и час на заснемането, каза Велев...

публикувано на 26.09.24 в 14:20

Тенорът на Русе

Наричали го българския Карло Бергонци заради уникалния му глас. Притежавал е един от най-красивите тенорови гласове на България. Той е Тодор Бонев от Русенската опера. Въпреки че е пял само 10 години, името му е записано в историята на българския оперен театър. Неговите блестящи превъплъщения в оперите „Тоска”, „Бохеми”, „Турандот”, „Кармен”..

публикувано на 26.09.24 в 08:34

Влага превзема новата галерия

Влага в двора на ремонтираната къща „Елеонора“ в Шумен, която се просмуква на първия етаж, не позволява там да се премести част от фонда на Художествената галерия “Елена Карамихайлова“.  Такива  бяха предварителните намерения за ползването на възстановената старинна къща.  „Предстои експертна комисия да огледа и да вземе решения за..

публикувано на 24.09.24 в 11:48

Фантазиите на Теодора

Представяме ви един самоук художник приложник. Тя се казва Теодора Николова и е родом от Исперих. Занимава се с различни изкуства, а отскоро и с енкаустика – восъчна живопис и с асамблаж.  А от няколко години дообогатява картините си и със стихове и проза. Вече има издадени три книги, на път е четвъртата.   „Изкуството за мен е един магичен свят,..

публикувано на 24.09.24 в 08:52

Разговори в библиотеката

Читалищната библиотека „Иван Радов” в Нови пазар започна развитието на свой собствен канал, в който да среща читателите с автори и влогъри, които създават съдържание за книги. Каналът, озаглавен „Разговори в библиотеката”, е дело на библиотекаря Андрей Андреев, който споделя, че планира да публикува по два или три разговора на месец. В първия..

публикувано на 24.09.24 в 08:42