Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без 300 стари коли по паркингите

Снимка: БГНЕС

Община Шумен е успяла да премахне за година от паркинги, улици и тротоари 310 автомобила, излезли от употреба. На собствениците са били издадени предписания, дадени са им срокове да освободят общинските терени от неизползваемите возила по Наредбата за управление на отпадъците.

Според Борислав Станев, главен инспектор в дирекция „Устройство на територията“ в Общината, повечето собственици на коли сами и доброволно ги преместват.

На деветима обаче, возилата са били репатрирани, съхранявани известно време и разкомплектовани от специализирана фирма. После един от тях решил, че му е нужна и му се наложило да заплати, за да си я прибере.

Специално назначена комисия продължава да следи за изоставени возила на общински и държавни терени, приемат се и сигнали от граждани на дежурния телефон 054 857 677. И така е от 5 години и грохналите коли по тротоари, улици и паркинги все не свършват.

Разговор на Цветелина Георгиева с гл. инспектор Борислав Станев.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Янелки от Куба е щастлива у нас

Кубинка на 37 години е сред малцината жители на  поповското село Долец. Янелки Енрикес е от големият пристанищен град Сиенфуегос на далечната и темпераментна Куба. У нас я довежда любовта. Става поповска снаха.  Днес живее със съпруга си и 4 годишната си дъщеря в Долец, където обожава двора, градината и животните, но най-вече спокойствието...

публикувано на 27.05.24 в 20:57

Бивш военен вае икони

Димитър Димитров е родом от поповското село Дриново, а след няколко дни ще отпразнува 78-ата си година. В Шумен идва съвсем млад, за да учи. Завършва Строителния техникум „Милан Борисов“. 23 години е служил в българската армия. Религията не е част от живота му, докато не преживява раздяла, която изцяло го променя. Започва да ходи на..

публикувано на 27.05.24 в 13:06

Внимание, измама!

Темата за виртуалните и телефонни измами отново е актуална. Сред асортимента от анонимни схеми за измама най-новата е изградена на принципа на доверието и раздава пари на жертвите си. Според Габриела Руменова, която е основател на платформата „Ние, потребителите“ и дългогодишен PR на Комисията за защита на потребителите, основните телефонни..

публикувано на 27.05.24 в 08:42

Историите зад „Лицата на Шумен“

Хиляди реакции в социалната мрежа предизвика албума „Лицата на Шумен“ на фотографа Надя Кънева. В 50 кадъра тя показа 54-ма от най-успелите шуменци. За две седмици Надя е снимала успели спортисти, ученици, музиканти, творци, бизнесмени, военен ветеран и трима почетни граждани на Шумен. Всички снимки са описани грижливо и дават подробна информация..

публикувано на 26.05.24 в 09:00
Вяра Багрянова и Габриела Славковска

Трудно е да си отличник

Отличник на випуска се става с много труд и усилия, това разказа Вяра Багрянова. Тя е първенецът на Профилирана природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“. Вяра успява да задмине останалите отличници в училището с извънкласни дейности. Тя участва в клуба по реч и дебати на английски език. Била е лидер на отбора и треньор. Вяра е убедена, че в..

публикувано на 24.05.24 в 12:21

Учителко, целувам ти ръка

С решение на Общинския съвет с престижното звание „Почетен гражданин на гр. Исперих" бяха удостоени бившият кмет на община Исперих Адил Решидов и дългогодишната учителка по български език и литература Мара Алкушева.  Повече от 55 години г-жа Алкушева практикува професията си, за която говори с вълнение и любов, защото за нея учителството е живот...

публикувано на 23.05.24 в 16:04

С обич към буквите

24 май е един от най-светлите български национални празници. На този ден, в който честваме българската просвета и култура и славянската писменост, почитаме и делото на светите братя Кирил и Методий. Учим децата си от много малки да знаят, че писмеността е една от най-значимите ценности за всеки един народ. Да можеш да четеш и пишеш, да се развиваш и..

публикувано на 24.05.24 в 09:00