Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

19 изследвани за ХИВ

Снимка: БГНЕС

19 души на възраст от 19 до 66 години са се възползвали от възможността за безплатно и анонимно изследване за ХИВ, предоставена от Регионалната здравна инспекция в Шумен. Резултатите на всички са отрицателни, съобщават от инспекцията. 

Инициативата на РЗИ – Шумен беше в рамките на регионалната кампания по повод Св. Валентин и традиционния втори етап от Националната АНТИСПИН кампания.  По данни на Министерство на здравеопазването над 290 хил. лица са узнали своя ХИВ статус през 2022 г.  

От началото на годината до 10 февруари 2023 г. са открити нови 30 ХИВ серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната официално са 4078 лица.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новата Мис България е шуменка

Илияна Борисова от Шумен е новата "Мис България", стана ясно днес. Конкурсът „Мис България“ отне короната на миналогодишната победителка с украински корени Елизабет Кравец. Това съобщава организацията официално с пост на решението в своя Фейсбук профил. В него ръководителят на конкурса Гаел Бонел Санчез посочва, че Елизабет Кравец ще бъде..

публикувано на 04.06.24 в 16:21
Град Шумен

Улица под земята

Ще правят подземна улица в Шумен, съобщи заместник-кметът Николай Симеонов. Той поясни, че улицата ще свързва паркинга на Областната дирекция на МВР с ул. „Васил Левски“. „Това ще даде възможност за достъп до подземните паркоместа в централната градска част, което ще доведе до икономическото възраждане на зоната“, каза Симеонов.  Предвижда се..

публикувано на 04.06.24 в 15:02

Хеликоптерна площадка - до Нова година

До края на годината ще бъде готова хеликоптерната площадка на МБАЛ - Шумен, това каза д-р Димитър Костов, директор на лечебното заведение. По думите му, това изключително много ще улесни работата на екипите в случаи като днешния – транспортиране на пациенти в тежко състояние по въздуха.  Специализирана фирма е направила аеронавигационно заснемане на..

публикувано на 04.06.24 в 14:42

Кметът отчете 200 дни

„От 1 юли ще влезе в сила новата структура на шуменската общинска администрация. Тогава ще обявя името на шестия заместник-кмет по европейските проекти и на новия заместник-кмет по образование и култура“. Това каза кметът проф. Христо Христов на пресконференция по повод 200 дни от началото на мандата на неговия екип.  „Имаме дефицит на кадри..

публикувано на 04.06.24 в 14:25

Първа спешна помощ по въздуха от Шумен

Първата спасителна мисия с медицинския хеликоптер вече е факт. Сигналът за нуждата от помощ е подаден за пациентка в тежко състояние от Шумен, която е транспортирана до столицата за 1 час и 15 минути. Хеликоптерът е кацнал на площадката на болница „Св. Екатерина“. Пациентката вече е в столичната Военномедицинска академия. В стабилно състояние е..

публикувано на 04.06.24 в 12:33

Горя лятна кухня

Лятна кухня горя в село Цани Гинчево посред нощ, съобщават от шуменската полиция. Сигналът е получен в ранните часове на 4 юни. Съобщено било за пожар в покрив на лятна кухня. Към адреса бил пратен екип на пожарната в Каолиново. Екипът установил да гори постройка между две къщи.  Пламъците са погасени с помощта на 6 тона вода. Унищожени са около 80..

публикувано на 04.06.24 в 11:20

Изгоря оранжерия в Мараш

Оранжерия в землището на село Мараш е изгоряла при пожар рано тази сутрин, съобщават от шуменската полиция. Сигналът е получен в 05:30 часа на 4 юни. Към мястото на произшествието е насочен противопожарен екип.  Огнеборците установили, че гори селскостопанско оборудване и земеделска продукция. Пламъците тръгнали след късо съединение.  Пожарът..

публикувано на 04.06.24 в 11:09