Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелена енергия за дома

Община Велики Преслав
Снимка: Радио Шумен

Областният информационен център в Шумен и общината във Велики Преслав организират среща с местната общественост. На нея ще бъде обяснено как може да се получи финансиране за използването на енергия от възобновяеми източници.

Целта на инвестицията е домакинствата да имат възможност за купуване на слънчеви инсталации за гореща вода, фотоволтаични системи или системи за съхранение на електрическа енергия. По този начин ще се стимулира потреблението на екологично чиста енергия, ще се намали използването на твърди горива, а от там и замърсяването на въздуха, отбелязват организаторите на срещата.

Тя е насрочена за 23 февруари от 16.30 ч. в зала „Тържествена“ на Общината.


По публикацията работи: Велмира Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горещо начало на астрономическото лято

В седмицата, в която ще настъпи астрономическото лято, изгледите са за горещо и сухо време. В понеделник ще е предимно слънчево и почти тихо. Минималните температури ще са между 15° и 20°, а максималните – от 29° до 34°. До края седмицата времето ще остане предимно ясно и слънчево, почти тихо. Температурите още малко ще се повишат и преобладаващите..

публикувано на 16.06.24 в 14:52

Одобриха 19 младежки проекта

Експертен съвет избра младежките проекти, които ще бъдат финансирани със средства на Община Шумен. Както Радио Шумен съобщи, 65 000 лева от общинския бюджет за девета поредна година ще бъдат инвестирани в идеи на млади хора.  Утвърдените инициативи са в областта на доброволческите дейности, творчески работилници, музикално, танцово и изобразително..

публикувано на 16.06.24 в 13:54

Слънчево и топло

Между 13 и 18 градуса са измерените в 6 ч. тази сутрин температури в Североизточна България. В Шумен е 13 градуса, атмосферното налягане е 987 хектопаскала, относителната влажност на въздуха е 92%. В Разград е 15 градуса, в Русе – 16, в Силистра – 18 градуса. Днес ще е слънчево, в следобедните часове с незначителни временни заоблачавания. Ще е и почти..

публикувано на 16.06.24 в 07:46

Читалня за най-малките

Детска читалня правят във Велики Преслав доброволци от града. Тя ще отвори врати в сградата на библиотеката към читалище „Развитие“. Изграждането започна с ремонт и почистване на избраното помещение и продължава със сглобяване и подреждане на детски мебели.  Всичко това се прави от доброволци от местната организация „С мисъл за Преслав”. Те са..

публикувано на 15.06.24 в 15:01

Издават карти с намаление

Започва издаването на карти за градския транспорт, съобщиха от „Шумен – пътнически автотранспорт“. От понеделник, 17 юни, ще започне изготвянето на годишни абонаментни карти на хората, навършили 65-годишна възраст и многодетни майки с деца до 18 години. Документите се издават на Автогара Шумен, на специализираните гишета за..

публикувано на 14.06.24 в 15:26

Вълшебни ритми в Нови пазар

Нови пазар е домакин на Националния конкурс за гайдари и инструментални камерни състави „Вълшебните ритми“. 22-рото издание ще продължи от днес до неделя в Народното читалище „Христо Ботев“ в града. Заявки са подали над 150 гайдари.  „Географията на конкурса непрекъснато се увеличава“, каза за Радио Шумен дългогодишният председател на журито проф...

публикувано на 14.06.24 в 13:31

Мерки срещу пожари по жътва

Всички институции в Шуменска област са подготвени за реакция при пожар, състоянието на речните корита е сравнително добро, язовирите също са в добро техническо състояние. Това стана ясно на заседанието на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, който се проведе днес ( 14 юни) в Шумен. Ситуацията обобщи областният управител проф...

публикувано на 14.06.24 в 12:35