Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Винария и веселба в Осмар

В шуменското село Осмар, което се слави като столица на пелина, се проведе 24-то издание на традиционната Винария. С много вино, 110-килограмово прасенце и веселба премина празникът. Осмаряни казват, че ще е поне тридневен.

Измежду 48 проби с пелин и вино, представени от местни производители, трябваше да избира дегустационната комисия. Тримата технолози от винарски изби и местният свещеник Пламен Марчев, дългогодишен победител във винената надпревара, бяха истински затруднени от майсторлъка на осмаряни. Приза за бяло вино и бял пелин те присъдиха на Тодор Маджаров. Наградата за баш винар с червено вино грабна Драгомир Балтов, а за червения си пелин беше отличен Богомил Мирчев.

Кметът на Велики Преслав инж. Янко Йорданов беше специален гост на Винарията. Той отличи за най-млад майстор винар 32-годишният Антон Иванов. Николинка Атанасова, която тази година става на 90 г., заслужено взе приза за доайен край бурето. Еликсирите на бившата кранистка са познати на ценители в цяла България.

Отличените винари получиха награди - красиви плакети с послание на кмета на Осмар Надя Димитрова, календари с кадри от селото и декантери.

Тази година Винарията в Осмар беше посветена на 1130 г. от обявяването на Преслав за столица на България, 140 години от обявяването му за град и 30 години от указа на президента Желю Желев, с който е преименуван на Велики Преслав.

Предстои издаване на почетна книга, в която ще бъдат вписани вписани всички победители във винения празник, чиято история започва през 1999 г. и не е прекъсвала до днес, каза за Радио Шумен кметът Надя Димитрова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

По пътя на вярата и буквите

Мотопоход свърза два християнски храма „По пътя на вярата и буквите“ е инициативата, която свързва туристическите забележителности на Шумен и Варна. Днес от Голямата базилика в Плиска започна първия мотопоход от старопрестолния град до раннохристиянския комплекс „Света Богородица“ край Варна.  Областните управители на двете области Добромир Добрев и..

публикувано на 11.05.24 в 16:26

Ученици станаха симеонови воини

Близо 90 ученици от професионалната техническа гимназия „Симеон Велики” в Търговище спазиха традицията и положиха клетва за достойни симеонови войни. За поредна 29-та година новоприетите ученици и новопостъпили учители участват в тържествения ритуал в археологическия музей „Велики Преслав”.  Ритуалът бе воден от основоположникът на идеята и..

публикувано на 11.05.24 в 11:49
Шуменски университет

Продължава олимпиадата по програмиране

Продължава Републиканската студентска олимпиада по програмиране. Това е 36-тото издание на състезанието, на което домакин тази година е Шуменският университет „Епископ Константин Преславски‘.  В олимпиадата участват 66 студенти от страната. Те са разделени на 22 отбора. В класирането всеки университет участва с най-добре представилия се свой..

публикувано на 11.05.24 в 11:21

Храмов празник край старините

Храмов празник чества днес църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ край стария Преслав. Божият дом е един от трите храм-паметника в България. Най-новата преславска църква е строена в началото на миналия век и е осветена на 12 май 1929 г. Направена е по настояване на цар Борис ІІІ по повод 1000 години от смъртта на цар Симеон Велики и в чест на братята..

публикувано на 11.05.24 в 09:44

Издигат знамената

Тържественият ритуал по издигане на знамената на Република България, Европейски съюз и на град Шумен пред сградата на Общината ще започне в 10 часа и 30 минути.Националният флаг на Република България ще бъде издигнат от Светозар Чилингиров – Носител на „Наградата на Шумен за изкуство и култура“ за 2023 г. в раздел изобразително изкуство.  Знамето на..

публикувано на 11.05.24 в 09:17
Улица

Пешеходни обиколки из града

Две безплатни пешеходни обиколки с лицензиран екскурзовод организира Общинското предприятие „Туризъм, публични прояви и атракции“ за празника на Шумен. Целта е да се популяризират културно-историческото наследство и забележителностите в пешеходните градски части.  Партньор на инициативата е Съюзът на ексурзоводите в България. Първата обиколка..

публикувано на 11.05.24 в 08:15
Община Шумен

Тържествена сесия за празника на Шумен

Тържествена сесия по повод днешния Ден на Шумен свиква председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова. Заседанието ще бъде от 11 ч. в зала 363 на Общината.  Председателят ще изнесе тържествено слово, а приветствия ще отправят кметът на общината проф. Христо Христов, общински съветници и гости.  Ще бъдат отличени новите носители на званията „Ключ..

публикувано на 11.05.24 в 08:10