Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Символична визита на Байдън

Джо Байдън и Володимир Зеленски (долу вляво) при изненаваща визита на президента на САЩ в Киев
Снимка: Ройтерс

Американският президент Джо Байдън посети в началото на седмицата Киев. След това той отпътува към Полша. Това се случи дни преди да се навърши една година от старта на войната на Русия срещу Украйна. Джо Байдън обяви нова военна и финансова помощ от САЩ за Киев. Анонсирани бяха нови санкции на САЩ срещу Русия.

За Радио Шумен военните, политическите и дипломатическите реалности, свързани с войната между Русия и Украйна, коментира Румена Филипова, председател и съосновател на Института за глобални анализи. Тя има богат опит в неправителствения сектор като сътрудник или изследовател в Центъра за изследване на демокрацията, Московския център „Карнеги“, Полския институт по международни отношения, Центъра за либерални стратегии, Чатъм Хаус, Кеймбриджки форум за Централна Азия. Румена Филипова е защитила докторска и магистърска степен по международни отношения в Оксфордския университет, както и бакалавърска степен по политика, психология и социология в Кеймбриджки университет. 

"Визитата на американския президент в Киев имаше голямо символично значение и конкретни измерения. Година след нападението на Украйна от Русия, посещението на Джо Байдън е потвърждение на успеха по възпиране на руската агресия. Беше обявена нова военна помощ от САЩ за Киев. Анонсирани бяха нови санкции срещу Русия. Трябва да се отбележи, че регионът на Източна Европа повиши дипломатическото и военното си значение си след началото на войната. Все пак Източна Европа разполага с по-малки военни и дипломатически ресурси от Западна Европа“, заяви Румена Филипова.

Още чуйте от интервюто с нея.




По публикацията работиха: Антоний Петров, Велмира Стефанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Глоби за плакатите от утре

Крайният срок за премахване на плакати, листовки и други видове агитационни материали, които рекламират партии и коалиции, участвали в изборите на 9 юни, изтече преди повече от седмица.  Къде в Шумен все още има непремахнати плакати и защо от общинската администрация до този момент не са наложили глоби на нарушителите?  Чуйте репортажа на Ирина..

публикувано на 25.06.24 в 14:23
Община Търговище

Изграждат Индустриален парк

Индустриален парк ще бъде изграден в Търговище. Градът е сред десетте областни центъра в България, които Министерството на иновациите и растежа одобри за финансиране. Проектът е на обща стойност над 34 млн.лв.  Очакванията са в града да бъдат привлечени иновативни производства и те да дадат перспектива на жителите му в следващите 10-20 години, заяви..

публикувано на 25.06.24 в 08:27

За чувашите с любов

Неля Атанасова живее над 35 години в Шумен. Във вените и тече кръвта на Волжките българи, родният и град е в далечен Урал, живяла е и в Одеса, където среща любовта. Преди да чуете историята на поредния герой в рубриката „Новите нашенци“, да припомним, че преки потомци на волжките българи са чувашите, които до смъртта на хан..

публикувано на 24.06.24 в 17:39
Шуменски университет

Университетът запазва таксите

Семестриалните такси за студентите в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ няма да бъдат увеличавани за новата академична година. Това заяви доц. Константин Константинов, зам-ректор по учебната и кандидатстудентската дейност. Така висшето училище остава с едни от най-ниските такси в страната.  Днес започна кандидатстудентската кампания..

публикувано на 24.06.24 в 14:26

Боклукчийката, която върна 19 300 лв.

Виждали ли сте чанта, натъпкана с пари и ако случайно намерите на улицата чужда, пълна с банкноти, ще я върнете ли? 50-годишната Джеврие Мехмед попаднала точно на такава рядка находка, докато изпълнявала работните си задължения да чисти смет в Разград. Изплашила се при вида на парите и без да се замисля, веднага занесла непривично тежката..

публикувано на 24.06.24 в 11:45

Празник на фармацевтите

Не е подходящо разполагането на вендинг автомати за медикаменти извън аптеките. Не е уместно и мобилни аптеки да посещават селата. Има лекарства със специфична температура на съхранение. Те трябва да се продават само в аптеки и под отговорността на специалист. Това коментира магистър-фармацевтът Йорданка Бакърджиева, която е председател на Регионалната..

публикувано на 24.06.24 в 08:22

Шуменка с две пълни шестици на матурите

Как се постига пълен отличен на държавния зрелостен изпит? Отговорът го знае Кристин Пламенова от ПЕГ „Никола Йонков Вапцаров“ в Шумен. Тя се яви на матура по български език и литература и на матура по история. И на двата изпита Кристин е решила теста без грешка и е била оценена с отличен. „Ако учиш редовно и внимаваш в час, е достатъчно и без..

публикувано на 21.06.24 в 15:40